Autor Wątek: tarczyca a wysoki cholesterol?  (Przeczytany 19390 razy)

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
tarczyca a wysoki cholesterol?
« dnia: Kwietnia 30, 2014, 13:55:52 »
Witam!
dzisiaj odebrałam wyniki badań, pierwszy raz robiłam poziom cholesterolu, brat miał zawał, Tata też, se myśle sprawdzę
no i wyszło 270
ale też TSH 4,27 przy normie górnej 4,30
Podobno przy niedoczynności, no niby u mnie jeszcze nie ma ale blisko cholesterol potrafi tak wygladać
wie coś ktos na ten temat?
Trójglicerydy 87,5
HDL - nie zlecono badania a szkoda, nie wiedziałam co tam na kartce było nabazgrane

tak se pomyślałam, że moze cos zjodem podjem, jakieś algi co tam jeszcze tę tarczycę do roboty pobudzi
poza przeziebieniami i niedomogą żołądka nic mi w życiu nie było
będę wdzieczna za jakieś wskazówki, uwagi
Aga
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline robin

• Dużo Pisze
Odp: tarczyca a wysoki cholesterol?
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 03, 2014, 15:02:51 »
Kojarze hasło "no oil" czyli żeby bardzo ograniczyć olej.. i jakieś badania amerykańskiego lekarza nad dietą chińskich wieśniaków ubogą w tłuszcze - zwłaszcza oleje, a bardzo niskim wskaźnikiem zawałów albo chorób układu krążenia u nich.. ale dokładnie niestety nie pamiętam.. Wiem że zawały często idą też w parze z określonym stanem psychicznym.

Offline Lutka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 04, 2014, 21:33:25 »
w 1981r zaczęły się u męża problemy z tarczycą. Najpierw nadczynność i galopujące chudnięcie, później, w `84, po operacyjnym usunięciu części tarczycy galopujące tycie i teraz niedoczynność i "dożywotnie" wspomaganie lekami, ale nigdy cholesterol nie przekroczył u niego 170 jednostek.  Może to taki urok osobisty. Córa też ma problemy z tarczycą - Hashimodo- i też nie ma podwyższonego cholesterolu. Oboje są pod kwartalną opieką/wizytą  endokrynologa, więc jakby coś działo się niepokojącego to wiedzą na bieżąco.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 05, 2014, 13:50:25 »
Trzeba wspomagać wątrobę na różne możliwe sposoby, szczególnie, jeśli w grę wchodzą lekarstwa. Wysoki cholesterol jest zwykle wynikiem złej pracy wątroby.

Na dodatek proponuję, by częściowo przynajmniej okresowo zamieniać hormony na zioła bogate w jod i pobudzające tarczycę do pracy - porosty, glony i rzepień, pięciornik biały, uczep trójlistny, ziele kozieradki.

Pozdrowienia :-)

Offline Dzidka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 07, 2014, 18:30:13 »
Nie wiem czyja to mieszanka i przepraszam odkrywce, jesli narusze jego prawa autorskie.
Rp. PRZECIWCHOLESTEROLOWO (dobroczynna dla watroby i woreczka zolciowego)
2 lyzeczki cholesolu
1 lyzeczka solarenu
sok z pol cytryny
50 ml oliwy z oliwe (oleju lnianego, konopnego)
odrobina wrzatku, tak aby mieszanka byla mocno ciepla.
Wypic na pusty zoladek (najlepiej przed snem), polozyc sie na prawym boku i ogrzewac watrobe (moze byc termofor lub poduszka elektryczna).
Jest to kuracja na miesiac do stosowania codziennie, lub do stosowania dwa razy w tygodniu - na czas nieograniczony.

Pozdrawiam
Dzidka

Klara

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 07, 2014, 19:05:46 »
Wypic na pusty zoladek (najlepiej przed snem), polozyc sie na prawym boku i ogrzewac watrobe (moze byc termofor lub poduszka elektryczna).

Należy dodać, że jeszcze trzeba się modlić, żeby uwolnione tym sposobem złogi nie przytkały przewodów żółciowych, bo jeśli tak się stanie, to pozostaje tylko następna modlitwa, żeby pogotowie przyjechało na czas... no i żeby zdążyli z operacją... :'(

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 07, 2014, 21:03:41 »
Dzidka, Ty na prawdę to stosujesz? Przecież trzeba mieć bardzo zdrową wątrobę, by to przetrwać w zdrowiu.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 08, 2014, 13:57:56 »
dziękuję Wam za wskazówki
dzisiaj odebrałam wyniki bo na poprzednich nie było poziomu HDL do LDL, wiec zrobiłam prywatnie
no i nie jest tak źle LDL wysoki ale HDL też wysoki prawie 2:1 a tak podobno jest dobrze
cholesterol całkowity obniżył się do 250, ograniczyłam węglowodany w postaci ciasta, jedzenie kilkunastu jaj tygodniowo do kilku i to nie smażone ale w koszulkach lub gotowane + sok z mniszka na wątrobę i często otręby owsiane.
Żadnych leków syntetycznych nie jadam, menu drastycznie nie zmieniłam, ćwiczę 2 x w tygodniu po godzinie dość intensywnie + rower jk pogoda pozwoli ale to nie wyczynowo.

Kolejne potwierdzenie że od jedzenia i stylu życia najbardziej stan zdrowia zależy.
Nie minęło 10 dni jak z 270 do 250 spadł poziom całkowitego cholesterolu.

Włączę jeszcze kozieradke bo bardzo ją lubię(hmm ale Basia napisała ziele) i jakiś dobry olej muszę sobie kupić bo już od dawna nie mam i to powinno na razie chyba wystarczyć.
Pięciornik mam ale chyba żółty, uczep trójlistny powinien się znaleźć na spacerze

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 08, 2014, 17:04:24 »
Mama, zerknij sobie. O cholesterolu od 12:00.

Offline Dzidka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 08, 2014, 18:30:14 »
Basiu, stosowalam to trzy, moze cztery lata temu, bo mialam wysoki cholesterol i, jak widac, przezylam ta kuracje.
Moj przyjaciel stosuje ten sposob od dwoch lat - stale, bo lekarze wyznaczyli mu termin operacji woreczka zolciowego (oczywiscie stosowal nie tylko to). Dzis zapytalam go jak jego woreczek, a on mi na to :"a ja mam jakis woreczek zolciowy?" :D Nie ma zadnych dolegliwosci ze strony woreczka, czy watroby.

Pracowalam z mlodym mezczyzna, ktorego cholesterol osiagnal wartosc bliska tysiaca (nie pamietam dokladnie wartosci, ale laboratorium robilo badanie dwa razy, bo pierwszy odczyt uznano za pomylke), pamietam, ze jego krew byla czarna. Zastosowal, ze znakomitym skutkiem, ta miksture, chociaz bral tez leki przepisane przez lekarza.
Znam kilka osob, ktore to stosowaly (albo sie nie przyznaja, ze nie stosowaly) i nie znam nikogo komu by ta kuracja zaszkodzila.

Pozdrawiam,
Dzidka

Offline Dzidka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 08, 2014, 18:58:31 »
I jeszcze jedno, juz nie ma Solarenu w aptekach (podobno), wiec trzeba sobie zrobic naleweczke z kurkumy samemu :)

Pozdrawiam
Dzidka

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 09, 2014, 21:34:05 »
Moc słyszałam to z kilku źródeł dlatego jak mam teraz te 250 i lipogram nie wypada źle to juz się nie przejmuję i tak od początku wykluczyłam branie statyn
Jednak zawał Taty 58 lat i brata 44 lata daje mi do myślenia
brat miał 220 więc to nie przez cholesterol raczej, lekarze sami się dziwili
miałam kolegę który w wieku 18 lat nie przeżył zawału, okaz zdrowia był :(

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 09, 2014, 21:59:41 »
Całe nieporozumienie (przekręt) z cholesterolem polega na tym, że jest on traktowany jak wróg, choć służy naprawie organizmu. Jego wzrost wskazuje jedynie, iż organizm ma uruchomiony jakiś proces naprawczy, więc obniżając na siłę poziom cholesterolu wyrządza się sobie krzywdę. Świat stoi do góry nogami w wielu kwestiach...

Wysłuchaj sobie ciekawej audycji: Czerwona pigułka - odwrotna strona cholesterolu z Dr Kuliszem.
« Ostatnia zmiana: Maja 09, 2014, 22:02:32 wysłana przez Moc jest w Tobie! »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 09, 2014, 22:33:06 »
Moc słyszałam to z kilku źródeł dlatego jak mam teraz te 250 i lipogram nie wypada źle to juz się nie przejmuję i tak od początku wykluczyłam branie statyn
Jednak zawał Taty 58 lat i brata 44 lata daje mi do myślenia
brat miał 220 więc to nie przez cholesterol raczej, lekarze sami się dziwili
miałam kolegę który w wieku 18 lat nie przeżył zawału, okaz zdrowia był :(

Dlatego rób wszytko, by wspomagać wątrobę i trzustkę, bo tam jest sterowanie poziomem cholesterolu.
Na dodatek wspieraj naczynia krwionośne, by były miękkie i elastyczne - wtedy żaden betonowy kit się do nich nie przyczepi, tak samo, jak do gumy. Teraz świetnym surowcem będą listki jabłoni i wszelaka jadalna zielenina.