Autor Wątek: Koszmarne wypadanie po odstawieniu hormonow  (Przeczytany 16532 razy)

Offline turkus

• Nowy
  • *
Koszmarne wypadanie po odstawieniu hormonow
« dnia: Października 19, 2014, 12:34:42 »
hej,Jestem zdesperowana... wlosy wypadaja mi garsciami po 200/300dziennie. W dni mycia jest jeszcze gorzej. Nie mam juz checi na nic. Wlosy leca mi od konca lipca. Odstawilam Yasmin w maju. Biore suplementy, zdrowo sie odrzywiam... ale to nic nie pomaga.To wypadanie trwa juz 3mc. Robilam badania: zelaza, ferrytyny, B12, TSH, ft4,ft3, estrogen, progesteron, DHT, SDHEA, prolaktyta, kortyzol, androstendion i DHEA. Dwa ostatnie mialam lekko zawyzone.
D4 Androstendione 11,6 nmol/L
faza folikularna 3.1 do 10.5 badanie robione w tej fazie
faza owulacyjna 8.9 do 16.4
faza lutealna 3.8 do 14.7
menopauza 1.0 do 12.9
DHEA
32,1 nmol/l 4,1 do 28
9,3 ng/ml 1,2 do 8

Bylam razem łącznie u 5lekarzy: dermatologa, endokrynologa i 3ech ginekologow. Endokrynolog swierdzil ze mam bardzo dobre wyniki i problem sam powinien zniknać.Jeden ginekolog pojejrzewal PCO z uwagi na lekko zawyzone DHEA i androstendion, zrobil mi USG i wykluczyl PCO. Ogolem lekarze swierdzili ze problem powinien zniknac za jakis czas... bo sa to lekkie odchylenia a pozostale hormony mam w normie.
Stosuje suplementy, ktore zawieraja witaminy B, biotyne w duzej dawce. Pije olej lniany i jem siemie (prawie juz rok, na stale wprowadzilam do swojego menu).

Pomocy...:(((

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
Odp: Koszmarne wypadanie po odstawieniu hormonow
« Odpowiedź #1 dnia: Października 19, 2014, 14:43:43 »
Szkoda, że żaden z tych lekarzy nie powiedział ci co się dzieje z ciałem kobiety w czasie brania hormonów i jak ono głupieje po ich odstawieniu.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 19, 2014, 15:10:11 »
Spróbuj może pyłku pszczelego: http://rozanski.li/?p=464  Żeby nie wywołać jakiejś huśtawki hormonalnej zacznij od mniejszych dawek np. 1/2 łyżeczki - to  działa dość silnie estrogennie.
« Ostatnia zmiana: Października 19, 2014, 15:20:30 wysłana przez leo »

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Października 19, 2014, 17:14:12 »
Możesz dodać sok z mangostanu do diety, pomoże jeśli za te łuysienie odpowiada infekcja skóry głowy

Offline turkus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Października 19, 2014, 17:15:55 »
hej, bardzo dziekuje za odpowiedz. Poczytam i na pewno sie nad nim zastanowie...
A moglabys mi polecic jakis konkretny produkt? pIsalas ze na poczatek 1/2lyzeczki hmm a ja znajduje same pylki w tabletkach...to chyba nie to samo? Myslisz ze moglabym stosowac jakies ziola/herbate na zmniejszenie androstendionu i DHEA?
Nie wiem czy dobrze zrobilam ale przez okolo 2tyg pilam czerwona koniczycze a pozniej jeszcze pilam wierzbownice. Okres mi sie spoznia o tydzien juz i jestem pewna ze to wlasnie przez to..(nie pije juz od tygodnia) nie wiem ktore ziolo tak na mnie podzialalo bo przed tem moj okres byl w miare regularny  (-+3dni).

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Października 19, 2014, 17:53:35 »
Widzę, że szukasz pomocy na różnych forach :). Tutaj także polecę, nie jako rozwiązanie przyczyny, ale wspomagająco, smarowanie skóry głowy naparami z kozieradki. Robisz napar, bierzesz strzykawkę bez igły oczywiście i spuszczasz napar na skórę głowy, potem wmasowując :). Tutaj napisałam o tym dokładniej: kozieradka
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 09, 2016, 19:48:41 wysłana przez Zaleszczotek książkowy »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Października 19, 2014, 19:43:56 »
Pyłek szukaj taki jak od pszczelarza, w granulkach. W sklepach zielarskich powinien być. Koniczyna czerwona, wierzbownica też mają - tak jak pyłek działanie estrogenne. Opis koniczyny: http://rozanski.li/?p=445 Też możesz to wykorzystać, np. w postaci płukanek do włosów.
 Może te ziółka estrogenne trzeba zażywać cyklicznie np. 2 tygodnie i 2 tygodnie przerwy?
DHEA można sobie obniżyć pijąc kawę.

