Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Package.php on line 235

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Package.php on line 237

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Package.php on line 278

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Package.php on line 280

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Package.php on line 2708

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Package.php on line 2708

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/rozanski/rozanski.ch/forum/Sources/Subs-Package.php on line 2820
Cudowny złoty wąs?

Autor Wątek: Cudowny złoty wąs?  (Przeczytany 33325 razy)

Offline halina1

• Dużo Pisze
Cudowny złoty wąs?
« dnia: Września 03, 2010, 17:51:00 »
Cudowny?
Tak zatytułowałam, bo...
W recepturze stosowania wąsa jest opis, że jeden zmiażdżony listek długości około 20 cm zalać wrzątkiem, opatulić i trzymać tak przez dobę, a potem pić.
Zrobiłam tak, trochę piliśmy roztwór trzymalam w lodówce, a potem zapomniałam, bo wpadlam w inny specyfik.
W czerwcu przed wyjazdem na wakacje wyjęłam butelke z lodówki, chciałam wylać, ale nie było zepsute, więc zostawiłam na oknie, po ponad 2 miesiącach stania ten wodny roztwór na jednym listku wąsa wcale się nie zepsuł.
Wygląda na to, że wąsik jest doskonałym konserwantem!

Offline Elured

• Nowy
  • *
Odp: Cudowny złoty wąs?
« Odpowiedź #1 dnia: Września 03, 2010, 18:21:46 »
Albo zachodzą u Ciebie zjawiska paranormalne : )))
Rzeczywiście, to ciekawe, nie słyszałem jeszcze o takich właściwościach złotego wąsa. Może pora zagłębić się w literaturę i wyjaśnić ten fenomen? : )

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 03, 2010, 19:22:45 »
Śmiej się śmiej, a może to droga do genialnego wynalazku.
Od tej pory niekoniecznie trzeba będzie konserwować alkoholem różne rzeczy.
A paranormalnośc też u mnie występuje, nie tylko na parapecie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 03, 2010, 20:33:22 »
U mnie zjawiska paranormalne występują przede wszystkim w komputerze.
Jakby się zjawił jakiś spec od tego, to by go pewnie wessało...
Dobrze, że jestem dosyć materialistycznie nastawiona do zjawisk paranormalnych i resetem go, resetem!!!

Pozdrowienia :-)

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 03, 2010, 21:07:34 »
Też tak mam.
Dzisiaj Nosowska jednoczesnie śpiewała 2 piosenki Osieckiej. Albo piszę "w" a komputer sam dopisuje "równocześnie".  Wygląda na paranormalność....

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Września 05, 2010, 07:39:21 »
Witam

Czy masz w planach jakies dalsze doświadczenia nad własciwościami ? Gdyby okazało sie ze naprawdę konserwuje to byłby wielki przełom dla domowych-producentów a chociazby z tego względu że nie kazdy chory moze pic wyciągi alkoholowe...Przy najbliższej okazji zawioze wąsika do mojego laboratorium i kiedy mojej szefowej nie bedzie  ;D pomyslę z kolezanka do czego by to "wrzucić'.....

Pozdrawiam i gratulacje z odkrywczość...
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 05, 2012, 20:26:36 »
Halinko, a jak jest z tymi własnościami konserwującymi złotego wąsa?

Według książki rosyjskiej "Jazwa - lieczimsja ili żiwiem" Alieksieja Swietłanowa - skrót:

Złoty wąs uzyskuje własności lecznicze, jeżeli na poziomych odrostach jest przynajmniej 9 w pełni rozwiniętych segmentów, które z czasem stają się fioletowe. Jeśli nie staną się fioletowe, to własności lecznicze nie są pełne. Roślina musi dostać wystarczającą ilość światła słonecznego.
Sadzonka powinna mieć przynajmniej 2 segmenty poniżej "miotełki" liści. Sadzonkę scina się w połowie trzeciego segmentu z dorosłej rośliny, której odrosty mają długość przynajmniej 12 segmentów i wstawia się do naczynia z wodą, aż porządnie puści korzenie. Nie należy się śpieszyć z posadzeniem sadzonki, bo jeśli korzenie nie będą mocne, to przyszłe własności lecznicze też nie będą duże. (Autor podaje też i inne metody, ale ta chyba jest najprostsza w domu). Najlepszy okres na rozsadzanie to marzec - kwiecień.
Ziemia najlepiej darniowa, z dodatkiem kompostu i 30% grubego, rzecznego piasku i skorupek jajek. Roślina lubi i potrzebuje słońce, ale nie za dużo, bo końce liści będą zasychać. Zasychanie końców liści może też świadczyć o niedostatecznym podlewaniu i braku składników mineralnych w glebie. Pomieszczenie, w którym hoduje się roślinę należy często wietrzyć. Latem można roślinę wystawić na świeże powietrze.

