Jeśli po treningu dalej jesteś pobudzony a późno ćwiczysz to głóg będzie ok.
W trakcie treningu głównie wodę (Muszynianke) ,czasami wodę z miodem jak trening trwa ponad 2h.
Herbaty nie pijam, obniża poziom testosteronu. Ogólnie w okolicach treningu nie zaleca się brania antyoksydantów.
"
Produkcja wolnych rodników znacznie wzrasta podczas treningu, w efekcie wzmożonego metabolizmu tlenowego. Z jednej strony - rodniki bezpośrednio uszkadzają białka mięśniowe, jak również aktywują niektóre mechanizmy kataboliczne. Z drugiej jednak - okazują się wtórnymi przekaźnikami hormonów anabolicznych, takich jak insulina, IGFy, czy miokiny. Ponieważ szczególnie owe miokiny produkowane są w tkance mięśniowej, w trakcie i po zakończeniu treningu, dlatego ostatnio postuluje się, aby nie obniżać ich poziomu aktyoksydantami - bezpośrednio po wysiłku. " S. Ambroziak
A teraz zacząłem cykl z testosterolu i biosterolu po 1kap i 3kap dziennie przez 2 miesiące. Jak skończę to napisze o efektach.
PS Ja trenowałem najpierw kulturystykę przez 3 lata , a obecnie od 2 lat trenuje cieżary w klubie.