Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Package.php on line 235

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Package.php on line 237

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Package.php on line 278

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Package.php on line 280

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Package.php on line 2708

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Package.php on line 2708

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Package.php on line 2820
Nadczynność tarczycy - Klimuszko - Jod

Autor Wątek: Nadczynność tarczycy - Klimuszko - Jod  (Przeczytany 33118 razy)

Offline pw

• Nowy
  • *
Nadczynność tarczycy - Klimuszko - Jod
« dnia: Września 02, 2014, 21:20:40 »
Cześć

Dlaczego w mieszance Ojca Klimuszki na nadczynność tarczycy znajdują się morszczyn pęcherzykowy i porost islandzki - na pierwszy rzut oka wydaje się to szokujące?

Morszczyn pęcherzykowy (Fucus vesiculosus)
Ziele nostrzyka (Hb. Meliloti)
Ziele skrzypu polnego (Hb. Equiseti)
Ziele przetacznika (Hb. Veronicae)
Kora dębu (Cort. Quercus)
Porost islandzki (Lichen Islandicus)
Korzeń lukrecji (Rd. Glycyrrhizae)
Kłącze perzu (Rhiz. Agropyri)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Nadczynność tarczycy - Klimuszko - Jod
« Odpowiedź #1 dnia: Września 02, 2014, 21:57:03 »
Moje ostatnie tsh to 0,5 gdzie nadczynność jest od 0,2. Brałam jodid na przemian z tą herbatą bo miałam ponad dwukrotnie powiększoną tarczycę. Pisałam o tym na forum, wątek o jodzie, bo dodatkowo w tym czasie przyjmowałam też wit d3. Tarczyca wróciła do stanu prawidłowego. Tsh z początkowego 0,8 spadło do tych 0,5. Dużą masz nadczynność?
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 02, 2014, 21:59:03 »
Przeczytaj książkę J. Zięby :"Ukryte terapie.Czego nie dowiesz się od lekarza".
Jest rozdział o chorobach tarczycy - a właściwie o niedoborach jodu, co jest współczesną plagą.
Wszystkie choroby tarczycy to niedobory jodu. Czytając  różne strony związane z medycyną naturalną również pisze się o chorobie tego narządu w tym kontekście.
Do poczytania:
http://bladymamut.wordpress.com/2012/12/08/jod-przywrocic-uniwersalny-skladnik-odzywczy-medycynie/
Sprawdź poziom witaminy D3 i uzupełnij niedobory,
https://www.youtube.com/watch?v=PM38O66z9mo

Pozdrowienia
Ewa
« Ostatnia zmiana: Września 02, 2014, 22:15:33 wysłana przez ewaryn »

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 03, 2014, 11:16:21 »
Karbieniec dobra nalewka, bo nie każda jest dobra :) Dwa miesiące i po problemie. A potem od czasu do czasu kuracja korygująca. O dziwo pomaga też przy niedoczynności. Stabilizatorem jest miesiącznica. Ponadto wszystkie kapustowate czyli gorczycznik, rzodkiewnik, tobołki, urzet.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline pw

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Września 04, 2014, 19:33:25 »
Bardzo Wam dziękuję za porady, mieszanka już kupiona, przeglądam na temat pozostałych informacji, które podaliście. Gwoli ścisłości choruje członek mojej rodziny. Ostatnie wyniki badań są już w normie po proszkach, ale tarczyca dalej jest powiększona, więc pasuje spróbować teraz ziół. "Leczenie" przez lekarza od razu było ukierunkowane, żeby uspokoić tarczycę i wyciąć, bo są guzki.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 04, 2014, 19:36:57 »
Uciekaj od tego lekarza, gdzie pieprz rośnie...
wyciąć tarczycę i dożywotnio być skazanym na hormony z wszystkimi ich skutkami ubocznymi???
Masz na bank niedobory jodu i zapewne witaminy D (zrób badanie).

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Października 17, 2014, 12:14:26 »
Znajoma chce zrobić nalewkę z karbieńca, tylko nie wie na jakim alkoholu. Szukałam i też nie znalazłam.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 17, 2014, 13:13:24 »
Ewa,bardzo ciekawy ten artykuł nt jodu podałaś.
Czy selen mozna uzupełniac za pomoca suplemenetu?
Jak to wszystko uzupełniac,bo wit d3 najlepiej z k2
Jod z selenem,wit A i C,czy sie mylę?

