Autor Wątek: AMD wysiękowa postać zwyrodnienia plamki żółtej związane z wiekiem  (Przeczytany 12902 razy)

Offline Kachna

• Nowy
  • *
Pomóżcie,
u mojej mamy zdiagnozowano AMD wysiękowe i została skierowana na leczenie preparatem Lucentis. Są to zastrzyki podawane bezpośrednio do oka, które powstrzymują rozrost naczyń krwionośnych w oku i wyciekanie z nich płynu.
Schorzenie to jest wysiękową postacią zwyrodnienia plamki oka związane z wiekiem.
Jestem sceptycznie nastawiona do tych zastrzyków, zwłaszcza, ze trzy dni przed zastrzykiem i trzy dni po nim podaje się krople z antybiotykiem, profilaktycznie by nie dopuścić do zakażenia.
Czy znacie zioła lub sposoby na poprawę stanu ciałka żółtego w oczach tak by można było uniknąć tych zastrzyków?

Offline Kachna

• Nowy
  • *
Odp: AMD wysiękowa postać zwyrodnienia plamki żółtej związane z wiekiem
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 19, 2014, 20:06:42 »
http://www.leki-informacje.pl/lek/epar/701,lucentis.html
tu są informacje na temat leku, które otrzymałam od lekarza

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 19, 2014, 21:06:03 »
Niedawno wrzuciłam na linkowisko:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2656.0

Jeśli medycyna zrobi swoje, to wtedy warto podawać krople Toda, nalewkę z ruty, gryki - chodzi o stabilizację i uszczelnienie naczyń krwionośnych. Jeśli macie pomidory rosnące na słońcu (nie w szklarni lub pod folią) to je niech ta pani je do bólu i jeszcze trochę. To samo z papryką, ale musi być czerwona, ostrość nieistotna.
W Magicznym Ogrodzie kup wyciąg z aksamitki standaryzowany na luteinę.
Wszystkie karotenoidy tu się przydadzą, na dodatek wszystkie antocyjany, czyli najprościej, teraz wszystkie czarne jagody.

Plamka żółta, to nerwy, więc wszystko, co jest neuroprotekcyjne, to warto stosować.
Zobacz do wątków "mózgowych" po inspiracje. Pewnie Leo każe jeść witaminę D3, co też ma sens.

Pozdrowienia :-)

Offline Kachna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 19, 2014, 23:45:55 »
Dziękuję Basiu ogromnie.
Czy pisząc o kroplach Toda masz na myśli taką miksturę?:
    500ml. miazgi rokitnikowej
    250ml. czarnych jagód w soku, bez dodatku cukru
    4 główki czosnku
    6 łyżeczek papryki chili
    250ml. suszonych owoców głogu
    dodatkowo 250ml. świeżych owoców dzikiej róży
Zmielone składniki zalać alkoholem 60% w stosunku 1:1, odstawić w ciemne, zimne miejsce, na 1 miesiąc.

Offline Kachna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 20, 2014, 00:14:14 »
Nie dodałam, że przepis zassałam ze strony: http://www.herbiness.com
Pozdrawiam :)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 20, 2014, 05:11:37 »
Pewnie Leo każe jeść witaminę D3,

Nie D3, tylko B3 i O10 100mg, a na poprawę krążenia mózgowego i ocznego pieprz ceyenne + miłorząb.:-)

