Autor Wątek: zioła pomocne przy refluksie  (Przeczytany 127996 razy)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: zioła pomocne przy refluksie
« Odpowiedź #150 dnia: Kwietnia 25, 2015, 18:47:57 »
Piszesz o posypywaniu acerolą posiłków. ok jak uważasz. Ja natomiast gorąco zachęcam Cię do tego abyś kupiła żywe krzaczki melisy, bazylii i estragonu (do nabycia w marketach) i każde danie nimi  przyprawiała. a mianowicie narwała łącznie małą garstkę i drobniuteńko usiekała ceramicznym nożem (metalowy kiepsko się nadaje do siekania ziół) tudzież porwała palcami te listka i taką posypką przyozdabiała swoje posiłki. Melisę i bazylię się poleca w diecie refluksowej, a te trzy zioła wesprą trawienie i odciążą żołądek przyspieszając trawienie.

Także polecam! co Ty na to :)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2015, 18:50:46 wysłana przez adampupka »
:-)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #151 dnia: Kwietnia 25, 2015, 19:33:20 »
Ok dziekuje :-) jutro kupie :-) mam tylko watpliwosci co do melisy bo podobno rozluznia LES a moj juz jest nieszczelny :-/

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #152 dnia: Kwietnia 25, 2015, 19:38:32 »
Możesz mieć rację! Lepiej zastąp melisę rozmarynem. Śmiało syp też potrawy kurkumą i... i zdrowiej  :)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #153 dnia: Kwietnia 25, 2015, 20:48:08 »
Dziekuje!  :D dzieki Wam naprawde wierze ze sie uda  :)
Jeszcze tylko tam Wam powiem ze zauwazylam ze gdy po zjedzeniu czegos czuje ze nie trawi i mi zarzuca powodujac zgage to pomaga mi zjedzenie kawalka jablka. Nie wiem dlaczego ale tak zauwazylam :-)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #154 dnia: Kwietnia 25, 2015, 20:59:28 »
No jabłucho w kieszeń i do przodu.

Poza tym myślę, że te wszystkie ziołowe i inne posypki na pokarmy powinny pomóc w lepszym trawieniu i unikaniu zgagi :).

Skoro jabłka Ci służą to może spróbuj jeść prażone (chociażby w mikrofali) to bardzo pożywna rzecz i balsam dla zboalłych trzewi  :D
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2015, 21:02:58 wysłana przez adampupka »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #155 dnia: Kwietnia 26, 2015, 17:09:10 »
2. Rano na czczo zjadam dwie ampułki BIOSTYMINY. Po 30 min. piję łyżeczkę COLLON C i jem zdrowe śniadanie

Chyba rzeczywiście Biostymina lepsza bedzie między posiłkami, ale po śniadaniu. Najlepsza byłaby podana strzykawką w tylek

3. Codziennie zjadam 2 łyżeczki oleju z ostropestu przed drugim śniadaniem i podwieczorkiem

Ten olej zmieszaj z kurkumą

6. Po obiedzie łykam witaminę B12

Sprawdź, jaka jest forma podania. często jest pod język, to wtedy między posiłkami

7. Do słodzenia używam tylko miodu akacjowego lub cukru trzcinowego, nierafinowanego

Cukier trzcinowy jest tak samo produktem przemysłowym, jak cukier z buraków, nieoczyszczany też - w końcu, co innego przejdzie przez dopuszczenia i certyfikaty importowe?

8. Soli używam tylko himalajskiej beż żelazocyjanku potasu

A co jest szczególnego w soli himalajskiej w porównaniu z solą z Kłodawy?

11. Staram się też wypić w ciągu dnia 2 szklanki wody z solą

A po co? Nie lepiej wypić wodę typu (za przeproszeniem, hehe...) ciepły Zuber? Jest nawet w marketach

13. 2-3 razy w tygodniu piję zsiadłe mleko

Zdecydowanie bym radziła codziennie po łyżcze wiele razy między posiłkami

Co myślicie o moim planie?

Spróbuj pociągnąć tak miesiąc, a potem opisz wyniki. Jeśli stwierdzisz, że jakiś element Tobie nie służy, to się nie katuj, tylko odstaw

I mam jeszcze dylemat czy wszystkie posiłki a jem 5-6 posiłków dziennie - czy spożywać je ostro o tych samych godzinach czy kiedy zgłodnieje? Głodnieje mniej więcej o tym samym czasie.

Lepiej słuchaj kiszek, niż zegarka.

