Autor Wątek: Konferencja w Herbarium św Franciszka w Katowicach Panewnikach  (Przeczytany 57971 razy)

Offline pczerlus

• Średnio Pisze
Odp: Konferencja w Herbarium św Franciszka w Katowicach Panewnikach
« Odpowiedź #135 dnia: Maj 19, 2016, 12:22:49 »
Witam,

Wybieram się na konferencję. Czy ktoś może z Krakowa też będzie jechał?

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #136 dnia: Czerwiec 01, 2016, 20:55:54 »
Koło 4:30 ruszam z Poznania, mam jeszcze 2 albo 3 miejsca w aucie. Bardzo chętnie kogoś zabiorę, wtedy to nawet dojazd wyjdzie po tanioszce.
W razie czego PW.

Do zobaczenia w sobotę :)
pozdrawiam!
A.
:-)

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #137 dnia: Czerwiec 01, 2016, 21:00:13 »
Może w przerwie my łuskiewniki spotkamy się?

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #138 dnia: Czerwiec 01, 2016, 21:27:55 »
No ja musiałam przełożyć już przełożoną imprezę urodzinową.
Siedzieć raczej nie będę bo mam stoisko na konferencji. Nie wiem gdzie będą stoiska i jak to będzie wyglądało bo to novum u franciszkanów.
Na szczęście są głośniki to nawet z tyłu będę słyszeć, materiały też zakupię.
W sumie nie wiem czy powinnam tu pisać ale dla słuchaczy kursu  i wykładowców w Katowicach o.Marceli szykuje after party :>
W takim razie do zobaczenia kochani
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #139 dnia: Czerwiec 02, 2016, 07:14:09 »
Tym razem dołączę do Was.
Wspólna przerwa kawowa? Tylko gdzie?
Mama cudnie, że będziesz miała stoisko. Tylko szkoda, że będziesz przy nim zajęta w przerwie. No chyba, że weźmiesz pomocników i oderwiesz się na chwilę. Jeśli nie to i tak podejdę Cię wyściskać

Offline pczerlus

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #140 dnia: Czerwiec 03, 2016, 07:17:27 »
Mam takie głupie, praktyczne pytanie - gdzie tam można zaparkować ?

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #141 dnia: Czerwiec 03, 2016, 07:43:46 »
Kiedy wbijesz sobie do GPS adres:

40-760 Katowice-Panewniki, ul. Panewnicka 76

wjedź w bramę z prawej strony bazyliki patrząc od wejścia jedziesz ( od ul. Panewnickiej) autkiem jakieś 200m i jesteś na miejscu :) Miejsca starczy dla wszystkich.

https://www.google.pl/maps/place/Panewnicka+76,+Katowice/@50.2263269,18.9629035,18.87z/data=!4m5!3m4!1s0x4716ce986e8e7759:0x5a6fec300a63d0c0!8m2!3d50.2264722!4d18.9629327

Jest to ta uliczka z prawej strony oznaczona jako Plac Klasztorny. Jedziesz spokojnie parkiem prawie do końca budynków klasztornych, które będziesz miała po lewej stronie. Wypatruj z prawej sporego budynku otoczonego wianuszkiem głodnych wiedzy zielarzy i aut z numerami śląskimi , krośnieńskimi oraz małopolskimi, choć z wielkopolski też coś przyjedzie :) Aula jest mniej więcej patrząc na mapkę na wysokości Herbarium św. Franciszka.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2016, 07:45:39 wysłana przez zulu »
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline pczerlus

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #142 dnia: Czerwiec 03, 2016, 07:49:41 »
Dzięki wielkie.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #143 dnia: Czerwiec 06, 2016, 12:44:09 »
Widać wszyscy, którzy byli w sobotę w Panewnikach ciągle ciężko pracują.
Moim skromnym, mało fachowym i subiektywnym zdaniem było o niebo lepiej niż rok temu. Może aż za dobrze, jak na mój chłopski rozumek.
Poziom Konferencji wyraźnie wyższy. Fachowe prelekcje głoszone przez grono utytułowanych naukowców.
Największe zaskoczenie spotkało mnie podczas przerw. Wiadomo, że Mama, Janek i sporo osób którym się przysłuchiwałem w przerwie oraz już na poczęstunku są studentami kursów zielarskich. Poziom ich wiedzy mocno podskoczył. Czasem, jak to mawiam, wiedziałem jeszcze, że mówią po polsku :) Adam również swą wiedzą powodował, że zamiast otwierać gębę wolałbym co chwila zlizywać z łapy kolejną kroplę wyciągu acmella oleracea produkcji Mamy. Niewtajemniczonym powiem po cichutku - na ucho, że to skutecznie działający roślinny botoks, który w nadmiarze sam w sobie gębę pozwoliłby otworzyć, ale gadać ... ;)
Było rewelacyjnie.
Wielkie słowa uznania i niskie ukłony organizatorom, o wiele liczniejszemu gronu słuchaczy w tym i Wam Piękne Forumowiczki i Szanowni Panowie Forumowicze.
Życzyć tylko wypada, by w przyszłym roku zjawiło się jeszcze więcej mądrych prelegentów, jeszcze lepiej wyszkolonych studentów kursów zielarskich ( żywię nadzieję, że niektórzy z Was za niedługo staną na mównicy) oraz większego jeszcze grona Forumowiczek i Forumowiczów.

