Autor Wątek: zapalenie rogówki z owrzodzeniem nie widzę po 2msc leczeni bardzo proszę o pomoc  (Przeczytany 14019 razy)

Offline Alinge

• Więcej Pisze
Paweł
Są kropelki z minerałami i wit B12
http://www.apo-discounter.pl/artelac-rebalance-krople-do-oczu-p-8471.html

Bożenko ! proszę przeczytaj priv - napisałam tam do Ciebie w sprawie Pawła.  Niezła dziś była jazda odnośnie uzyskania osocza, stąd może będziesz umiała coś więcej podpowiedzieć.

Offline pawelkrakus

• Nowy
  • *
Dziękuję stosuje

Offline pawelkrakus

• Nowy
  • *
Zastanawiam się czy brać graviole czy ona pomaga w dzieleniu się komórek i regeneracji czy przeciwnie ponieważ nie zalecają przy braniu leków na ciśnienie i przy Alzheimera chorobie

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Wydaje się, że grawiola jest -bójcza i działa neurologicznie. Spróbuj, ale z głową.
Dość obszerny opis jest w Magicznym Ogrodzie:
http://www.magicznyogrod.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1052&category_id=24&option=com_virtuemart&Itemid=127

Już widziałam ten artykuł opisany w Wikipedii o pełzakobójczych środkach pochodzenia roślinnego. Chodzi o źródła kwasu elagowego i innych substancji -bójczych, a w miare nieszkodliwych dla ludzi. Coś w tym jest, zostaje szukać dalej.
Osobliwością botaniczną artykułu jest nawłoć kanadyjska opisana jako nawłoć pospolita.

Czy rozmawiałeś już z tym naukowcem, który współ/pisał ten artykuł?

Pozdrowienia :-)

Offline pawelkrakus

• Nowy
  • *
Nikto nie odbierał

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: zapalenie rogówki z owrzodzeniem nie widzę po 2msc leczeni
« Odpowiedź #20 dnia: Lipca 02, 2014, 15:44:35 »
Dzięki temu artykułowi, wujkowi Google i systemowi cytatów naukowych, wydaje się, że zestaw środków roślinnych się powiększa. Dochodzi cassia, kukruma, liście oliwki, nasz wrotycz i trochę innych. Na razie niestety prowadzono tylko badania na zwierzętach.

Spróbuję podsumować to wszystko jakoś wieczorem.

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Świetlik i kwiat chabru to podstawa. Co napisał o działaniu tego pierwszego Klimuszko można przeczytać u Kofmana Receptariusz 2 z 1997 roku. Strona 113
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Jeszcze dochodzi z naszych roślin mikołajek płaskolistny - często ludzie go mają w ogrodach.
Z maliny moroszki bierze się liście. Liscie się już zbierają.

Offline zulu

• Dużo Pisze
Z góry przepraszam za małe odbicie od głównego wątku. Jeżeli ten post pasuje tu jak kwiatek do kożucha, proszę o  Szanowną Administrację :) przesunięcie go w inne, właściwe miejsce
Piszesz Basiu o mikołajku płaskolistnym. Szukałem publikacji Gospodarza na jego temat. Chyba nie zajął się tą rośliną, albo nie opublikował niczego o niej, albo.... kiepsko szukam ;)
Ziółko o tyle ciekawe, ze co roku przyciąga mi  na działkę chyba większość pszczółek z okolicy ;)

Jednak znalazłem coś ciekawego. Monografię PDF, jaką napisano na temat mikołajka polnego w Instytucie Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu. Innymi słowy jest to instytucja z jaką jest związana Basia Iwnirz.

http://www.herbapolonica.pl/magazines-files/3364929-11_artyku%C5%82.pdf

Niestety chyba przez moje kiepskie szukanie odnalazłem zbiór innych publikacji tego Instytutu w naszym języku. Jest coś dostępne ale po angielsku.
Stąd pytanie do Basi Iwnirz.
Czy istnieją inne, zaznaczam legalnie dostępne opracowania  po polsku zamieszczone w sieci w temacie roślin zielarskich, jakie opublikowano staraniem Instytutu ?
Mam nadzieję, że nie tylko ja będę wdzięczny za wskazanie takowych , za co z góry składam uniżony pokłon i podziękowanie :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 04, 2014, 13:44:07 wysłana przez zulu »
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Basia Iwnirz

• Nowy
  • *
    • Sklep Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich
Witam serdecznie

Na chwilę obecną mamy tylko dostępne publikacje: Herba Polonica i Poradnik plantatora lnu włóknistego
SKLEP

Niestety nie wiem czy będą jakieś nowe publikacje Instytutu.
Pozdrawiam

Offline zulu

• Dużo Pisze
Dziękuje za wyjaśnienie.
veritas est adaequatio intellectus et rei