Autor Wątek: Hipnoza  (Przeczytany 2835 razy)

Offline Miszka

• Nowy
  • *
Hipnoza
« dnia: Kwiecień 11, 2014, 21:03:27 »
Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zastosowaniem medycznym hipnozy. Mam na myśli stosowanie hipnozy jako uśmierzania bólu podczas operacji (wikipedia lub inny podobny stwór tak stwierdził, ale źródeł typowo naukowych nie znalazłem). Jak szukam informacji na ten temat, niestety wyskakuja mi same źródła połączone z ezoteryką, świadomym śnieniem etc, a akurat hobbistyczne/rozrywkowe podejście mniej mnie interesuje.

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
Odp: Hipnoza
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 12, 2014, 10:14:51 »
W tym artykule pada kilka nazwisk i opisów badań, więc możesz drążyć głębiej.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 19, 2014, 11:28:01 »
Dużo materiałów jest do znalezienia, w Polsce zajmowała się tym swego czasu pani Maria Szulc i ze 2 jej książki można na allegro jeszcze namierzyć. Hipnoza jest stanem podwyższonej sugestii, ludzie są podatni w różnym stopniu, nie jest jakimś cudownym panaceum, raczej praktycznym narzędziem w rękach osoby doświadczonej i wiedzącej co robi.
http://www.gabinet-hipnozy.pl/docs/142  tu trochę o pani Szulc, właściciela strony nie kojarzę. Robiła anestezę hipnotyczną do operacji i zabiegów dentystycznych. Także jak widać, nie trzeba daleko szukać;)

Offline NajWaleriana99

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 27, 2014, 18:50:39 »
Mimo wszystko, czytając naukowe opracowania to i tak nie wyobrażam sobie, mając wybór między tradycyjne metody a hipnozę, powiedzieć anestezjologowi, że decyduję się na hipnozę. Obawa wybudzenia ze stanu byłaby silna

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 28, 2014, 23:34:58 »
To było stosowane raczej u osób nie mających wyboru :) Takich u których normalna anesteza nie była możliwa.. Podejrzewam że obecnie bardzo ciężko byłoby znaleźć doświadczonego w hipnozie terapeutę na takim poziomie.