Autor Wątek: zioła pomocne przy refluksie  (Przeczytany 127003 razy)

Offline asiatuska26

• Nowy
  • *
zioła pomocne przy refluksie
« dnia: Listopada 19, 2014, 17:41:00 »
Witam, czy zna ktoś może jakąś dobrą mieszankę ziół, która pomoże przy refluksie?? Chodzi mi o zioła, które działają osłaniająco, przeciwzapalnie i zobojętniają kwas solny. Wiem, że w takich przypadkach stosuje się nagietek lekarski i rumianek, można też dodać melisę lekarską. Czy jest coś jeszcze, co pomaga?? I czy zioła, które wcześniej wymieniłam można pić razem?? Dodam od razu, że mój refluks nie jest wynikiem żadnej poważnej choroby, a jedynie złego odżywiania, nad którym obecnie pracuję

Wesoły Sen

• Gość
Odp: zioła pomocne przy refluksie
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 19, 2014, 17:53:26 »
30mg Bielunia Dziędzierzawy działa rewelacyjnie ale musi być brane pod nadzorem

Klara

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 19, 2014, 18:22:49 »
Dodam od razu, że mój refluks nie jest wynikiem żadnej poważnej choroby, a jedynie złego odżywiania, nad którym obecnie pracuję
W takim razie wystarczy zjeść kilka migdałów a nadmiar kwasu się wyrówna.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 19, 2014, 18:30:15 »
30mg Bielunia Dziędzierzawy działa rewelacyjnie ale musi być brane pod nadzorem

Jak to miałoby działać? Chodzi Tobie o liście, czy jakiś wyrób?

Pozdrowienia :-)

Offline jaro0106

• Średnio Pisze
    • Fitoterapia w weterynarii
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 19, 2014, 18:45:53 »
Można skręcić liścia i zapalić heheheh

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 19, 2014, 18:46:31 »
Blokada receptorów muskarynowych M1

Offline jaro0106

• Średnio Pisze
    • Fitoterapia w weterynarii
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 19, 2014, 18:59:59 »
Ludzie nie proponujcie komuś kto może mięć mgliste pojęcie o ziołach, bielun  to naprawdę niebezpieczne ziółko. Poza tym jak normalny śmiertelnik ma zapikować sobie 30 mg bielunia ?
« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2014, 20:14:56 wysłana przez jaro0106 »

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 19, 2014, 19:04:54 »

;D

Co nie zmienia faktu że musi być brany pod nadzorem.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 19, 2014, 19:13:39 »
Co nie zmienia faktu że musi być brany pod nadzorem.

To jest gotowy złożony lek z innego kraju, bielunia (ekstraktu?) w tabletce jest 5mg.

Wesoły Śnie, Ty nie mieszaj ludziom w głowach, bo jeszcze skorzystają z Twoich rad i będą mieć kłopot. Samo zwalenie odpowiedzialności na jakiegoś lekarza nie wystarczy.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 19, 2014, 19:15:22 »
To jest lek Ayurvedy właśnie na takie dolegliwości do 6 tabletek się bierze. Tam jest ulotka ile i zapis że pod nadzorem.
On hamuje także produkcję żółci dla niektórych owrzodzonych jedyne lekarstwo, co im IPP nie pomagają.

To jest lzejsze i nie toksyczne  :P

« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2014, 19:17:22 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline asiatuska26

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 19, 2014, 20:10:08 »
Tak myślę, że póki co będę sobie parzyć melisę, nagietek i rumianek, zadbam o dietę i ruch, no i ten pomysł z migdałami też jest dobry. Mam nadzieję, że to pomoże:)

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 19, 2014, 21:13:11 »
Ja zaproponuje najbezpieczniejszą opcję. Często okazuje się, że ludzie mają refluks, bo za mało piją. 1,5 litra wody dziennie rozwiązuje problem. chyba, że ktoś pije kawę, wtedy trzeba pić więcej wody. Spotkałam z tym, że określano refluks jako dysfunkcję trybu życia, a nie chorobę. Mało płynów, śmieciowe jedzenie i spędzanie życia w zgiętej siedzącej pozycji nie są zdrowe dla nikogo.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline Jaśmina1988

• Średnio Pisze
Które zioła na refluks?
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 19, 2014, 22:45:36 »
Od prawie 3 lat cierpię na refluks, jednak nie wiem czy mam niedokwaśność czy nadkwaśność ponieważ bezsilnie nie mogę doprosić się badań u podkarpackich gastrologów :( Ciągle tylko faszerowaliby człowieka lekami, które przecież nie leczą, a jedynie łagodzą objawy.
Kilka miesięcy temu odstawiłam leki i podjęłam próby wyleczenia się na własną rękę, wykorzystując medycynę niekonwencjonalną.
Ostatnio oglądałam wywiad z Panią Stefanią Korżawską, najsłynniejszą chyba w Polsce zielarką. W wywiadzie tym prezentowała macerat z tataraku, jako dobry środek na refluks. Od 3 dni robię sobie taki macerat i piję łyk przed posiłkiem i łyk po posiłku. Chyba nawet jest lepiej, ale strasznie boli mnie brzuch i nie wiem czy to dobrze, czy źle :/ Może organizm się oczyszcza?
W jednej książce Pani Stefanii przeczytałam znowu o liściach mleczu, które także zwalczają refluks. W sklepie ziołowym nie było liści, a korzeń. Kupiłam. Po wypiciu objawy refluksu znów wróciły :/
I teraz pytanie: co jest lepsze tatarak czy mniszek? I czy można te dwa zioła mieszać ze sobą?
A może macie jakieś inne sprawdzone sposoby na refluks?   

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 19, 2014, 22:46:11 »
To jest lek Ayurvedy właśnie na takie dolegliwości do 6 tabletek się bierze. Tam jest ulotka ile i zapis że pod nadzorem.
On hamuje także produkcję żółci dla niektórych owrzodzonych jedyne lekarstwo, co im IPP nie pomagają.
To jest lzejsze i nie toksyczne  :P

Zacząłeś od 30mg bielunia i nie wykręcaj kota ogonem. Jak radzisz lek gotowy to napisz po prostu jego nazwę i pochodzenie, a nie jeden z surowców do jego wyrobu.

Tak zupełnie na marginesie, jak Ayurweda, to nie proprietary, a jak proprietary, to nie Ayurweda. Chyba to pudełeczko można podciągnąć pod biopiractwo.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 19, 2014, 22:53:30 »
Basiu bo 30mg liścia nie zabije jak ktoś ma wagę z dokładnością do miligramów. Podają nawet 50mg do 100mg zproszkowanego liścia 3 razy dziennie. Ale Unijne prawo dopuszcza 30mg. Nie mam sobie nic do zarzucenia.

Lek jest ziołowy reszty nie komentuję.
« Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2014, 22:57:25 wysłana przez Wesoły Sen »