Offline Kachna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 20, 2014, 07:51:32 »
Niestety LEO mam mały problem, bo wszystkie leki na poprawę krążenia nie zdały egzaminu.
Kobieta ma astmę i rozedmę razem z jakimiś alergiami i wszelkiego rodzaju preparaty na poprawę krążenia mózgowego a i wyciagi z czarnej jagody kończyły się bólami uciskowymi głowy i rozpierającymi bólami w kończynach dolnych. Bardzo kiepsko reagowała na beta karoten i przeciwutleniacze.
Dodam że paląca jest osoba i każde próby rzucania palenia kończyły się zapaścią.
To ogromnie trudny przypadek!
Teraz podaję jej dobrej jakości tłuszcze: wiesiołek, lniany i rokitnik, szykuję się do tych kropli Toda, które wzbogacę o nalewkę z miłorzębu, którą zrobiłam jakiś czas temu, w prawdzie z zielonych liści, ale na żółte muszę ciut poczekać i zobaczę jak będzie reagowała.
Rozumiem, że mamy nie rezygnować z tych zastrzyków w gałkę oczną??
Musi mieć jednak zgodę internisty i pummologa na podanie tego leku, bo jak powiedziała nam okulistka bez takiej zgody przy astmie, po podaniu zastrzyku może stracić wzrok całkowicie a nawet zejść. To też powiem szczerze troszkę mnie usztywnia jak tylko pomyślę o tych zastrzykach.
LEO rozumiem, ze pisząc "O10" masz na myśli Q10. Co do pieprzy Cayenne, też będzie ciężko bo posiada istota zapalenie błony śluzowej żołądka po wcześniejszym leczeniu helikobaktera i wrzoda oczywiście atybiotykami.
A jeśli chodzi o jod, to przy dobrych poziomach TSH trochę boję się podawać jej jod, ale może się mylę?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 20, 2014, 10:06:14 »
Niestety LEO mam mały problem, bo wszystkie leki na poprawę krążenia nie zdały egzaminu.
Kobieta ma astmę i rozedmę razem z jakimiś alergiami i wszelkiego rodzaju preparaty na poprawę krążenia mózgowego a i wyciagi z czarnej jagody kończyły się bólami uciskowymi głowy i rozpierającymi bólami w kończynach dolnych. Bardzo kiepsko reagowała na beta karoten i przeciwutleniacze.

Koleżanka mojej babci ma podobne kłopoty, ale do kompletu uczuleń zamiast astmy ma cukrzycę. Na rokitnik jest uczulona, ale moje "krople Toda" pije i co roku daję jej kolejny baniaczek. Ta nalewka jest świetnym nośnikiem dla wielu innych leków, których normalnie by trudno było podać. Na przykład ja od razu wrzucam do baniaka kilka łyżek kurkumy, pieprz Cayene jest w oryginalnym amerykańskim (czy kanadyjskim?) przepisie. Dalej, od razu można wrzucić kilka łyżek witaminy C.

Na astmę i problemy krążeniowe przeczytaj sobie
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2637.msg35482#msg35482
szczególnie ten fragment o nasionach marchewki. Wychodzi na to, że zastępują aminek egipski. Teraz wszędzie na ugorach sterczą przekwitłe baldachy dzikiej marchwi z charakterystycznym dolnym kołnierzykiem - trudno je pomylić z czymkolwiek innym. Dobra ilustracja jest w niemieckiej Wikipedii:
http://de.wikipedia.org/wiki/Möhre_(Pflanzenart)
Zebrane nasiona zmiel i wrzuć do moczącej się mieszanki na "krople Toda"

Poza tym, nadmiar nasion można zmielić i zrobić z nich osobną nalewkę na alkoholu około 65-70%

Zamiast wyciągów z jagód, dawaj jagody - czarne, aronię, jeżyny, wszystko, co jest czarne. Poproś Armadę o liście cytryńca i niech je sproszkowane na przykład z olejami, o których pisałas.

Piszesz, że ta osoba pali i nie może rzucić palenia? To niech przejdzie natychmiast na e-papierosy - oszczędzi kasę, otoczenie, a mniej dostanie świństw w płuca.

Na wiosnę możesz nazbierać pędów zarodnikowych skrzypu i zrobić z nich nalewkę. Taka nalewka będzie zawierać nikotynę dla nałoga, ale nie będzie zawierać całego zestawu odruchów warunkowych i nie będzie mieć smrodu idącego w płuca.

Teraz podaję jej dobrej jakości tłuszcze: wiesiołek, lniany i rokitnik,

Czyli karotenoidy z rokitnika wchłania, sprawą jest sposób podania. Z tłuszczami się wchłaniają, bo taka jest ich natura.

Rozumiem, że mamy nie rezygnować z tych zastrzyków w gałkę oczną??

Niech się medycyna wypowie, ale należy sprawę porządnie przekonsultować.
Ja bym na razie spróbowała to ominąć, ale bym nie wykluczyła.

A jeśli chodzi o jod, to przy dobrych poziomach TSH trochę boję się podawać jej jod, ale może się mylę?

To może tylko oznaczać, że tarczyca w odruchu rozpaczy zabiera jod wszystkim innym organom, aby się utrzymać.

Jesli mieszkasz dalej, niż 5 km od morza i nie ma nadczynności, to spokojnie suplementuj jod. Możesz stosować zioła: morszczyn, morską kapustę, morską sałatę, rzepień i tak dalej. Morska kapusta, jesli ją dobrze przyprawić, jest bardzo smaczna w surówkach..