Offline turkus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Października 19, 2014, 20:04:53 »
no wlasnie nie wiem, jak powinno sie zazywac te ziola... ale chyba nie przez caly miesiac...nie moglam nigdzie takiej informacji znalesc, albo zle szukalam :S

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Października 19, 2014, 22:41:20 »
Zioła estrogenne używaj zewnętrznie, tak, jak ludzie proponowali. Ja bym jeszcze do kompozycji płukankowej dodała młode pędy chmielu (nie szyszki). Tego w sprzedaży raczej nie ma, ale się rozejrzyj na drzewach i płotach, to coś znajdziesz.

Jeżeli chodzi o porządek z hormonami, to pij: rdest ptasi, liście babki, przywrotnik, czubki pokrzywy z kwiatkami i nasionami, wszelkie bylice - pospolita lub piołun lub estragon lub boże drzewko, stokrotki, poziomki, znamiona kukurydzy, czubki pędów nasiennych wiesiołka (może być ziarno lub olej z wiesiołka). To tak na pierwszy rzut klawiatury.

Niestety, na szybko chyba nie ma lepszej rady, niż pójście do fryzjera i załatwienie sobie krótkich włosów.

Pozdrowienia :-)

Offline turkus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Października 20, 2014, 07:19:09 »
hej dzieki wielkie. bede stosowac kozieradke zewnetrznie...

jezeli chodzi po porzadek z hormonami, te herbatki ktore mam pic, to mam je jakos mieszac? czy na zmiane je pic?Np rano rdest ptasi a wieczorem liscie babki...?
Olej z wiesiolka pije juz 2miesiac.

Myslisz ze moglabym stosowac jakas herbate antyandrogenna np. wierzbownica wewnetrznie?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Października 20, 2014, 12:38:17 »
Mieszaj wszystko i rób wywary 3 łyżki mieszanki zalej 1 litrem zimnej wodą zagotuj, wlej z fusami do termosu tak i wypij w ciągu dnia. Jesli ostygnie, to można podgrzać.
Jeśli olej z wiesiołka pijesz od dawna, to przejdź na ziarno.

Nie wiadomo, co zadziała, ale w końcu coś powinno.

Raczej nie stosuj wewnętrznie ziół mocno estrogennych, jak wierzbówka, bo one najpierw przyblokują Twoje estrogeny, a trzeba to wszystko wyregulować. Jednak możesz z niej robić płukanki na włosy, to wtedy estrogeny powinny zadziałać miejscowo.

Basia

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Października 20, 2014, 15:05:29 »
Dużo kobiet chorych na boreliozę ma koszmarne problemy z włosami, wypadają niesamowicie. Mam nadzieję, że nie masz tej choroby. Jeżeli wypadające włosy, to nie jedyne niepokojące dolegliwości, to rozważ jeszcze badania w tym kierunku.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline turkus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Października 20, 2014, 18:48:05 »
hej dziekuje bardzo, chyba dzisiaj zamowie te zioła. Myslisz ze w kazdym internetowym sklepie zielarskim bedzie okej? czy sa jakies sklepy z lepsza jakoscia?

lisc babki masz na mysli:  liść babki lancetowatej ?
pokrzywa, zbieralam ostatnio ale bez kwiatkow, czy tez sie nada?
odnosnie bylicy to wybieram jedna z czterech wersji i wrzucam do miksury? a drugiego dnia wrzucic moge druga bylice?

stokrotki nie moge nigdzie znaleść w sklepie internetowym....hmm

ziarno w wiesiołka masz na mysli nasiona? czy je tez dodawac do tej mieszanki? czy jesc osobno? jesli osobno to czy suche czy zalewac woda ?

jak dlugo nalezy pic taka mieszanke? i czy z przerwami?

czytalam teraz troche o tych ziolach, ale praktycznie nigdzie nie jest napisane ze sa na problemy hormonalne.
czy myslisz ze naprawde moglyby pomoc?

odnosnie wierzbownicy, ona chyba nie dziala estrogennie tak jak koniczyna? bo czytalam ze ma dzialanie antyandrogenne czyli zbija meskie hormony, co  w moim przypadku by pomoglo.
Tak mysle... ale moze sie myle. Ty na pewno wiecej wiesz....

Boreliozy nie mam, mialam badanie, bo kiedys mnie ugryzl kleszcz i nie dawalo mi to spokoju.

Wypadajace wlosy to moje jedyne objawy. No troche mam wiecej pryszczy na twarzy, ale nie az tak duzo.
W dodatku wlosy na nogach mi szybciej rosna niz w trakcie brania hormonow....

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Października 20, 2014, 19:02:55 »
Myslisz ze w kazdym internetowym sklepie zielarskim bedzie okej? czy sa jakies sklepy z lepsza jakoscia?

Komuś trzeba zaufać, ale najlepiej zbierać samodzielnie

lisc babki masz na mysli:  liść babki lancetowatej ?

Jakakolwiek

pokrzywa, zbieralam ostatnio ale bez kwiatkow, czy tez sie nada?

Nie bardzo, bo ona jest nieco androgenna, a androgenów masz dosyć, dlatego potrzebne są nasiona, one regulują obydwie fazy. Z nasionami liście mogą być też.

odnosnie bylicy to wybieram jedna z czterech wersji i wrzucam do miksury? a drugiego dnia wrzucic moge druga bylice?

Możesz wszystkie na raz

stokrotki nie moge nigdzie znaleść w sklepie internetowym....hmm

To nie jest obowiązkowe, ale dobrze, by było

ziarno w wiesiołka masz na mysli nasiona? czy je tez dodawac do tej mieszanki? czy jesc osobno? jesli osobno to czy suche czy zalewac woda ?

Możesz nawet zmielić i wrzucić do zupy. Ważne jest, by zmielić.

jak dlugo nalezy pic taka mieszanke? i czy z przerwami?

Spróbuj ze 2 miesiące.
Możesz kupić sypany żeńszeń, różeniec, eleuterokok, kozłek i też dokładać do mieszanki. One w wywarze będą też wzmacniały i regulowały obydwie fazy cyklu.

czytalam teraz troche o tych ziolach, ale praktycznie nigdzie nie jest napisane ze sa na problemy hormonalne.
czy myslisz ze naprawde moglyby pomoc?

Bo one równoważą wszystko, to są klasyczne "babskie" zioła, które się stosuje dla regulacji.

odnosnie wierzbownicy, ona chyba nie dziala estrogennie tak jak koniczyna? bo czytalam ze ma dzialanie antyandrogenne czyli zbija meskie hormony, co  w moim przypadku by pomoglo.

Dla mężczyzn z problemami z prostatą najważniejsze jest działanie antyandrogenne i dlatego to jest tak często wymieniane w różnych pracach. Przy okazji im często się przydaje przyblokowanie nadmiaru ich estrogenów.
Koniczyny lepiej nie stosuj - dzieki niej testowałam na sobie wywoławanie pierwszych powiewów menopauzy. Normalnie zdrowej dziewczynie to nie poszkodzi, ale osobie z brakiem równowagi lub z omc menopauzą, to może byc za mocne.
Ale na włosy do płukania, to stosuj.

Ogólna zasada, to estrogeny na włosy, a do wewnątrz regulacja.

Jeszcze inna sprawa, to przeczytaj wszelkie etykiety na szamponach. SLS, parabeny - wszystko niestety, pod krzaczek na podwórku, to przynajmniej roślince się przyda jako nawóz.

Offline turkus

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Października 20, 2014, 20:09:30 »
hej basia!
zamowilam zioła: rdest ptasi, liscie babki, przywrotnik, bylice: pospolita, piołun, estragon, Boże drzewko, stokrotka, poziomki, znamiona kukurydzy, kozłek.
Niestety nie było pokrzywy z kwiatkami i nasionkami. Myslisz ze moze sie bez tego obejść??
Do tego kupiłam ziarno z wiesiołka. Ile łyzek dziennie powinnam jesc?

Czy dobrze zrozumiałam, ze najpierw mam te wszyskie ziola razem wymieszac i brac codziennie 3łyzki na litr wody? zagotowac i pic? czy jakos inaczej mam je mieszac? brać na oko zeby razem wyszlo 3lyzki?