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Października 17, 2014, 14:00:33 »
Ewa,bardzo ciekawy ten artykuł nt jodu podałaś.
Czy selen mozna uzupełniac za pomoca suplemenetu?
Jak to wszystko uzupełniac,bo wit d3 najlepiej z k2
Jod z selenem,wit A i C,czy sie mylę?
Selen podobno można uzupełniać suplementami, ja wybrałam drogę naturalnej suplemntacji- czyli kilka dz. orzechów brazylijskich. Jod uzupełniam płynem Lugola, o witaminę A i C dbam w diecie. Nie jestem zwolenniczką suplementacji kwasu askorbinowego- dbam by te składniki były w diecie.
Zawsze uważałam i uważam, że suplemntacja jest złem koniecznym, ale jak coś można podawać naturalnie, to tak należy robić. Żyjemy może w ciekawych czasach, ale jeśli chodzi o toksyny wokół człowieka, wyczerpujące się zasoby naturalne gleby, zatrucie powietrza i wody- są to ciężkie czasy. Niestety.
Ewa

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Października 17, 2014, 14:54:45 »
Ewo od jakiej dawki zaczęłas brać płyn lugola?
Chyba tez zaczne go stosować,bo ciągle mi zimno,zwłaszcza w stopy,a to jest chyba jeden z objawów niedoboru.
Czy watróbka drobiowa moze byc dobrym zródłem wit A?

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Października 17, 2014, 23:40:05 »
Wprawdzie wątek dotyczy nadczynności, pozwolę sobie jednak napisać o niedoczynności - Hashimoto. Zapoznałam się z materiałami Ewy i dało mi to sporo do myślenia. Przy Hashimoto zazwyczaj niczego nie zalecają oprócz hormonów. Jod jest zakazany. Nawet prywatna wizyta u endokrynologa (z tytułem prof.) nie zakończyła się niczym oprócz recepty na dwa opakowania letroxu 100.
Natrafiłam na ten opis:
 http://hipokrates2012.wordpress.com/2013/08/27/jod-a-niedoczynnosc-tarczycy-czyli-dolewanie-oliwy-do-ognia/.
Wynika z niego, żeby jednak przyjmować jod ale razem z selenem.
Tutaj znowu nie zaleca się stosowania selenu:
 http://www.endokrynologia.net/tarczyca/selen-w-chorobach-tarczycy.
 Na forum Hashimoto chorzy chwalą selen. Chyba trzeba eksperymentować na sobie...

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Października 18, 2014, 00:41:52 »
Brać nawet do 300 czy 400 mikrogramów i witaminę d3 też brać

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Października 18, 2014, 09:27:16 »
Przez pomyłkę wkleiłam, nie tego linka co chciałam (chodzi o ten pierwszy) z niego akurat wynika, aby nie stosować jodu. Myślę, że wprowadzę tylko selen. Selenu w tej chorobie zalecają raczej ok 200 mcg. Vit D3 też wprowadzę. Muszę w ogóle więcej poczytać o Hashimoto.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Października 18, 2014, 09:48:58 »
Wesoły Sen,napisz  proszę jak stosować ten płyn lugola,ile kropelek?  https://www.cefarm24.pl/22920,plyn-lugola-40-g-coel-roztwor-wodny-jodu-produkt-farmakopealny-.html

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Października 18, 2014, 11:48:38 »
W jednej kropli jest 6,3 miligrama jodu, zalecane spożycie dzienne to 0,15 miligrama widać jaka wielka różnica!!!. Ludzie stosują od zazwyczaj 5 do 10 kropel do 3 razy dziennie ale tu jest zawsze ryzyko skutków ubocznych, najlepiej to rozcieńczać w szklance mleka. Tymi dawkami powyżej się nie sugeruj.

Jak stosować:
 Używa się najniższej działającej dawki, czyli można zacząć od jednej kropli raz dziennie, potem jak nie zadziała po jednej kropli 2 razy dziennie, potem jak nie zadziała jednej kropli 3 razy dziennie, potem 2 krople dwa razy dziennie, (codziennie dodając po kropli w miarę równych dawkach) Oczywiście rozcieńczonych w szklance mleka itd.