Autor Wątek: Migdały  (Przeczytany 2576 razy)

Offline Boronina

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 45
Migdały
« dnia: Kwietnia 14, 2014, 18:14:49 »
Witam

Orzechy należy kupować w łupinach bo te wyłuskane mogą być już zjełczałe, a jak to ma się do migdałów? Czy je też należy kupować  w łupinie? Czy takie które są ogólnie dostępne bez skorupy można bezpiecznie jeść?


Pozdrawiam

Offline WiesiekW

  • Mało Pisze
  • **
  • Wiadomości: 58
Odp: Migdały
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 14, 2014, 19:28:43 »
te bez łupiny (skorupki) mogą zawierać konserwanty, lub być poddane obróbce termicznej. a czy można je bezpiecznie jeść to zależy od wyznawanej ideologi :-) . puryści uznają tylko pestki żywe, zdolne do kiełkowania, najlepiej z własnej plantacji eko.

do takich należą myszy mające spiżarnię w kompostniku na moim ogrodzie. niezjedzone przez zimę orzech ładnie tam kiełkują każdej wiosny.

Offline ETien82

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 5
Odp: Migdały
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 15, 2014, 10:34:02 »
jakie migdały będą najlepsze do sporządzenia mleka migdałowego? czy mogę sobie pozwolić na te z "niższej półki"? migdały nie należą do najtańszych produktów spożywczych a samo zrobienie z nich mleka tym bardziej

____________________
Sprawdźcie nas, a nie pożałujecie. Oferujemy http://szkoleniasemper.pl w atrakcyjnych cenach.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2014, 14:53:42 wysłana przez ETien82 »

PEARLENEUK98

  • Gość
Odp: Migdały
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 16, 2014, 23:50:22 »
Składniki (na 1 litr mleka)
1 szklanka migdałów
4 szklanki wody
wrzątek do zalania
Wykonanie:

Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut.  Odcedzamy wodę i zdejmujemy skórkę.  Powinna sama ładnie odchodzić.

Obrane migdały wkładamy do naczynia i zalewamy 1 szklanką przegotowanej, ostudzonej wody.  Odstawiamy na noc.  Następnego dnia miksujemy migdały z wodą, w której się moczyły.  Dolewamy pozostałe 3 szklanki wody i ponownie miksujemy całość.  Zmiksowane migdały odcedzamy używając gazy.  Mleko przechowujemy w lodówce do 48 godzin.

Offline jolkaj

  • Moderator
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1270
Odp: Migdały
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 31, 2016, 11:04:54 »
Pulpę po migdałach można użyć jako spód do ciast. Jakoś marnowania nie trawię a tym bardziej za 50zł za kg.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski