Autor Wątek: esencje Bacha  (Przeczytany 6139 razy)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
esencje Bacha
« dnia: Maja 20, 2014, 14:43:29 »
Co sądzicie o tych esencjach? Warto stosować?
Przykładowy link:
http://gtn.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=297&Itemid=339

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
Odp: esencje Bacha
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 20, 2014, 15:20:00 »
jakimiś cudami powiewa

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 20, 2014, 15:30:55 »
Nie szukałabym szczęścia w użyciu esencji z jakiegoś afrykańskiego kwiatka. Dla mnie to cudowanie. Jeśli się potrzebuje lekarstw z natury to należy szukać blisko. Z pewnością mamy coś miejscowego co może spełnić takie funkcje.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 20, 2014, 16:22:25 »
Mam pomysł na sprawdzenie tych esencji, ale dopiero zimą.
Zauważyłam, że mają preparaty dla zwierząt. Moja mniejsza psica przeżywa horror w sylwestrową noc.
Wszystkiemu winne petardy....jest to w takim natęzeniu, że dyżurujemy przy niej na zmianę.
Nie zrujnuje mnie kupno dla niej preparatu na taką okazję i przetestowaniu. Potem uwierzę, albo nie...
Może coś w tym jest, znalazłam taki film:
http://www.youtube.com/watch?v=pF0lQFstebM
P.s. w ofercie są nie tylko egzotyczne kwiatki, ale też nasze rodzime.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 21, 2014, 10:13:28 »
To jest raczej forma zbliżona do homeopatii, może stężenia są nieco większe, ale bardzo niewiele większe. Niektórzy twierdzą, że działa nawet na zwierzęta. Może, jeśli się opiekun uspokoi, to i zwierzak jest spokojniejszy?

Pozdrowienia :-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 21, 2014, 10:26:59 »
 :D :D :D
Postronni muszą wiedzieć, że Basia ma zwierzę 4 nożne, więc jak zwykle wie co pisze.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 21, 2014, 11:47:52 »
To jest raczej forma zbliżona do homeopatii, może stężenia są nieco większe, ale bardzo niewiele większe. Niektórzy twierdzą, że działa nawet na zwierzęta. Może, jeśli się opiekun uspokoi, to i zwierzak jest spokojniejszy?

Na stronach ncbi.gov jest opisany eksperyment. Zestresowane kobiety otrzymywały krople. Była grupa badawcza i grupa kontrolna. Sprawdzali działanie tych esencji na 66 kobietach. Z tego co pamietam u 57 zażywających esencje była pozytywna odpowiedź organizmu.We wnioskach napisano, że prawdopodobnie działa tu efekt placebo.
Nie wiem...ale jak by nie było pisze się, że placebo jest najsilniejszym lekiem:)
Psica nie będzie świadoma, że coś dostaje. Wykluczę w ten sposób efekt placebo:)
Nasz spokój czy jego brak Basiu nie ma tu nic wspólnego ze styrachami Boksi. Ona tak ma od chwili kiedy wzieliśmy ją ze schroniska. Wystarczy jeden strzał czegokolwiek i z oddali i psisko mi się trzęsie nawet kilka godzin.
Pozdrowienia
Ewa

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 21, 2014, 12:26:00 »
Nasz spokój czy jego brak Basiu nie ma tu nic wspólnego ze styrachami Boksi. Ona tak ma od chwili kiedy wzieliśmy ją ze schroniska. Wystarczy jeden strzał czegokolwiek i z oddali i psisko mi się trzęsie nawet kilka godzin.

To ja bym raczej brała teraz zwierzątko na spacery i zabawy okraszone wspaniałymi zabawami i smakołykami w pobliże jakiejś strzelnicy i stopniowo zmniejszać odległość do strzałów. Często w lasach strzelacze malą swoje strzelnice - słychać ich z daleka. Oczywiście, można przetestować w takiej kontrolowanej sytuacji też i te kropelki. A na sylwestra to jednak bym nie ryzykowała, bez uprzedniego sprawdzenia. Szkoda zwierzątka.

Ja na przykład kiedyś używałam solidne gałęzie do szarpania, aby rozwiązać sprawę burzy i dzieci z petardami. Później los mi pomógł - co strzał, to psica znajdowała jakiś kurzy gnat lub kotlet między blokami - wynagradzała się samodzielnie i była zachwycona swoją zaradnością. Z drugiej strony, od szczeniaka ją często zabierałam do pracy, a ja pracuję jakieś 500 metrów od sportowej strzelnicy, czyli do strzałów była jakoś przyzwyczajona.
Nie mogę powiedzieć, aby moja psica była szczególnie bardzo odważna: potrafi z dużym poświęceniem dla dobra grupy obwarczeć i obszczekać szeleszczącą torbę na gałęzi lub stojący duży karton na środku chodnika.

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 21, 2014, 17:42:02 »
Co sądzicie o tych esencjach? Warto stosować?
Przykładowy link:
http://gtn.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=297&Itemid=339

Stosuję homeopatię  od około 17 lat z sukcesem,  tak nigdy esencje mnie niczym nie przyciągnęły i nie przekonały,  a o dziwo na przestrzeni tych lat,  kilka różnych szkół homeopatycznych po drodze poznałam i spróbowałam,  i  mimo kilku prób, ani razu krople Bacha do mnie nie przemówiły,  choć spotkałam  znawcę tematu łączącego  np. francuską szkołę Boiron z  esenc. Bacha, jednak  jakoś  mnie się nic  nie składało,  bo np. dziecko lękliwe, strachliwe,  to należy dać mu  esencje "Osika"  gdyż   ona jest taka sama "trzęsąca się" i pod byle wiaterkiem listki jej się poruszają. Niby po myśli homeopatycznej,  ale wg mnie  jednak nie :-)

« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2014, 17:56:31 wysłana przez Alinge »

Tikamthe

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 21, 2014, 23:50:17 »

Nie mogę powiedzieć, aby moja psica była szczególnie bardzo odważna: potrafi z dużym poświęceniem dla dobra grupy obwarczeć i obszczekać szeleszczącą torbę na gałęzi lub stojący duży karton na środku chodnika.

...tylko się bawi, a i poćwiczyć na czymś musi;)

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 25, 2014, 11:11:19 »
Alinge a co myślisz o Boiron, bo tak się składa że mam ich podręcznik..

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 26, 2014, 19:04:32 »
Firma Boiron to potężna  firma farmaceutyczna produkująca leki homeopatyczne.  Wydają poradniki, broszury itp elementarze podpowiadające,  jak stosować homeopatię w życiu codziennym.  Leki Borion są do kupienia praktycznie we wszystkich aptekach.  Podsumowując :) praktycznie każda osoba która stosuje homeopatię ma w swojej apteczce leki firmy Boiron :-))