Jakiś przepis z tej książki wpisałam jakiś czas temu w innym wątku:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=737.0

Pozdrowienia :-)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 05, 2012, 21:23:10 »
W  ubiegłym   roku   Halinka  podesłała  mi  wąsika/dzięki!!/, policzyłam   te  przęsła  jest  akurat   po  11 , kolor  u  góry   przyciemniał  niby   coś  z  fioletu, pewno  już  akuratny  surowiec  na  testy???
Jak  to  jeden  listek  mam   zużyć/ pisze Halinka/ . U  mnie   odnoga  zakończona    jest  nową  sadzonką ,  z  tej  sadzonki  jeden  listek?
 Czy  skubnąć   ten  listek  z    rośliny  matki  wsadzonej  jako  zadatek?
 Czy  urwać  kawałek  przęsła??
 atre

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 06, 2012, 10:15:45 »
Listki do robienia naparu bierze się z łodygi podstawowej , grubej, powinny mieć długość około 20 cm. Odrywanie liści z łodygi, robi miejsce na wypuszczanie wąsów. Ta sadzonka , to rozetka, do rozmnażania.
Wąs faktycznie lubi świeże powietrze i światło, po wystawieniu na wiosnę balkon, nabrał krzepy, widać to już po kilku dniach.
Jako konserwanta używam naparu z liścia (drobno posiekany liść do szklanej butelki litrowej , albo przy mniejszym 0, 7 l, wlożyć  zawiniętą butelkę pod poduszkę na 24 h).
Napar nadaje się jako tonik do cery, wewnętrznie(pisałam na początku), do płukania gardła przy kaszlu, do płukania naczyń, celem ich odkażenia.
Miriam, mogę Ci wysłać wąsika.

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 06, 2012, 17:57:51 »
Halinko  dziękuję  za  wyczerpujące  informacje.
arte

Offline banieczka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 06, 2012, 21:00:28 »
Witam.
Znalazłam się na forum poszukując "złotego wąsa". Niedawno usłyszalam ( i trochę poczytalam) o jego nieocenionych właściwościach i zapragnęłam go hodować. Proszę o informację gdzie mogłabym tą roślinkę kupić?
Pozdrawiam.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 06, 2012, 21:25:23 »
Prześlij mi swój adres na priv.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 05, 2013, 21:41:03 »
minął rok i interesują mnie te konserwujące właściwości, jak to można wykorzystać na domowe sposoby ?

Czy ktoś jeszcze coś zauwazył?

Czy nasz doktor też coś w tym kierunku bada? nie znalazłam żadnego jego art?
A może mimochodem podesłać mu w prezencie  ;D
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 05, 2013, 22:34:14 »
Co do konserwantów, to sam prowadzę własne poszukiwania i wpadłem na ciekawy trop.
W kremach stosuję etanol i glicerynę, ale doszukaliśmy się informacji, że prawdziwe srebro koloidalne (w płatkach) jest nadal produkowane i używane w lekach recepturowych dermatologicznych i okulistycznych, m.in. jako konserwant. Mamy już namierzoną aptekę, gdzie powinno się nam udać to dostać. Pewnie drogie - ale i wydajne. Dam znać.
Wątek złotowąsowy ciekawy, nie powiem.
Zauważmy, że np. wyciągu z galasów można używać jako przeciwutleniacza/konserwantu (w przypadku olejów ziołowych polecał to sam Doktor). Kto powiedział, że tylko z galasów?
Inny ciekawy czynnik leczniczo-konserwujący to lek octenisept, dostępny od jakiegoś czasu bez recepty. Wymieszaliśmy resztkę octeniseptu z naparem wrotyczowym i w ten sposób uzyskaliśmy trwały, stabilny napar w spreju - rewelacja. To dość kosztowna substancja, ale z drugiej strony tylko dwukrotnie droższa od "legalnego" spirytusu ;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2013, 22:43:01 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline marysia

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 10, 2013, 17:23:50 »
Jak zrobić maść ze złotego wąsa. Czy może mi ktoś pomóc i podać recepturę zrobienia maści?