Autor Wątek: Jod  (Przeczytany 108267 razy)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Jod
« Odpowiedź #60 dnia: Listopada 19, 2014, 09:49:25 »
Klara ja mam malejące tsh z 0,8 w ubiegłym roku na 0.5 w tym, a norma od 0,2 do 4 coś tam. Każdy endo, naprawdę każdy wmawia mi nadczynność. Idzie się pochlastać.

Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #61 dnia: Listopada 20, 2014, 09:01:48 »
Kupiłam wczoraj jodid 100. Wzięłam do obiadu 3 tabletki. Ilość dopuszczalna dzienna wg producenta to 2 szt. Powiem Wam że czułam się genialnie. Zero zimna, usypiania, humorek no normalnie do rany przyłóż  :D

Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #62 dnia: Listopada 30, 2014, 14:22:24 »
Zastanawiam sie nad podaniem córce lugola(pół kropelki)ale bardzo obawiam się,że może on wywołać duszność u niej,a chciałam własnie zastosować z tego powodu,boję się,że moze być uczulona na jod.
Poczytałam trochę nt tego jodu i podają,że jest istotny w leczenu astmy,chociażby nawet te zalecenia aby podróżować w rejony gdzie jest dużo jodu,wie,że to nie to samo.
Nie mam się kogo poradzić,przecież lekarz by mnie wysmiał,a z tą alergia sobie nie radzę.
Obecnie jest na sterydach wziewnych,nosowych i na skórkę też troszkę robionej maści nakładam o czasu do czasu,tabletki antyhistaminowe.
Nie wiem,czy to moje dziecko jest takie specyficzne,że nic na nia nie działa;inni zastosują czanuszke czy inne wspomagacze i widac różnicę,a u mojej córy jakby nic nie działało :(

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 07, 2014, 00:28:15 »
Nie wiem,czy zaglądu tu Dondarrion,ale z tego co pamietam to chyba Ty leczyłas swoje dziecko u dr Myłek i stąd moje pytanie,czy ona nie zalecała wam przy alergii płynu lugola?
Rozmawiałam z dwoma dziewczynami,które u niej lecza swoje pociechy,ze ona zaleciła własnie podawanie jodu dzieciom z alergią i selenu.
Jestem juz coraz mocniej przekonana co do tego kroku ale jednak nadal mam obawy.

Klara

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Grudnia 07, 2014, 11:17:27 »
Tusiu, zrób małej na skórze w zgięciu łokcia (jest tam skóra cienka) plamę z płynu Lugola. Zobaczysz czy się wchłonie przez skórę (płyn Lugola) i jak szybko. To da Ci odpowiedź na pytanie, czy małą ma niedobór jodu.
Gdyby tak było to takie podawanie jodku potasu (płyn Lugola) przez skórę jest skuteczne i bezpieczne (organizm wchłonie tylko tyle ile mu potrzeba).  Czasem jod alergizuje, więc taka naskórna aplikacja może być działaniem kontrolnym w tym względzie.
Pisze o tym Marlena Bhandari na Akademii Witalności. Chyba ten sposób jest opisany w komentarzach. W każdy6m razie przeczytaj artykuł i komentarze.
http://www.akademiawitalnosci.pl/10-rzeczy-pomagajacych-tarczycy-zachowac-rownowage/

Ja to właśnie wypróbowałam na sobie, ponieważ od kilku dni miałam objawy jakby powrotu niedoczynności: wypadanie włosów, sucha skóra, przejmujące zimno  i temperatura ciała mierzona rano pod językiem 35,9 a pod pachą 35,6 stopni C.
Wsmarowałam płyn Lugola w skórę na zgięciu łokcia (duża plama, kilka kropli płynu). Już po godzinie, stwierdziłam ze zdziwieniem, że skóra jest czyściutka. Tak robiłam przez trzy ostatnie dni i:
- temperatura po dwóch dniach smarowania:
z 35.9 wzrosła do 36.1
-po trzech smarowaniach:
z 36,1 wzrosła do 36,3 dzisiaj.
Dzisiaj też nie jest mi zimno, mam power. :D
« Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2014, 11:40:15 wysłana przez Klara »

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #65 dnia: Grudnia 07, 2014, 13:34:17 »
O czym jeszcze świadczą takie zmiany temperatury?
Ja mam zwykle 35.9-36.2 i 37.0 jakiś czas po tym jak się najem. Albo napiję
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #66 dnia: Grudnia 07, 2014, 14:16:03 »
Smarowałam ja jodyną jakiś czas temu(pisałam o tym)i bardzo szybko jodyna znikała.

