Autor Wątek: Cudowny złoty wąs?  (Przeczytany 32944 razy)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
Odp: Cudowny złoty wąs?
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 28, 2013, 10:39:54 »
Przefiltrowałem nowe nalewki ze złotego wąsa - kolory fascynujące .
https://zapodaj.net/0dd9c1e0d1a45.jpg.html
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2017, 10:24:56 wysłana przez Wacek »

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 28, 2013, 21:10:55 »
To fajnie fioletowe, to z wąsów co dużo na dworku przebywały?
Jaki masz fltr, że to takie klarowne?

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 29, 2013, 07:26:38 »
Nalewki na śniegu były minutkę tylko do zdjęcia zaraz poszły do flaszek z ciemnego szkła . Filtruję jednorazowymi filtrami do ekspresów do kawy . A jaki kolor ma nalewka z pnia roślinki jeszcze takiej nie robiłem ?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 29, 2013, 09:08:59 »
Ja też uzywam tych filtrów.
Z samego pnia nie robię, zwykle dodaję jeszcze wąsy.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 29, 2013, 09:13:16 »
jak sie nie zaloguje to zdj nie zobacze :P
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline DZIUTA

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 05, 2017, 11:26:46 »
WITAM,
Jestem tu po raz pierwszy i mam nadzieję dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy.

Na początek, chciałabym dowiedzieć się czegoś na temat rośliny znanej m.in.pod nazwą"Złoty Wąs"
Roślina ta ma podobno właściwości  zbliżone do działania Żeńszenia i staje się coraz modniejsza.
Nie trudno znaleźć informacje dotyczące uprawy i stosowania, ale nigdzie nie ma ani słowa  o tym, jak długo można ją stosować oraz jakie są ewentualne skutki uboczne.
W internecie można znaleźć wiele informacji o różnych ziołach i roślinach leczniczych. Przyjmujemy je bezproblemowo, nie zastanawiając się głębiej nad skutkami działań ubocznych. "cudowne działanie" i już chcemy ją mieć. Ja oczywiście również chcę, ale nie wiem, gdzie znaleźć głębsze informacje i potwierdzenie, że mogę ją stosować bez obawy,że ratując jedno, nie pogrążę drugiego
Może  ktoś zechce rozwinąć ten wątek, za co z góry dziękuję :) DZIUTA

Offline red

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 05, 2017, 11:36:01 »
Człowiek poświęca swoje zdrowie, by zarabiać pieniądze, następnie zaś poświęca pieniądze, by odzyskać zdrowie. Dalajlama :-)

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 05, 2017, 12:41:12 »
Złoty wąs to kolejny wybryk Ziębopodobnych uzdrowicieli, którzy szukają roślin na których mogą zbić kokosy. Oczywiście ta roślina ma leczyć raka, mimo że jest wyjątkowo kiepsko przebadana, nieznana jest jej toksyczność, mutagenność a wpływ na organizm ludzki jest zagadką. Co prawda wykryto podstawowe związki czynne - choćby flawonoidy, ale to żaden argument - każda roślina je ma.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 05, 2017, 13:04:10 »
Złoty wąs to kolejny wybryk Ziębopodobnych uzdrowicieli, którzy szukają roślin na których mogą zbić kokosy. Oczywiście ta roślina ma leczyć raka, mimo że jest wyjątkowo kiepsko przebadana, nieznana jest jej toksyczność, mutagenność a wpływ na organizm ludzki jest zagadką. Co prawda wykryto podstawowe związki czynne - choćby flawonoidy, ale to żaden argument - każda roślina je ma.

Tak z ciekawości Vereinigten - czy masz jakieś osobiste doświadczenią z których wynikają te twierdzenia, czy tylko zabrałeś głos - ot, tak sobie? W wątku o złotym wąsie mnóstwo osób przekazuje osobistą wiedzę, doświadczenie i po nikim nie powtarza - opisują co sami zaobserwowali.

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 05, 2017, 20:24:50 »
Mnóstwo osób przekazuje osobistą wiedzę, doświadczenia które to jednak są informacjami niepełnymi i po części mimowolnie fałszywymi. Nie przeszły przez naukowe sito, nie są wsparte żadnymi badaniami. To, co obserwujemy w internecie a co dotyczy tej rośliny, to lecznictwo ludowe 2.0 w najczystszej postaci. Ktoś wygrzebał roślinę, rzucił hasło "klucz" np. "rak" , kilka osób powtórzyło i mamy wysyp osób które twierdzą że roślina ich uleczyła, zapominając np. o przebytej chemii. Siła autosugestii i sugestii innych przyćmiła inne narzędzia poznawcze.
Blog o roślinach leczniczych i ich wykorzystaniu. http://www.manualzielarski.pl/

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 05, 2017, 21:01:27 »
Mnóstwo osób przekazuje osobistą wiedzę, doświadczenia które to jednak są informacjami niepełnymi i po części mimowolnie fałszywymi. Nie przeszły przez naukowe sito, nie są wsparte żadnymi badaniami. To, co obserwujemy w internecie a co dotyczy tej rośliny, to lecznictwo ludowe 2.0 w najczystszej postaci. Ktoś wygrzebał roślinę, rzucił hasło "klucz" np. "rak" , kilka osób powtórzyło i mamy wysyp osób które twierdzą że roślina ich uleczyła, zapominając np. o przebytej chemii. Siła autosugestii i sugestii innych przyćmiła inne narzędzia poznawcze.

Rozumiem - nie masz osobistych doświadczeń na ten temat, a jako argumentu używasz "brak badań na ten temat, roślina słabo przebadana". Jeżeli "Nie przeszły przez naukowe sito, nie są wsparte żadnymi badaniami" - to nie znaczy, że to co ludzie o złotym wąsie piszą, jest nieprawdą, szczególnie, jak opisują osobiste wrażenia ze stosowania tego. Oni już wiedzą swoje.
Znalazłem taki artykuł w temacie: http://www.swiat-zdrowia.pl/artykuly/domowy-zen-szen - powołują się na źródła pisane ze wschodu. Właściwości które opisują są zgodne z działaniami opisywanymi przez ludzi w wątku o złotym wąsie. Proponuję - w ramach studiów zadaj sobie temat: "Złoty wąs", odrób pracę - sumiennie, przeczytaj wątek o nim i wróć tutaj - z konstruktywnymi uwagami, bez krytykanctwa.
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2017, 21:14:55 wysłana przez leo »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 05, 2017, 21:21:30 »
Złoty wąs, mimo, że pochodzi z Ameryki Południowej do naszego obiegu zielarskiego został wprowadzony przez Rosjan, z poziomu hodowli doniczkowej. Zaczęło się nieomalże magicznie: jeden rosyjski zielarz stwierdził, że mu to pasuje, by zastosować i zaczął stosować.

Rosjanie później dość gruntownie go przebadali i jest to popularny składnik różnych aptecznych smarowideł na kości i stawy, na równi z 7pałecznikiem i żywokostem.
Zastosowanie złotego wąsa w Rosji zaczęło się od leczenia problemów przewodu pokarmowego, z wrzodami na czele, poza tym, do gojenia ran na skórze.

Raczej nie widziałam, aby złotemu wąsowi przypisywano poważne własności przeciwnowotworowe, za wyjątkiem tych, które wynikają z gojenia ran.

Naukowo stwierdzono, że złoty wąs zawiera flawonoidy, fitosterole, pektyny i inne substancje, co uzasadnia także jego wpływ na układ hormonalny.

Popularny artykuł po rosyjsku jest tutaj:
http://baikal-info.ru/kopeika/2006/12/011001.html
Uważa się, że złoty wąs jest nieszkodliwy, w odróżnieniu od wielu specyfików, typu ciemiernik lub szczwół.
W artykule zwraca się uwagę na możliwość uszkodzeń strun głosowych przy długotrwałym przyjmowaniu doustnym nalewki lub naparu ze złotego wąsa.

Krótkotrwałe doustne stosowanie naparu daje przypływ sił, rozgrzanie organizmu - złoty wąs jest stymulatorem, ale już po tygodniu ten efekt się odwraca - pojawia się zmęczenie, obrzęki błon śluzowych i powiększenie tarczycy. Prawdopodobnie to jest efekt kumulacji fitosteroli.