sługa uniżony:
zulu
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2016, 13:12:24 wysłana przez zulu »

Offline prymulka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: Lipiec 06, 2016, 09:41:20 »

Mam takie pytanie czy warto zaopatrzyć się w materiały konferencyjne, jak jest ich jakość merytoryczna?
Same tematy brzmią zachęcająco ale jak to przekłada się na treść.

Czy takiemu laikowi jak ja coś to da (nie wiem na jak bardzo naukowo jest to przedstawione; monografie z Krosna póki co tak średnio do mnie przemawiają)?

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #145 dnia: Lipiec 06, 2016, 09:48:51 »
Nie wiem co masz z Krosna.
Ja kupuję katowickie materiały zawsze i uważam, że warto, zawsze jest coś ciekawego.

Offline prymulka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: Lipiec 06, 2016, 09:52:39 »

Chodziło mi o materiały z Konferencji. Nie są one złe ale póki co obejmują nie ten zakres wiedzy która by mnie interesowała na chwile obecna.

No cóż pewnie zaryzykuje.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #147 dnia: Lipiec 06, 2016, 10:00:50 »
Z moich obserwacji. Materiały z franciszkańskich konferencji są ciut mniejsze od tych krośnieńskich. Mniej szczegółowe, co w niczym nie umniejsza ich wartości merytorycznej. Jak zawsze warte są polecenia publikacje dr Henryka Różańskiego. Z poprzednich lat są tam ciekawe opracowania w zakresie fitoterapii chorób nowotworowych, serca, czy boreliozy. Oprócz tego sporo ciekawych opracowań innych autorów, które wnoszą możliwość innego od powszechnie prezentowanych poglądów na niektóre zagadnienia. Trudno mi ocenić, co się komu przyda, co będzie zrozumiałe. Dla mnie są to opracowania warte ich nabycia, dlatego co roku je nabywam i uzupełniam o archiwalne. W tym roku chyba skompletowałem bodajże wszystkie :)
Oczywiście, nic nie zastąpi możliwości w uczestniczeniu w takiej imprezie, na której jest możliwość osobistego kontaktu ze znanymi autorytetami jak i postaciami z Forum :) :) :), do czego zawsze będę mocno wszystkich namawiał.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #148 dnia: Lipiec 06, 2016, 13:57:56 »
Chodziło mi o materiały z Konferencji. Nie są one złe ale póki co obejmują nie ten zakres wiedzy która by mnie interesowała na chwile obecna.
No cóż pewnie zaryzykuje.

Jak w każdej tego typu składance, są materiały ciekawsze i mniej ciekawe w danej chwili. W sumie nawet z reklamówek można wyciągnąć jakieś pozytywne wnioski. Oczywiście, bywają niezaprzeczalne gnioty.
Jeśli masz dostęp do spisu treści i nie widzisz nic ciekawego, to nie kupujesz.
Kupienie książki i postawienie jej na półce jest szybsze i tańsze, niż wyjazd na samą konferencję. Zdarza się po jakimś czasie, że się jednak wraca do wielu ominiętych "nieciekawych" rozdziałów.
Ja tak robię.

Pozdrowienia :-)

Offline prymulka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: Lipiec 08, 2016, 20:52:00 »
Zulu dziękuje za objaśnienie. Obecnie chyba najbardziej zależy mi na tematach typowo "fitoterapeutycznych" no i oczywiście wiedza pana Doktora, którego bardzo cenie. W tym roku zastanawiałam się nad przyjazdem na konferencje i sprawdzeniem jak ona wygląda, tym bardziej, że tematy były bardzo interesujące, ale niestety nie dałam rady. Za rok na pewno pojawię się.Tak naprawdę to myślę bardzo konkretnie o kursie w Katowicach na Zielarza Fitoterapeutę (oj czemu to Krosno jest tak daleko :(). Teraz przerabiam zioła na studium w Poznaniu żeby nie być całkowitym "świeżakiem" i mieć trochę łatwiej.

Basiu, masz rację czasem to co początkowo odrzucimy może przydać się w najmniej spodziewanym momencie. Tym nie mniej miałam wizje całych materiałów o tematyce typu biorezonans - kiedyś dzieliliście się wrażeniami po tej konferencji zupełnie nie związanej z podanym tematem ;)

Pozdrawiam