Autor Wątek: inulina  (Przeczytany 5924 razy)

Offline tusia221

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 672
inulina
« dnia: Stycznia 27, 2013, 23:41:30 »
Czy stosuje ktoś ten prebiotyk,zastanawiam sie nad kupnem,a na wiosne moze posadze topinambur,ktory jest jej dobrym zródłem.

Offline agnesik12

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: inulina
« Odpowiedź #1 dnia: Października 27, 2014, 11:20:31 »
Witajcie,

Widzę że nikt nie odpowiedział na pytanie Tusi. Ja już jesienią zaczęłam używać topinamburu w kuchni. Głównie jako zamiennika dla ziemniaków. Wczoraj natomiast przeczytałam iż pod wpływem gotowania inulina jest rozkładana. Ale to źle czy nie?

Czy żeby organizm skorzystał z inuliny to trzeba jeść topinambura na surowo

Proszę doradźcie coś.

Offline `

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1051
  • IRONMAN-napędzany ziołami
Odp: inulina
« Odpowiedź #2 dnia: Października 27, 2014, 12:39:15 »
Inulina, korzeń omanu ...smak nieciekawy :) .
« Ostatnia zmiana: Października 27, 2014, 13:07:00 wysłana przez aqarel »

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11142
Odp: inulina
« Odpowiedź #3 dnia: Października 27, 2014, 15:29:58 »
Wczoraj natomiast przeczytałam iż pod wpływem gotowania inulina jest rozkładana. Ale to źle czy nie?
Czy żeby organizm skorzystał z inuliny to trzeba jeść topinambura na surowo

Inulina podczas gotowania jest rozkładana częsciowo na fruktozę, stąd słodki smak topinambura. Jesli Wam to pasuje, to dobrze.
Jednak to, co zostaje nierozłożone jest nadal inuliną, a gotowanie ułatwi jej uwolnienie w jelitach, bo przecież o to chodzi, prawda?
Na surowo też można, to nie jest trucizna.

Zupełnie inną sprawą jest fakt, że w ziemniakach też jest trochę inuliny.

Pozdrowienia :-)

Offline tomczan

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 450
Odp: inulina
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 14, 2014, 20:57:52 »
Czemu woda po topinamburze robi się galaretowata? tak własnie sobie już drugi dzień podjadam topinambur + kefir, eksterminowałem stare bakterie w jelitach świeżymi pestkami dyni i teraz muszę wprowadzić nowych mieszkańców i tak sie eraz zastanawiam, czy lepiej gotować, czy na surowo też :) 
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline jaro0106

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 186
    • Fitoterapia w weterynarii
Odp: inulina
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 15, 2014, 08:43:07 »
Inulina tylko nie rozłożona jest probiotykiem, jeżeli jest rozłożona do cukrów prostych ulega strawieniu przez nasz organizm a chodzi właśnie o to żeby ten wielocukier nie był trawiony i pozostaw w jelitach jako pożywka dla bakterii.

Offline książkowy

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 385
Odp: inulina
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 15, 2014, 12:16:46 »
Stosuję od paru dni Colon C, który zawiera inulinę z cykorii :).

Offline tomczan

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 450
Odp: inulina
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 15, 2014, 12:46:18 »
ja już znalazłem przepis dla siebie :)

http://zapach-domu.blogspot.com/2014/05/surowka-z-topinamburu.html

coś czuje ze topinambur na stałe zagości na moim stole, samo zdrowie i smakowo bardzo mi odpowiada :)
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Klara

  • Gość
Odp: inulina
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 15, 2014, 13:24:51 »
Tomczan, a skąd masz topinambur?

Offline tomczan

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 450
Odp: inulina
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 15, 2014, 14:25:16 »
Z własnej uprawy, własnie idę nakopać :)
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline agnesik12

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 60
Odp: inulina
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 16, 2014, 14:12:25 »
Klaro ja kupowałam topinambur przez internet.

Klara

  • Gość
Odp: inulina
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 16, 2014, 16:10:02 »
Klaro ja kupowałam topinambur przez internet.
Dzięki Agnesik. :)

Offline książkowy

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 385
Odp: inulina
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 24, 2014, 11:03:18 »
Jest też w błonniku Colosan ex Oleofarmu ale tam jest chyba uzyskana biotechnologicznie, a nie z cykorii.