Autor Wątek: Czy olej i siemie lniane obniżają testosteron?  (Przeczytany 20053 razy)

Offline książkowy

• Więcej Pisze
Odp: Czy olej i siemie lniane obniżają testosteron?
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 17, 2014, 15:14:03 »
Siemię lniane zawiera jeden z typów fitoestrogenów - lignany. I faktycznie mają działanie jakie opisujesz. Natomiast na łysienie androgenne, nadmiar owłosienia na ciele i na przerost gruczołu krokowego trzeba zastosować inhibitory dla enzymu alfa-5-reduktazy, który syntetyzuje dihydrotestosteron z testosteronu, ten pierwszy ma dużo silniejsze działanie. W tym celu spożywaj pestki dyni/olej z pestek dyni, pokrzywę (napar na przykład), można też stosować wierzbownicę drobnokwiatową, która dodatkowo zawiera inhibitory aromatazy, syntetyzującej estradiol z testosteronu. Poza tym są suplementy diety o dobrych składach na tę dolegliwość, właśnie z ekstraktami z wyżej wymienionych, m.in. prostatan, prostamol, sterko. Zawierają zwykle palmę sabałową dodatkowo. Niedługo przewiduję dokładniejszą notkę o tym na moim blogu - link w podpisie :).

Offline 12345

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 21, 2014, 17:21:08 »
A jak mam spożywać olej i siemię, aby nie miało działania estrogennego? Olej piję ze 2 razy w tygodniu, a siemię też spożywam nieregularnie - co 2, 3 dni. Pozytywny efekt na układ pokarmowy całkowicie zanikł. Z powrotem wypróżnienia są co 3 dni, tak jak dawniej. Kiedy spożywałem codziennie, to korzystałem z toalety codziennie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 21, 2014, 23:27:41 »
A jak mam spożywać olej i siemię, aby nie miało działania estrogennego? Olej piję ze 2 razy w tygodniu, a siemię też spożywam nieregularnie - co 2, 3 dni. Pozytywny efekt na układ pokarmowy całkowicie zanikł. Z powrotem wypróżnienia są co 3 dni, tak jak dawniej. Kiedy spożywałem codziennie, to korzystałem z toalety codziennie.

Dołóż sobie pokrzywę, kozieradkę i wiesiołka. Możesz pozbierać sobie kwiaty męskie orzecha włoskiego (długie "gąsieniczki"), zmielić je, skropić spirytusem i zalać mieszanką oleju z wódką 1:1. Po miesiącu odciśnij i będziesz mieć fitosterole na własny użytek.

Samo siemię niemielone nie ma nadmiernie działania estrogennego - ono tylko przelatuje. Olej lniany możesz zastąpić jakimś innym. Spróbuj jeść dużo surowizny.

Pozdrowienia :-)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 22, 2014, 09:50:23 »
coś wiecej o tym kwiecie orzechu to gdzie mogę znaleźć (znaczy ilości masowe substratów i dawkowanie)?

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Maja 22, 2014, 10:10:24 »
Basiu :)

Napisałaś rzecz, która mocno mnie zaciekawiła:

Po miesiącu odciśnij i będziesz mieć fitosterole na własny użytek.

Idąc tropem fitosteroli, trochę dla przypomnienia ( wszak dalej niezłomnie uważam się za ledwocowschodzącegozielarskiegokiełka) a trochę dla rozjaśnienia gęstych mroków mojej niewiedzy poszperałem, znajdując takie teksty:

http://luskiewnik.strefa.pl/fitosterole/sterole/pages/p6.htm

uff... ciężki kaliber -  dla fachowców.

oraz

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fitosterole

wiki podpowiada równocześnie:

Wiele steroli roślinnych po połączeniu z cukrem tworzy glikozydy, będące substancją obronną oraz znajdujące zastosowanie jako leki[2].

Glikozydy, to również ciekawa sprawa:

http://www.farmakognozja.farmacja.pl/fitochem/index.php?grupa=glikozy

Co chwila pojawiają się one również na blogu Gospodarza:

http://rozanski.li/?s=glikozydy&submit.x=0&submit.y=0

Mam jednak w związku z tym banalne pytanie:
Czy fitosterole "pocukrowane", czyli  czy taka tłusta nalewka ;), jaką opisuje Basia osłodzona dodatkiem np. miodu może stać się specyfikiem glikozydowym, albo może mieszanką fitosterolowo - glikozydową.
A może też moje pytanie jest zbędne, bo taka taka transformacja wymaga innych procesów ?
... wówczas okaże się, że mroki  niewiedzy są znacznie gęstsze niż piszący te słowa może sobie w najczarniejszych koszmarach wyśnić ;)

« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2014, 10:12:07 wysłana przez zulu »
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 22, 2014, 10:35:41 »
jeśli się mogę wtrącić to powiem, że reakcja powstawania glikozydów z fitosteroli (glikozylacja) jest bardziej skomplikowana niż tylko wlanie cukru do steroli czyli ,,wymaga innych procesów" zapewne z enzymami w tle

http://chomikuj.pl/KSZO_/Dokumenty/Farmacja+III+rok/Farmakognozja/9_glikozydy,702544329.pdf

tu jest coś w temacie
« Ostatnia zmiana: Maja 22, 2014, 10:40:34 wysłana przez docent »

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 22, 2014, 10:50:00 »
Dzięki Ci o Docencie za oświecenie kagankiem wiedzy moich mroków jej przeciwieństwa :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 29, 2014, 09:19:17 »

Ale fitoestrogeny właśnie podwyższają testosteron, ponieważ ograniczają przekształcanie testosteronu do estradiolu w wyniku czego masz więcej testosteronu, mniej estradiolu. Po prostu one łączą się z receptorami bodaj 17 beta estradiolowymi w wyniku czego powodują działanie estrogenne, ale dużo słabsze. Dodatkowo blokują te receptory dla właściwego estradiolu jaki produkują Twoje jądra i nadnercza,  także działanie izoflawonów w nieprzegiętych dawkach ma raczej umiarkowane działanie, niż estrogenne.
« Ostatnia zmiana: Maja 29, 2014, 09:21:21 wysłana przez Płaszczoobrosła »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 29, 2014, 10:26:53 »
U chłopaka chodzi o przywrócenie rozsądnej równowagi. Jeśli działa, to dobrze, bez względu na formalne receptory.

Pozdrowienia :-)