Ja kupuję serek ricotta. Wyczytałem że jest on wytwarzany z serwatki.
Serek jest przepyszny, słodkawy(mogę to wykreślić jak nie możesz jeść słodkich rzeczy

)
puszysty. Tu masz przepisy
http://kuchniaziutka.bloog.pl/id,4252392,title,JAK-ZROBIC-SER-SER-RICOTTA,index.html?smoybbtticaid=612d76do poczytania "Zamiast podpuszczki ocet winny
Rolniczka opracowała własne bardzo oryginalne sposoby wytwarzania sera koziego. Najważniejszym jego elementem jest używanie do zakwaszania mleka octu winnego zamiast podpuszczki. – Oczywiście ocet jabłkowy musi być dobrej jakości i jasny, dobrze destylowany."
http://ekoarka.com.pl/gospodarstwa/101-o-wytwarzaniu-ekologicznych-serow-kozichDomowy sposób przygotowania włoskiej Ricotty.
Składniki:
- 1,5 litra mleka pełnotłustego
- 3 łyżki naturalnego jogurtu
Sposób przygotowania:
1. Wymieszać dokładnie mleko z jogurtem, doprowadzić do wrzenia a później gotować na maleńkim ogniu, mieszając ok. 5-6 minut (do momentu, gdy mleko zacznie zbijać się w grudki).
2.Na gęstym sicie ułożyć podwójnie złożoną gazę, wylać zagotowane mleko i pozostawić do momentu, aż większość serwatki ocieknie.
3. A następnie związać brzegi gazy, powiesić nad rondlem i zostawić na 50-70 minut, aż serwatka odcieknie, a ser stanie się dość twardy.
Domowy wyrób sera Ricotta.
Składniki:
1. 4 litry serwatki otrzymanej z produkcji sera kwasowo- podpuszczkowego .
2. 1 litr mleka
3. ok.1 / 3 szklanki białego octu ja użyłem białego octu winnego 6%
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy mleko i serwatkę, wymieszać.
2. Mleko z serwatką podgrzewamy do temp. 38 stop.C
3. Podgrzane mleko z serwatką pozostawiamy na ok.1 godzinę w celu ukwaszenia. 4. Ukwaszone mleko po 1 godzinie podgrzewamy do temp. 95 stop. C - nie dopuszczając do zagotowania.
5. Stale mieszając rózgą, wlewamy ocet.
6.Mieszać ok. 5 minut , naczynie z masą serową zdejmujemy z kuchenki.
7.Po przestaniu podgrzewania masy serowej naczynie umieszczamy w chłodnym miejscu lub lodówce, na co najmniej 8 - 10 godzin.
8. Cedzak wyłożyć delikatnym płótnem lub złożoną przynajmniej dwukrotnie gazą, na którą wylejmy masę serową z serwatką.
9.W celu odcieknięcia serwatki masę serową pozostawiamy na kilka godzin.
10. Po odcieknięciu serwatki z sera .solimy do smaku.
11. Po wymieszaniu sera z solą pakujemy w pojemniczki i przechowujemy w lodówce