Powodzenia :-)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #156 dnia: Kwietnia 27, 2015, 11:06:36 »
Ok powiedzcie mi jeszcze, jaki termin przydatności do spożycia ma taka galaretka z rumianku? Ile dni mogę ją trzymac w lodówce? Coraz lepiej idzie mi jej jedzenie :) Chyba się powowli przyzwyczajam :)

I jeszcze mam pytanko, czy moge łykać młody jęczmień w tabletkach? Podobno jest dobry na podrazniony uklad pokarmowy i poleca sie go przy zaburzeniach trawienia.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2015, 11:44:24 wysłana przez Jaśmina1988 »

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #157 dnia: Kwietnia 27, 2015, 12:45:56 »
Czy to nie byłoby lepsze do Collonu C? Tu są probiotyki

http://www.auraglobtrade.pl/p600,step-blonnik-prebiotyk-probiotyk-150g.html

I czy takie suplementy nie powodują że jelita stają się jeszcze bardziej leniwe?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #158 dnia: Kwietnia 27, 2015, 14:19:21 »
Ok powiedzcie mi jeszcze, jaki termin przydatności do spożycia ma taka galaretka z rumianku? Ile dni mogę ją trzymac w lodówce? Coraz lepiej idzie mi jej jedzenie :) Chyba się powowli przyzwyczajam :)

2-3 dni? Więcej już raczej nie

I jeszcze mam pytanko, czy moge łykać młody jęczmień w tabletkach? Podobno jest dobry na podrazniony uklad pokarmowy i poleca sie go przy zaburzeniach trawienia.

Spróbuj, na to nie ma mądrych bez próby

Czy to nie byłoby lepsze do Collonu C? Tu są probiotyki
http://www.auraglobtrade.pl/p600,step-blonnik-prebiotyk-probiotyk-150g.html

W Colonie C też są jakieś probiotyki, to produkty tej samej klasy. Myślę, że możesz sobie zmieniać wyroby na przemian.

I czy takie suplementy nie powodują że jelita stają się jeszcze bardziej leniwe?

Na razie to leniwe jelita masz. Prawdopodobnie kuracja potrwa kilka miesięcy, zanim trawienie i wydalanie nie ustali się na przyzwoitym i stabilnym poziomie.
Aby nie było przyzwyczajenia trzeba zmieniać pomysły, nawet, jeśli okazują się pomocne w danej chwili.
Znasz pewnie klasyczne stwierdzenie okołomedyczne: "na początku pomagało, ale potem przestało pomagać."

Pozdrowienia :-)

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #159 dnia: Kwietnia 27, 2015, 21:56:49 »
Ok to za miesiąc zdam relację :)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #160 dnia: Kwietnia 27, 2015, 22:14:27 »
przy czym codziennie zjadam 2-3 łyżeczki galaretki rumiankowej

trochę mało w porównaniu do dawk polecanych przez doktora, jak zjesz ciut więcej to nie zaszkodzi  :D a nawet pomoże  :D

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #161 dnia: Kwietnia 28, 2015, 09:17:03 »
A tak z technicznej strony... Czy galaretka wyszła Tobie klarowna?? tzn czy kwiaty opadły na dno? Ja tez zrobiłem, ale wyszedł mi produkt podobny do galatu w całym są rumiankowe kwiaty  :D. Jem razem z kwiatami, przecie rumianek to kwiat jadalny.

Basiu co ty na jedzenie takich ilości kwiatków w żelatynie? kilka łyżek galaretki fajnie ale czy z taką wkładką to nie za dużo  ???

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #162 dnia: Kwietnia 28, 2015, 13:07:29 »
Wiesz co, mi kwiaty nie opadły na dno. Więcej nie dam rady zjeść bo to jeszcze pomad moje siły a i tak dużo mam tych specyfików że już nie mam kiedy :D Ja galaretkę zrobiłam na agar-agar. Nie lubię żelatyny, bo ma okropny zapach i w ogól nie sądzę żeby była zdrowa.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #163 dnia: Kwietnia 28, 2015, 15:57:33 »
Mam dobre zdanie o żelatynie, szkoda tylko że robią wieprzową a nie wołową, chociaż czy to jakaś różnica  ??? Będę wcinał z kwiatkami  :D

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #164 dnia: Kwietnia 28, 2015, 20:34:02 »
A macie jakis szybki sposob na nagly atak zgagi :-/ masakra nie wytrzymam....:-/ zlapalo mnie po umyciu zebow chyba od pasty :-/