Autor Wątek: regeneracja  (Przeczytany 17222 razy)

Offline KoRba

• Nowy
  • *
Odp: regeneracja
« Odpowiedź #15 dnia: Września 29, 2010, 20:51:50 »
Najlepiej samemu przetestować  ;) Herbata lekko pobudza także przy treningu wytrzymałościowym pasuje.

Jeszcze co do ziółek na regeneracje to świetne jest połączenie ekstraktu korzenia pokrzywy i ziela owsa.
Działanie mocno odczuwalne. Zwiększa chęć do treningu, usuwa zmęczenie, zwiększa siłę. A libido miałem na tym kosmiczne. No i stawy nic a nic nie bolały także warto brać.

można je kupić na www.mazidla.com

Brałem dziennie 3x po 400mg pokrzywy i 200mg owsa.
podnoszenie ciężarów

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #16 dnia: Września 30, 2010, 03:55:30 »
Hej

Właśnie wstałem na trening i widze że odpisałeś. Co do pokrzywy to było pierwsze zioło jakie zastosowałem do swjej ziołowej suplementacji ( robie ok. 4 kuracji w roku robiąc obowiązkowe przerwy) Owies też zbieram systematycznie od kilku lat ale nigdy  nie łączyłem z pokrzywą co w przyszłym tygodniu uczynię (akurat wychodzi mi zmiana).Co do libido to potwierdzam  :)warto dodać jeszcze miłorzębu dwuklapowego(nalewka)+liście damiany wtedy efekt jest podwójny.

Pozdrawiam
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline KoRba

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Września 30, 2010, 18:55:51 »
To w przypadku korzenia i ziela dawki bym dał 8-10x większe w porównaniu do ekstraktu.
Zdaj relacje.

Co do libido to wole już nie zwiększać (ciężko w niektórych sytuacjach potem normalnie funkcjonować  ;D ) a mam 22 lata.
podnoszenie ciężarów

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #18 dnia: Października 01, 2010, 08:29:08 »
Jesli chodzi proprcje to około 1 łyzki stołowej korzenia porzywy i dwie łyzki stołowe owsa nie mam pojecia jak to sie ma w przeliczeniu do czystego ekstraktu ( jak będe miał troche czasu to popatrzę). Teraz kiedy mam zamiar połączyc te dwie rosliny to będę sie trzymał tych samych proporcji w mieszance. Mozna by było jeszcze dozucic troche suszonego korzenia żeń- szenia syberyjskiego ale to mogłoby spowodować za duzy "napalm"... :). Czy poza wyżej wymienionymi suplementami ziołowym uzywałes kiedys czystej postaci nasion kozieradki? Jesli tak to w jakiej formie? Ja mam bardzo pozytywne doswiadczenie z tym ziółkiem....

Pozdrawiam- Robert 
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline KoRba

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Października 02, 2010, 16:31:47 »
To ja bralem w odwrotnych proporcjach, 2x więcej pokrzywy niz owsa.

Co do żeńszenia syberyjskiego to brałem raz z cytryńcem przez 3 miesiące i powiem, że to była najmocniejsza mieszanka adaptogenów jaką brałem. Jakbym to połączył jeszcze z pokrzywą i owsem to chyba by mnie rozerwało  ;D

A kozieradka to było moje pierwsze ziółko, brałem 3x5g z miodem ale niezbyt długo bo przez uciążliwy zapach potu przerwałem.
W biosterolu jest ekstrakt ale pot nie śmierdzi ;]

Teraz myślę nad jakimś zestawem dwóch adaptogenów ale nie moge się zdecydować co połączyć.
Myśle nad ashawagandą (brałem) , mleczkiem pszczelim (nie brałem), cytryńcem (brałem),maca (nie brałem), Świerzbcem właściwym (nie brałem) 
podnoszenie ciężarów

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #20 dnia: Października 03, 2010, 09:43:31 »
witam

Spróbuj ponizszej kombinacji , daje naprawdę niezłego kopa w postaci naturalnej siły:

15 g nalewki z korzenia żeń-szenia syberyjskiego
15 g nalewki z liści miłorząbu dwuklapowego
15 g nalewki ze świeżego owsa
15 g nalewki z liści damiany

Zmieszać  wszystkie składniki
Brać 30 kropli mikstury 3 lub 4 razy dziennie przez co najmniej 2 miesiące. Owies oraz damiana są zwykle najbardziej efektywne w postaci nalewek. Miłorząb dwuklapowy ze zbiorów jesiennych może być brany zarówno jako nalewka lub w formie pigułki

Offline kertz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Października 19, 2010, 22:18:34 »
Witam wszystkich!
Czy nalewkę z miłorzębu można zrobić z liści po przymrozkach? W moim mieście jest taki w ogrodzie botanicznym i nie chciałbym być wzięty za wandala, więc w grę wchodzą liście co opadły albo ledwie się trzymają.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #22 dnia: Października 20, 2010, 16:22:25 »
Liście miłorzębu zbiera się jesienią, zanim pożólkną, a następnie suszy w zacienionym, przewiewnym miejscu. Więc raczej przed....

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Października 20, 2010, 19:52:53 »
Dr Różański pisał ostatnio, że liść miłorzębu zbiera się jesienią, gdy żółknie.
Inne źródła potwierdzają, że zbiera się liście pożółkłe, bo wówczas zawierają mniej garbników.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Października 21, 2010, 12:00:55 »
Teraz rozumiem, dlaczego jak się je kupuje to nie sa urodziwe.

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 31, 2011, 09:56:12 »
Panowie...dzięki za przepisy. Kilku ziółek nie brałem...idę po spirytus by robić nalewki.

Pozdrawiam Janusz

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 04, 2011, 12:59:10 »
Temat podbijam bo ciekawy :)

Czy są jakieś adaptogeny występujące w roślinach rosnących w Polsce?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 04, 2011, 19:44:02 »
Różeniec górski-  rośnie  w Polsce na terytorium Sudetów, Karpat. Kwiat nazywany jest też złotym korzeniem
Korzeń lukrecji
Szparagi
Bazylia

Cdn.

Pozdrawiam- Fresh

Offline `

• Dużo Pisze
  • IRONMAN-napędzany ziołami
« Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 23, 2012, 22:39:19 »
Zbierając roślinki do zielnika trafiłem na taką roślinkę.
Ineslik kiedyś znalazła ją na mokradłach http://www.garnek.pl/ineslik/16080577/co-to-takiego
"Wąkrotka zażywana doustnie działa adaptogennie. Poprawia samopoczucie, zmniejsza objawy stresu i obniża wrażliwość na stres. Dobre preparaty z wąkrotki mogą wspomagać procesy uczenia się i kojarzenia. Ułatwiają koncentrację, przystosowanie do nowych warunków otoczenia. Aktywatory syntezy kolagenu są polecane również dla sportowców, bowiem zarówno kości, stawy jak i mięśnie wymagają ciągłej regeneracji w przypadku dużego obciążenia fizycznego i intensywnej eksploatacji. Ponadto wszelkiego rodzaju wysięki okołostawowe, kontuzje sportowe szybciej ustępują w trakcie zażywania preparatów wąkrotki."
http://luskiewnik.strefa.pl/psychostymulantia/p27.htm
http://rozanski.li/?p=271

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #29 dnia: Maja 27, 2015, 11:05:19 »
chłopaki, żyjecie jeszcze? chciałbym się dowiedzieć jak z perspektywy czasu oceniacie wasze kuracje ziołowe? fresh widać, że aktywny a korba się chyba gdzieś zakręcił