Autor Wątek: Jod  (Przeczytany 103953 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Jod
« Odpowiedź #75 dnia: Grudnia 18, 2014, 22:28:49 »
Bardzo mało - jeśli jodyna, to tylko kilka kropli, a jodan to dosłownie ziarenko na dzień. Jeśli mieszkasz niedaleko wschodniej lub pólnocnej granicy, to zamów u mrówek lub sobie załatw morską kapustę. U nich to jest żywność, a nie zatabletkowana "zdrowa" żywność.
Wbrew pozorom jodu wiele nie trzeba.

Pozdrowienia :-)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #76 dnia: Grudnia 19, 2014, 09:30:46 »
Basiu,sądzisz,że jodan wapnia czy potasu jest bezpieczniejszy niż płyn lugola?

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #77 dnia: Grudnia 19, 2014, 10:51:21 »
Moja tarczyca żre ( bo że je napisać nie mogę ) jod na potęgę. Jak nie wezmę jodidu przez kilka dni to kręcę się myślami w kólko i telepie z zimna nawet po zaśnieciu. Co do jodyny. Stosuję kilka kropli czyli 4-6 na ćwierć szklanki wody do płukania zainfekowanego gardła. Gardło zdecydowanie lepiej, wydzielina odrywa się konkretna i konkretnie  :) . Natomiast zmiana odnośnie ciepłoty ciała jest niesamowita. Wybudzałam się w nocy i otwierałam okno bo wręcz ciało parzyło. Jakby ktoś chciał spróbować tego sposobu dostarczania jodu to radzę dawkować sobie go do południa, odradzam na wieczór. Po jodidzie nie mam takich skoków temperatury, nawet jak przyjmuje tablektkę przed snem.

Jak ktoś posiada książkę p. Zięby to dajcie rozpiskę ile kropki jodyny na infekcje gardłowe zaleca w swojej ksiazce. Ostatnio był wywiad w radiowej 3-ce ale nie miałam jak zapisać  :-\
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline cezet

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #78 dnia: Grudnia 19, 2014, 11:17:21 »
Dałam sobie kleksa jakieś półtorej godziny temu i już prawie znikł. Na razie sensacji temperaturowych nie czuję.

Klara

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Grudnia 19, 2014, 11:23:43 »
Jak ktoś posiada książkę p. Zięby to dajcie rozpiskę ile kropki jodyny na infekcje gardłowe zaleca w swojej ksiazce. Ostatnio był wywiad w radiowej 3-ce ale nie miałam jak zapisać  :-\

http://www.polskieradio.pl/9/306/Artykul/1263839/
« Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2014, 11:26:49 wysłana przez Klara »

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #80 dnia: Grudnia 19, 2014, 12:48:09 »
Dzięki Klara :) pani Grażynka to chodząca wiedza..szkoda tylko, że program tak krótki.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Klara

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: Grudnia 19, 2014, 13:49:22 »

Offline Daksen

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: Lipca 02, 2015, 23:53:47 »
Z góry przepraszam za offtop. Ale ostatnio zrobiło się głośno wokół kuracji wodami leczniczymi wzbogacający w jod. Według producentów taka np Szczawa ma go bardzo dużo. Ktoś stosował takie "zabiegi"?

Offline pczerlus

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #83 dnia: Lipca 05, 2015, 14:19:29 »
Ja robię sobie sam płyn Lugola i polecam wszystkim. W internecie kupujemy Jod oraz Jodek Potasu (KJ).
Wsypujemy do naczynia 5g J potem 10g KJ i dolewamy wody destylowanej aby uzyskać w naczyniu 100mln cieczy.
Potem co jakiś czas mieszamy aby osiągnąć jednorodny płyn i to jest płyn Lugola 5%. Należy potem przechowywać w szczelnym pojemniku bez kontaktu z metalem (zakrętka nie może być metalowa)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #84 dnia: Lipca 05, 2015, 22:50:44 »
Z góry przepraszam za offtop. Ale ostatnio zrobiło się głośno wokół kuracji wodami leczniczymi wzbogacający w jod. Według producentów taka np Szczawa ma go bardzo dużo. Ktoś stosował takie "zabiegi"?

Przecież to normalne zabiegi sanatoryjne o przynajmniej dwuchsetletniej tradycji.

Pozdrowienia :-)

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #85 dnia: Lipca 06, 2015, 08:47:18 »
Wzbogacona - czyli jod został tam dosypany? Czy bogata w jod tak sama z siebie, z natury ?
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #86 dnia: Września 09, 2015, 08:42:20 »

Offline Renia

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Jod - było selen
« Odpowiedź #87 dnia: Listopada 12, 2015, 09:04:09 »
Tusiu, przeczytałam w innym wątku, że masz problemy z pamięcią, koncentracją, niską temp. Stawiałabym na jakieś zakażenie - takie objawy miałam przez wiele lat, a później borelioza tak mnie zaatakowała, że nawet nie mam siły tego wspominać. Może candida zbyt duża, może pasożyty... Pisałaś też, że robiłaś badania na tarczycę - jakie? Pytam, bo niekiedy chorzy robią samo tsh i jak jest w normie, to myślą, że jest OK, a to nie musi być prawda. Jak u Ciebie z wagą? Musisz wiedzieć, co Ci jest, a nie brać jod w ciemno.  Raczej stosowałabym probiotyki, kiszonki, zioła bójcze, wit z grupy B, itp. Ogranicz cukier, pomyśl o rzuceniu glutenu chociaż na jakiś czas.
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline tusia221

• Dużo Pisze
Odp: Jod - było selen
« Odpowiedź #88 dnia: Listopada 15, 2015, 14:59:50 »
Tusia, a dlaczego chcesz suplementować jod? Nie ulegaj modzie. Muszą być do tego poważne podstawy. Raczej zaczynamy cierpieć z powodu nadmiaru jodu, a to świetna droga do Hashimoto.

Reniu,na jakiej podstawie tak sądzisz,że jodu mamy teraz w nadmiarze?
Mieszkam w południowej Polsce,ryb jadam b. mało,nie sądzę,abym miała tego jodu pod dostatkiem.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Jod - było selen
« Odpowiedź #89 dnia: Listopada 15, 2015, 16:34:12 »
Tusia mawiają, że jemy duże ilości soli a sól jest wzbogacana jodem.