Dalej, oświeciło mnie na wspomnienie z Międzyborowa:

Ratowanie wzroku przy problemach z siatkówką i plamką żółtą:

doustnie: kwas galusowy 0,5-0,8g 1xdz, (można w kapsułce) przez miesiąc, raz na kwartał.
Może z powodu alergii, zacznij od mniejszej dawki i zobacz, co się będzie działo.

krople do oczu:
destylat z borowiny (ew. oryginalny FIBS) 2 %
biostymina 1 %
sól z Morza Martwego 0,6%
kwas galusowy 0,5%
luteina 0,1% (liczy się czysta)
chlorofilina 0,01%
woda przegotowana do 100%
(chyba płyn można przygotować w większej ilości i potem mrozić, pewnie na okłady może też być)

Offline Kachna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 20, 2014, 11:06:16 »
Przeogromnie Ci Basiu dziękuję.
Co do e-papierosów to odpada, bo się dusi. Z tymi papierosami to ja myślę, że tu jest problem bardziej psychiczny. Sama myśl o rzuceniu powoduje taki stres że każda metoda doprowadza do zapaści. Gum i plasterków nie może bo serce i astma, e-papieros dusi, bezpieczna terapia farmakologiczna w instytucie onkologicznym skończyła się utratami przytomności i palpitacjami. Osobiście straciłam nadzieję, że się w ogóle uda jej rzucić palenie.
Każdy okulista za to twierdzi, ze podawanie jakichkolwiek leków na oczy da tylko chwilowy rezultat, bo nikotyna i tak będzie degradować stan oka. Błędne koło.
Olej rokitnikowy wczoraj jej zawiozłam, więc twierdzenie, że przyswaja jest ciut przedwczesne. Mam nadzieję, ze będzie oki.
Co do marchwi, to mam wrażenie, ze togo u mnie jest sporo. Muszę to jeszcze bardziej przebadać i posprawdzać.
Kupiłam dziś na targu ostatnie jagody czarne jakie były, sok rokitnikowy i suszone owoce rokitnika już zamówiłam. Mam nastawioną nalewkę głogową i zasuszone owoce tarniny, arniki, róży, czarnego bzu - mam zamiar dziś nastawić krople Toda.
Kwas galusowy posiada, więc od razu mogę go wprowadzić.
Dziękuję raz jeszcze Basiu, lecę wgłębiać sie w lekturę, którą mi podesłałaś.
Pozdrawiam :)

Klara

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 20, 2014, 14:55:34 »

Co do e-papierosów to odpada, bo się dusi. Z tymi papierosami to ja myślę, że tu jest problem bardziej psychiczny. Sama myśl o rzuceniu powoduje taki stres że każda metoda doprowadza do zapaści. Gum i plasterków nie może bo serce i astma, e-papieros dusi, bezpieczna terapia farmakologiczna w instytucie onkologicznym skończyła się utratami przytomności i palpitacjami. Osobiście straciłam nadzieję, że się w ogóle uda jej rzucić palenie.

Wychodzenie z nałogu nikotynowego, ale też alkoholowego, jest trudne i długotrwałe. Nie można tego zrobić z dnia na dzień, w przypadku, gdy osoba wiele lat używała papierosów, czy alkoholu i jej organizm uznał składniki tych używek jako własne i niezbędne do życia. Dlatego wszystkie kuracje nagłego odstawienia tak się kończą - poważną niedomogą organizmu a nawet zgonem.
Z tego powodu kliniki odwykowe przed kuracją odstawienia przeprowadzają tzw. detox kontrolowany, czyli po prostu odstawienie pod kontrolą na oddziale  szpitalnym. Jeśli podczas odstawienia coś dzieje się złego to jest natychmiastowa pomoc.
W przypadku opisywanym przez Kachnę, proponuję bardzo powolne odstawienie poprzez systematyczne zmniejszanie ilości wypalanych papierosów dziennie. Na przykład: jeśli ta pani pali 10 papierosów dziennie to zmniejszyć do 9 - utrzymać przez tydzień, potem do 8 - utrzymać przez tydzień, do 7 - utrzymać przez tydzień itd.
Osobom uzależnionym od alkoholu podaje się wtedy duże dawki witamin z grupy B. Nie wiem, może w nikotynizmie też  można?

