Autor Wątek: Szejki  (Przeczytany 3180 razy)

Offline tomczan

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 453
Szejki
« dnia: Listopad 02, 2014, 16:29:57 »
Jako, iż mam problemy z regularnym spożywaniem posiłków, często jako zamiennik robię sobie tzw szejka :D

Jako bazę zawsze stosuję:

- 400 ml kefiru
- 250g twarogu
- 2,3 garści aroni mrożonej (czasem malin)
- łyżka miodu
- łyżka oleju(zazwyczaj - lniany, rydzowy, kokosowy)

dodatki(dzis dodałem)
- łyżka melasy
- łyżeczka ostropestu, pestek dyni, pyłku kwiatowego
- łyżka soku z zielonego owsa (mrożonego)

tak sie zastanawiam czy czasem nie przesadzam z ilością tych dodatków? i czy lepiej opracować sobie stały skład, tak żeby nic się nie gryzło ze sobą, czy po prostu za każdym razem jakoś sobie urozmaicać te dodatki i w najgorszym wypadku ich działanie sie zniweluje?
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline jolkaj

  • Moderator
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1270
Odp: Szejki
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 02, 2014, 17:20:35 »
Smakowało Tobie? Ja bym miała w tym przepych. Co prawda fajny pomysł na przemycenie tego i owego  :)
Swoją drogą to chyba łychą jadłeś tego szejka. Lało się to w choć nieznacznym stopniu?
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline tomczan

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 453
Odp: Szejki
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 02, 2014, 17:30:43 »
lało się, zazwyczaj dobre, zależy jakie dodatki, taki sok z zielonego owsa mocno zmienia smak :)
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline docent

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1129
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: Szejki
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2014, 15:24:42 »
zmieniaj skład jak często tylko możesz, bo szybko może znudzić to kubki smakowe, tylko bym wywalił twaróg i zapakował serwatkowe np. wpc-80, jednak patrząc na masę twarogu jaką stosujesz to faktycznie musisz mieć gdzie to upchać :o, twaróg z kolei bym dawał na noc

Offline tomczan

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 453
Odp: Szejki
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 04, 2014, 22:34:17 »
twaróg z kolei bym dawał na noc

twaróg mi tylko smakuje na słodko, nie mam pomysłu jak by go inaczej jeść niż w powyższym szejku :)
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline robin

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 520
Odp: Szejki
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 04, 2014, 22:37:38 »
W serniku;)
Robię prawie to samo tylko w ramach śniadania i maślana jako baza. Duuużo rzeczy można przemycić w maślance;) Kurkume łyżkami, imbir też, jak domiksować owoców i pyłku to w ogóle wypas;) Jeszcze wody dolewam żeby było takie akurat.

Offline docent

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1129
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: Szejki
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 05, 2014, 09:09:58 »
twaróg mi tylko smakuje na słodko, nie mam pomysłu jak by go inaczej jeść niż w powyższym szejku :)
no fakt opitolenie kostki twarogu może nastręczać pewne trudności smakowe i bez maskowania nie da rady. Myślę, że z maślanka to świetny pomysł, pomagała mi wchłaniać bcaa :), gdyż smak to ma okropny

Offline jolkaj

  • Moderator
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1270
Odp: Szejki
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 05, 2014, 09:47:53 »
Sernik. Jak poszukasz na sfd to nawet znajdziesz przepis na takowy z białkiem proszkowym  8)

Plus serniki z forum dukana. Ot czysty ser z jakimś dodatkiem w stylu skrobia ziemniaczana.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline robin

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 520
Odp: Szejki
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 05, 2014, 13:52:37 »
Skrobię można olać, nie lubię spodu w sernikach więc je piekę bez spodu, od kiedy zapomniałam dodać skrobii pewnego razu okazało się że bez skrobii też wychodzi jadalne, a nawet bardzo jak się da dużo jajek;) Teraz robię wersję minimum na 3 jajkach, tam akurat skrobie się daje ale podejrzewam że by się obeszło, sernik ogółem to bardzo wdzięczne "ciasto" które dużo zniesie o ile nie traktować ambicjonalnie jego zdolności do wzrostu;)

Offline Sarenka

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 13
Odp: Szejki
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 06, 2014, 22:40:40 »
Miałam okres, gdy piłam po kilka dużych szejków dziennie.
Były to szejki warzywno-owocowe lub owocowe na bazie mleka roślinnego.
Z dodatkami różnie kombinowałam np. siemie lniane, nasiona chia, spirulina, wiorki kokosowe, masło orzechowe, gorzkie kakao, karob, odżywki białkowe;)
czasem dodaje świeże zioła np bardzo lubię połączenie szpinak+pomarańcza+bazylia

Offline SwojskaPiwniczka_pl

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 21
Odp: Szejki
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 01, 2014, 10:49:43 »
Każda dieta powinna być w jakiś sposób odpowiednio zbilansowana,więc nie bazuj tylko na tych dodatkach,możesz próbować również czegoś innego zgodnie ze swoim smakiem i gustem.