Na jednej ze swoich stron nasz Gospodarz pisze:
Fitosterole są prekursorem dla syntezy estrogenów i testosteronu, przy czym stosunek ilościowy w ustroju między estrogenami i androgenami w razie nieprawidłowości zostaje uregulowany. Liczne analogi testosteronu powstające z fitosteroli w niektórych obszarach naszego organizmu blokują receptory dla androgenów (androstesteron, androstendion, dihydrotestosteron), np. w skórze, w nabłonkach gruczołu krokowego. Nie zmniejsza to jednak efektu anabolicznego, bowiem ich wpływ na przemiany aminokwasów, tłuszczów i białek pozostaje ten sam. Fitosterole w wiekszych dawkach (ponad 6 mg/kg masy ciała) działają również estrogennie. Estrogeny występują u kobiet i mężczyzn, przy czym kobiety mają ich więcej.
dalej:
Do tej pory nie zaobserwowano skutków ubocznych podczas podawania fitosteroli. Zalecana, optymalna dawka fitosteroli to 3-5 mg na kg masy ciała. Wyższe dawki fitosteroli działają silniej estrogennie, antyandrogennie i w ten sposób blokują biologiczny wpływ androgenów na komórki. Fitosterole w dawce ponad 6 mg/kg masy ciała hamują androgenny wpływ męskich horomonów sterydowych.
Proszę mnie wyprowadzić z błędu jeśli zacznę pleść głupoty.
Czy konieczne jest monitorowanie ilości spożywanych fitosteroli jeśli po ich spożyciu stosunek ilościowy w ustroju między estrogenami i androgenami w razie nieprawidłowości zostaje uregulowany?
W tkankach testosteron jest przekształcany do dihydrotestosteronu (pod wpływem 5-alfa-reduktazy).
Czy przyjmowanie fitosteroli w większych dawkach(ponad 6 mg/kg masy ciała) nie będzie jednocześnie działać anabolicznie jak i hamować łysienie androgenne ? czy to się wyklucza ?
Czy ma sens zwiększanie produkcji testosteronu (korzeń pokrzywy) i jednoczesne zmniejszanie działania DHT ? jeśli tak czy spożywanie większych ilości fitosteroli jest w tym wypadku dobrym wyjściem ? czy lepiej działać np zewnętrznie zwiększyć poziom testosteronu, a DHT blokować od zewnątrz stosując np jakieś wcierki do włosów (nalewka i olejek z nasion kopru, trawę owsianą)
Tak sie przed chwila zacząłem nad tym zastanawiać i już sam nie wiem czy się nie pogubiłem