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 20, 2014, 16:40:18 »
Kachna, polecam Ci książkę "Prosta metoda jak skutecznie rzucić palenie" - Allen Carr.

Offline Kachna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 21, 2014, 09:38:11 »
Niestety problem jest taki, ze kobieta mało widzi, więc książki sobie nie przeczyta.
Sam stan kiepskiego widzenia i innych schorzeń jest dla niej tak stresujący, że propozycja pilnowania ilości wypalonych papierosów od razu spotyka się z bolesnym skrzywieniem twarzy.
Powiem Wam szczerze, ze gdyby to był ktoś z ulicy to dałabym sobie spokój, ale to bliska osoba, nie zostawię na pastwę losu przecież!
Do oleju z wiesiołka trzy miesiące podchodziła i tak nie mam pewności czy to w ogóle pije.
Sami wiecie jak ciężko jest zmienić przyzwyczajenia, szczególnie po siedemdziesiątce.
Na tę chwilę nastawiam sobie w oddzielnych słojach składniki kropli Toda, które na koniec wymieszam z dodatkami.
Wczoraj zebrałam nasiona marchwi, dziś je też zmielę i zaleję alkoholem.
Czy owoce czeremchy też dodać do tych kropli? bo moja czeremcha ma trochę owoców, więc mogę zebrać.
dziękuję za porady serdecznie,
Pozdrawiam:)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 21, 2014, 18:01:16 »
Na tę chwilę nastawiam sobie w oddzielnych słojach składniki kropli Toda, które na koniec wymieszam z dodatkami.

Niech się wspólnie przegryzają, a zażywać ją można łyżkami, razem z fusami, bo tam przecież same witaminy siedzą. W zasadzie to nawet miód można dołożyć.
Z moich doświadczeń, starsze osoby stosunkowo łatwo przyjmują nalewki lub winka "dla zdrowotności" i nawet je łykają dość systematycznie.

Czy owoce czeremchy też dodać do tych kropli? bo moja czeremcha ma trochę owoców, więc mogę zebrać.

Daj, tylko pestki odrzuć, aby nie było amygdaliny, bo ona przyśpiesza oddech, co przy astmie nie jest dobrym pomysłem. Albo przynajmniej nie miel pestek.

Z tymi papierosami elektrycznymi to pewnie trzeba by dobrać odpowiednio olejek, ale nie wiem, jaki byłby dobry. Powinien rozszerzać oskrzela. Kiedyś były w sprzedaży herbapolowskie papierosy dla astmatyków, ale teraz chyba już ich dawno nie ma. Jednak składy są jawne, jakby się uprzeć, to by można było coś takiego zmontować na własny użytek, byle tylko zdobyć konieczne surowce.

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 21, 2014, 19:14:09 »
Polecaną książkę można zakupić w formie audiobooka, choćby tutaj - pierwszy z brzegu link z gugla.

Offline Kachna

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 21, 2014, 19:48:35 »
Rany gościa Basia JESTEŚ GENIALNA!!!!!!!!!!!!!
Papierosy ziołowe dla astmatyków, że ja na to nie wpadłam normalnie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Papierosy_lecznicze
Tu nawet jest przepis:
"Przykłady

W lecznictwie papierosy stosowano przede wszystkim w zwalczaniu objawów astmy. W ich skład wchodziły surowce roślinne zawierające alkaloidy tropinowe, takie jak liście lulka czarnego, bielunia dziędzierzawy czy pokrzyku wilczej jagody.

Papierosy przeciwastmatyczne sporządza się według następującego przepisu:

Folium Hyoscyami      1 cz.
        Folium Belladonnae    2 cz.
        Folium Stramonii        6 cz.
        Natrium nitricum         3 cz.
        Aqua                         3 cz.

Zmieszane zioła należy przepoić roztworem azotanu sodu w gorącej wodzie, następnie dokładnie wymieszać i wysuszyć w temperaturze nieprzekraczającej 60 °C. Z otrzymanego proszku wyrabia się papierosy, można go również spalać na miseczce i wdychać dym. Do płuc dostaje się zaledwie jedna trzecia zawartych w proszku alkaloidów, reszta rozkłada się podczas żarzenia."

Tylko co znaczy: " przepoić roztworem azotanu sodu w gorącej wodzie"? No i trzeba jeszcze rozszyfrować te nazwy łacińskie.
Maszynki do robienia papierosów są do kupienia, bibułki też, więc można popróbować.
Basia jesteś WIELKA!!!!!