Autor Wątek: zielarstwo UP czy technik farmaceuta+podyplomowe UR ?  (Przeczytany 3878 razy)

Offline kaloryfka

• Nowy
  • *
zielarstwo UP czy technik farmaceuta+podyplomowe UR ?
« dnia: Lipca 30, 2014, 09:25:45 »
Moi mili!
Czytam Was od dawna, ale to mój pierwszy post. Nie jestem pierwszej młodości, mam już magistra, pracę, ale chcę coś zmienić. Zioła były zawsze ważne dla mnie - w moim domu rodzinnym już załapałam bakcyla.
Poradźcie od czego zacząć zmiany i jakie zawodowe perspektywy da mi wybór:

zaocznych studiów zielarstwo i terapie ziołowe na UP - trwają cztery lata dostaje się inżyniera
lub
technik farmaceutyczny - 2 lata plus roczne studia podyplomowe z ziołolecznictwa na UR?
Jedyne co mnie marti, że w tym roku jest ostatni nabór na technika farmaceutycznego - martwię się czy to nie oznacza, że zaraz odbierze się technikom kwalifikacje i tak naprawdę nic ten papier nie da...

Pomóżcie! Podzielcie się doświadczeniami!
Pozdrawiam!
Aha - ja wiem, że chce się przekwalifikować i mieć do czynienia z ziołami, lecznictwem, roślinami, ale lubie też  pisać,  uczyć innych itd.

Offline janek

• Dużo Pisze
Odp: zielarstwo UP czy technik farmaceuta+podyplomowe UR ?
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 07, 2014, 19:16:50 »
Ja bym nie patrzył na tytuły bo i tak formalnie po niczym nie możesz leczyć ludzi.
Sprawdź programy, porównaj.
Na pewno obowiązkowo podyplomowe w Krośnie.
Od tego bym zaczął.

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 07, 2014, 21:08:56 »
Z rokiem  2015/2016 Izba Aptekarska zapowiedziała,  iż wygasza zawód Technika Farmaceutycznego, więc teraz jest ostatni moment,  na załapanie się do tej szkoły. Jeśli masz na to czas (życie zawodowe i domowe pozwala)  to rozejrzyj się za nauką w szkole państwowej - nie dość że bezpłatnie,  to jeszcze najpewniej będzie to najwyższy poziom od szkół płatnych.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2014, 21:10:31 wysłana przez Alinge »

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 14, 2014, 16:17:08 »
No bo poco taki ktoś, skoro maszyna pojedzie na pułeczkę, weźmie, poda, albo zrobi lek.

https://www.youtube.com/watch?v=4XksL7RTq28&spfreload=10

https://www.youtube.com/watch?v=aFAeBe3hReQ&spfreload=10
Ba jeszcze poukłada leki.

Absurdy sięgają zenitu.
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2014, 16:19:01 wysłana przez Wesoły Sen »

Athoualia

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 15, 2014, 13:54:22 »
Polecam technika farmaceutycznego i dobrą policealną (z podkreśleniem dobrą, z pracownią). Po takiej szkole łatwiej przychodzi zrozumienie postaci leku jak maści, syropy, nalewki, tabletki etc.
Ja chcę iść na studia farmaceutyczne (plus specjalizacja lek roślinny), a jak nie wyjdzie, to coś z ziołolecznictwem, ogrodnictwo w Krakowie też może być - byle by jakieś studia w kierunku ziółek były. UP też by było fajne i sama nie wiem za co bym się mogła wziąć - jest duży wybór, bardzo duży :<

PS.
Jeszcze zostały 4 lata naborów na technika farmaceutycznego

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 16, 2014, 20:48:20 »
Brednie. Po zielarstwie będziesz miała dobrą wiedzę na temat leków bo istnieje farmakologia, na której cisną straszliwie. Oczywiście oprócz postaci leku, podstaw odczytywania receptury, są podawane również nazwy leków (na poszczególne rodzaje chorób), antybiotyków, zasady farmakodynamiki i podobnych zagadnień.

Wygasza ale za 4 LATA.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/