Autor Wątek: co może być przyczyną?  (Przeczytany 4322 razy)

Offline sowa.1

• Nowy
  • *
co może być przyczyną?
« dnia: Października 18, 2014, 12:58:36 »
Chciałabym pomóc młodej dziewczynie 16 letniej. Rodzice zagonieni, może przejdzie...przecież bierze D3 ( 400 IU) prawie codziennie, krzem i pokrzywę - chyba nalewka lub syrop( nie dopytałam się).
A oto objawy:
bladość i podkrążone oczy - od zawsze - jest jasnej karnacji,
Od kilku dni:
boli głowa, zawroty, szczypią oczy i łzawią, boli brzuch, brak apetytu, na przemian zimno i gorąco, ciśnienie 127/77 puls 81, zmęczenie i senność.
Przed rokiem szkolnym miała robione badania: morfologię i mocz - nie widziałam wyniku, ale twierdzi, że są w normie.
Dziewczyna jest wysoka, dość pulchna - ma duży biust, lubi potrawy mączne, nie przepada za masłem i tłuszczami, bo twierdzi, że ją " pociąga" na wymioty.
Może wspólnymi siłami uda się znaleźć przyczyny tego stanu. Jakie badania wykonać? Gdzie się udać?
Pozdrawiam

Offline sowa.1

• Nowy
  • *
Odp: co może być przyczyną?
« Odpowiedź #1 dnia: Października 22, 2014, 10:16:42 »
Witam
Nie było żadnych podpowiedzi o przyczynę, bo sami lekarze mieli problem z diagnozą: rodzinny stwierdził wyrostek robaczkowy i dał zlecenie na SOR, chirurg po badaniach: USG, morfologia, mocz i inne szczegółowe wykluczył wyrostek a objaw totalnego zmęczenia i zawrotów głowy i bólu głowy dalej był nie rozwiązany. Stwierdzono, że dalsze badania powinny być w przychodni. Rodzina nie ustąpiła, dziewczyna została przyjęta na oddział i po następnych badaniach laryngolog rozpoznał zapalenie zatok. Na pytanie czy miała robione " prześwietlenie" lekarz odpowiedział, że w przypadkach ostrych nie robi się takich badań. Czy tak rzeczywiście jest? Wiem natomiast, że każde "prześwietlenie"  jest niekorzystne dla zdrowia. Przepisano kroplówkę na odwodnienie i podano antybiotyk. Jaki? Jeszcze nie wiem. Głowa mniej boli, brzuch też. Ciekawe z tym brzuchem: bolał podczas ucisku po prawej stronie - w miejscu wyrostka, co mogło powodować ból w tym miejscu? Czytałam, że yersinia powoduje dokładnie takie objawy wyrostkowe, ale też jakieś pasożyty, nie przypominam sobie które.
W ostatnim czasie jest wiele osób opisujących objawy zapalenia zatok, nasuwa mi się określenie epidemia.
Z zatokami to i ja mam problem, ale nie jedyny...
Tutaj prosiłabym forumowiczów o dyskusję, bo wiemy już dość dużo z objawów i rozpoznania. Dalej stawiam sobie pytanie o przyczyny.
Będę nadal informować o przebiegu leczenia
Pozdrawiam

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 22, 2014, 16:15:19 »
 Gdy człowiek jest chory, a wszystkie wyniki wychodzą dobrze, to należny zrobić badania na boreliozę, do tej choroby pasują niestety wszystkie objawy (każda dolegliwość możne być wywołana tym zakażeniem). Druga rzecz jaka nasuwa się to badanie tsh (jej ,,pulchność" możne być związane z niedoczynnością tarczycy).
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Października 22, 2014, 17:55:58 »
Grzybica plus pasożyty. Może nawet być wśród nich lamblia.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 22, 2014, 18:18:41 »
Zdecydowanie pasożyty.
Testy kiepsko wychodzą.

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Października 22, 2014, 19:38:21 »
Można zrobić nie tylko testy posiewu kału ale i testy przeciwciał we krwi jeśli o pasożytach czy infekcjach mowa. Ogólnie trzeba badać i dopytywać się jakie badania jeszcze można zrobić. Może jakiś wrzodzik od żółci za ten ból odpowiada niby wyrostkowy? Być może badania watroby jak próby wątrobowe, fosfatazę alkaliczną. Poprostu badać aż do skutku. Jak się limity tych badań wyczerpią i nic to pewnie stwierdzą że depresja.

W ziołach jest o tyle fajnie że odpowiedź organizmu na leczenie może wskazać przyczynę.
« Ostatnia zmiana: Października 22, 2014, 20:20:26 wysłana przez Wesoły Sen »

Offline sowa.1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Października 25, 2014, 16:49:39 »
Rozpoznanie: ostry stan zapalny zatok. Dziewczyna jest już w domu. Leczona w szpitalu Augmentinem, w domu innym z tej samej grupy. Probiotyk Enterol 250. Pytałam jak zażywa probiotyk z podkreśleniem, że powinno się brać daleko od antybiotyku. Otóż pani w aptece powiedział im, że Enterol jako jeden  z niewielu można brać razem z antybiotykiem. Bardzo mnie to niepokoi. Czy dopuszczalne jest bez szkody dla zdrowia?

Co do przyczyny?
Z tego co piszecie, to trzeba brać pod uwagę pasożyty i przerost grzybów. Upodobania żywieniowe - potrawy mączne, drażliwość, częste katary, w wieku przedszkolnym przerost trzeciego migdałka, wysypka: ma krostki na skórze ramion, ud, mniej na policzkach. Wygląda to jak kaszka manna, skóra wokół zaczerwieniona, tę wysypkę ma od wczesnego dzieciństwa. Taką samą skórę ma jej tata i mama, ale tylko na ramionach Jej siostra nie ma nigdzie.
Jeśli ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem, to bardzo proszę o podzielenie się doświadczeniem. Dziękuję serdecznie za podpowiedzi
Pozdrawiam,

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 10, 2015, 21:30:53 »
Sugeruję badania serologiczne z krwi na pasożyty, bo wyniki z kupy są g... warte ;)
Może to lamblia, a może glista. Można zrobić od razu komplet najczęstszych pasożytów. Często jest tak, że pojedynczy pasożyt nie daje objawów, ale jak pojawi się do tego inny, to się zaczyna jazda. U nas jest "zwykły" owsik + lamblia. Jak owsików nie było, to i lamblia cicho siedziała przy rozsądnej diecie. Lamblia również lubi dokuczać zatokom i migdałom, nawet, jak nie daje gastrycznych objawów całymi latami. Owsików nie da się przegapić, jak własny tyłek swędzi. Resztę towarzystwa trzeba laboratoryjnie potwierdzać.

Enterol to probiotyk drożdżowy. Rzeczywiście można go łączyć z antybiotykiem. Jednak w tej sytuacji dorzuciłabym bakterie kwasu mlekowego pomiędzy antybiotykiem.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline ALICJAW

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 11, 2015, 00:11:14 »
Moja córka tak miała , powodem byla lamblia . Prostym sposobem na sprawdzenie jest podanie 6 tabletek rapacholinu jednorazowo , jesli kał po rapacholinie będzie zielony do czarnego to na 1oo procent jest zakażenie lamblią.