Jedynie czego sie obawiam to właśnie,że może zle na ten płyn lugola zareagować-boję się duszności.

Klara

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Grudnia 07, 2014, 16:27:10 »
Smarowałam ja jodyną jakiś czas temu(pisałam o tym)i bardzo szybko jodyna znikała.

Jedynie czego sie obawiam to właśnie,że może zle na ten płyn lugola zareagować-boję się duszności.
W takim razie nie ma co działać po omacku a pozostaje kontakt z dr Myłek. Wtedy masz pewność, że ta osoba zna wiele przypadków dzieci alergicznych a skoro podaje im jod, to wie co robić, oraz kiedy to robić i jak. Jeśli mała ma ataki astmatyczne (coś mi się nie widzi taka diagnoza...) to, Tusiu, nie ma co szukać dobrej rady w necie - w necie to tylko katarek można traktować poważnie. Sama widzisz, że, odkąd pamiętam, miotasz się Dziewczyno od chemicznego trucia pasożytów do 'dobrych rad' a efektów nie ma. Tymczasem szkoda małej...

Klara

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: Grudnia 07, 2014, 16:34:10 »
O czym jeszcze świadczą takie zmiany temperatury?
Ja mam zwykle 35.9-36.2 i 37.0 jakiś czas po tym jak się najem. Albo napiję

Osoby z niedoczynną tarczycą mają zawsze obniżoną temperaturę ciała, mierzoną rano, po przebudzeniu a przed wstaniem z łóżka. Taki pomiar diagnostyczny należy wykonać przez 7 dni pod rząd. Panie w wieku rozrodczym w pierwszej połowie cyklu.
Normalna temperatura to 36.6 stopni C. W przebiegu cyklu miesiączkowego mogą wystąpić wahania temperatury ale raczej nie takie (35,9 -36,2).

Offline elizajuzjest

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: Grudnia 17, 2014, 21:52:34 »
witam, mam pytanie czy jest ktos kto pije jod w  ilosciach np kilku miligramow dziennie przez kilka miesiecy? ja tak wlasnie pije mam w tej chwili objaw herxa  staram sie to wytrzymac  , sama w tym tkwie swzukiam kogos kto podobnie przezywa to co ja pozdrawiam
 :)

Offline elizajuzjest

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Grudnia 17, 2014, 21:55:53 »
tusia221 wspominasz cos o bromie !!! bron Cie Boze , abys tego dotykala masz napoewno na mysli bor !! z tym sie zgadzam pozdrawiam

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #71 dnia: Grudnia 18, 2014, 10:50:45 »
Eliza,aj nigdzie nie pisałam o bromie jako suplementu ale jako zamennika jodu w zywnosci,tak było w jednym artykule napisane,ale Basia chyba to zdementowała.

Offline elizajuzjest

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: Grudnia 18, 2014, 20:36:42 »
witaj Tusia , wlasnie  teraz tak sie porobilo ze jod wycofali i wsadzili trucizne brom do zywnosci, szkoda

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #73 dnia: Grudnia 18, 2014, 20:53:39 »
To są stare opowiadania, już mają długie brody.
U nas związki bromu bywały stosowane w wojsku i w więzieniach, by chłopakom się nie zachciewało za bardzo.

Przyswajalny jodan wapnia lub potasu można kupić w chemik.aip.pl

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2014, 22:25:32 wysłana przez Basia »

Offline elizajuzjest

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: Grudnia 18, 2014, 21:48:42 »
witaj Basiu a napisz czy  znasz sie najodzie jak go stosowac doustnie leczniczo? ale tak niekonwencjonalnie w duzych dawkach ja czytalam zemozna nawet plyn lugola pic jako w przeliczeniu na jod 30 mg jodu dziennie a nawet wiecej  przez dluzszy czas jako  dzialanie  pczyszczajace  z trucizn i drobnoustrojow