Autor Wątek: Studiuj u Łuczaja  (Przeczytany 3464 razy)

Offline zulu

• Dużo Pisze
Studiuj u Łuczaja
« dnia: Czerwca 11, 2014, 14:34:42 »
Przypadkiem dokopałem się w necie do takiej oto ciekawostki:

http://zioloznawstwo.etnobiologia.com/

Konkurencja w zielarskiej oświacie  jak widać się zaczyna :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2014, 12:24:45 wysłana przez zulu »
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
Odp: Studiuj u Łuczaja
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 11, 2014, 21:24:03 »
Oj, zaczyna się, zaczyna. Podejrzewam że za 2-3 lata będzie fala zielarstwa, bo przecie od 2015 roku znika technik farmaceutyczny i będą wzięcie miały pokrewne kierunki. A ja sobie zdążę go zrobić (zapisuje się w tym roku) i w połączeniu z inżynierem zielarstwa będę cudny na rynku pracy.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 12, 2014, 07:19:49 »
Oby rozwój podaży i popyt na "ziółka do kąpieli" przyczynił się do tego jeszcze bardziej ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Arizona

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 12, 2014, 10:04:19 »
Świetna informacja :) Im więcej specjalistów od roślin tym lepiej dla nas wszystkich.

Zauważam, że ludzie coraz chętniej mówią o tym, ze zbierają/używają roślin. Ludzie z różnych środowisk, różnych grup wiekowych - używanie ziół przestaje być utożsamiane ze zacofaniem. Ogólnie widzę falę powrotu do starej wiedzy więc przy pomyślnych wiatrach za 20-30 lat dojdziemy może do powszechności wiedzy zbieractwie i działaniu ziół jaką mieli nasi dziadkowie.

Offline betika11

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 13, 2014, 09:08:58 »
Prof.Łuczaj - człowiek nietuzinkowy, na pewno. Po raz pierwszy przeczytałam o nim rok temu i nie dało się zapomnieć. Po przeczytaniu wypowiedzi, w której przyznał się do jedzenia kaszanki z kleszczy z psią krwią ,smażonych na patelni  (tzn.zbieranych przez dłuższy czas z psa), prażonych na sucho koników polnych i in. ,zapamiętałam go chyba na zawsze.
Ponieważ Prof. pochodzi z Krosna, korciło mnie aby zapytać naszego Gospodarza, czy może są to regionalne przysmaki :)
Beata

Offline voyager

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 05, 2015, 10:55:34 »
Kurka, jak kiedyś wchodziłem w te tematy to jeszcze nie było takich wypasów :) Wtedyto i za bardzo jeszcze internetu nie było.

Offline Paweł

• Ekspert forum
  • Więcej Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 07, 2015, 08:13:10 »
Łukasz to niesamowity człowiek z tytułem profesora uczelnianego.

Mam nadzieję, że niedługo otrzyma profesorski tytuł z rąk Prezydenta.

Jest to współcześnie barwna postać świata nauki.

Jest przykładem osoby, która łączy niezwykłą inteligencję, wiedzę ze skromnością i normalnym podejściem do człowieka.

Próbowanie i spożywanie wprost z natury niektórych jej darów to specjalność, w której jest ekspertem.

Pozdrawiam,
Paweł