Badania nad złotym wąsem są, skutki uboczne stosowania są znane, tylko język jest politycznie nieprawidłowy.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2017, 21:32:22 wysłana przez Basia »

Offline Vereinigten

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 05, 2017, 21:48:35 »
Chińskie badania nad kordycepsem są nieuznawane a wiesz czemu? Bo opłaca się je fałszować :) Kordyceps laboratoryjny nie ma już takich wspaniałych właściwości... Nie mówię, że jest i w tym przypadku, ale złoty wąs wybitnie mi się nie podoba. Jest... nietradycyjny. Ale wspaniały do suplementów. W aptece przechodzą przez moje ręce suplementy z takimi ziołami, że nawet jeszcze polskiej nazwy się nie dorobiły. Idealny dla osób którym coś dzwoni, ale nie wiadomo w którym kościele.

Basiu, nie ma nieszkodliwych roślin. Wszystko ma swoje limity, nawet taka prozaiczna lawenda. Złoty wąs też pewnie taki ma, ale wskutek braku tradycji, nic o tym nie wiemy.

Dla mnie tej rośliny nie ma. Nie ma przypisanej klasy toksyczności, nie są znane interakcje z pożywieniem, lekami i innymi roślinami, nie ma uznanych źródeł naukowych. Kto chce uprawiać ludową dziadowiznę niech sobie uprawia, ale ja nie mogę sobie na takie rzeczy pozwolić.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 05, 2017, 22:32:09 »
Jeżeli w grę zaczynają wchodzić pieniądze - i tylko pieniądze - masz rację - podejrzana sprawa. Tutaj chyba o co innego chodzi. Wielu ludziom w czymś to ziółko pomogło - zaczęli je lubić - tak jak opisuje Doktor tutaj: http://rozanski.li/315/tarczyca-bajkalska-scutellaria-baicalensis-georgi-panaceum-na-wszystko-czy-przecietne-ziolo/ (na przykładzie tarczycy bajkalskiej) i polecają dalej - bo im pomogło. Tym ludziom nie chodzi o pieniądze, można im wierzyć, że mówią prawdę. Jeżeli się w czymś mylą - można to wyjaśnić.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 05, 2017, 22:45:15 »
Chińskie badania nad kordycepsem są nieuznawane a wiesz czemu? Bo opłaca się je fałszować :) Kordyceps laboratoryjny nie ma już takich wspaniałych właściwości...

Ale cyklosporyna jest z cordycepsa - to jest akurat fakt. U nas, w lasach bukowych rośnie jego krewniak, macużnik.
A prawdziwy cordyceps jest makabrycznie drogi, więc wszystko, co służy gospodarce jest wspierane, a kto płaci, ten wymaga itd.

Nie mówię, że jest i w tym przypadku, ale złoty wąs wybitnie mi się nie podoba. Jest... nietradycyjny. Ale wspaniały do suplementów.

W Rosji doustnych suplementów z tego nie widziałam, tylko smarowidła. Owszem, ludzie to mają w doniczkach, ale suplementów nie ma w sprzedaży. U nich to już prawie czterdziestoletnia tradycja, więc pewnie wiedzą, co robią.

Basiu, nie ma nieszkodliwych roślin. Wszystko ma swoje limity, nawet taka prozaiczna lawenda. Złoty wąs też pewnie taki ma, ale wskutek braku tradycji, nic o tym nie wiemy.

Wyżej pisałam na podstawie przywołanego artykułu o stwierdzonych skutkach ubocznych przy stosowaniu doustnym. Na smarowidłach tylko jest ostrzeżenie o możliwej indywidualnej nietolerancji na jakiś składnik produktu.

W dostępnej mi literaturze rosyjskiej to nie jest traktowane jak na przykład żyworódka, którą po prostu można jeść w surówkach. To jednak jest lekarstwo na wrzody.

Dla mnie tej rośliny nie ma. Nie ma przypisanej klasy toksyczności, nie są znane interakcje z pożywieniem, lekami i innymi roślinami, nie ma uznanych źródeł naukowych. Kto chce uprawiać ludową dziadowiznę niech sobie uprawia, ale ja nie mogę sobie na takie rzeczy pozwolić.

Nie musisz, nie ma obowiązku. Możliwe, że jest wiele innych roślin o podobnych własnościach.

A jeśli chodzi o klasy toksyczności czy przebadanie interakcji, to nie byłabym tak radykalna - ja nie wiem, co Rosjanie zrobili, zanim złoty wąs został dopuszczony chociażby jako surowiec do wyrobu smarowideł. Możliwe, że tego nie ma w pubmedzie, ale to wcale nie znaczy, że tego nie ma.

Pozdrowienia :-)