Autor Wątek: Potworne napięcie mięśniowe, obj.pozapiramidowe po psychotropach  (Przeczytany 20550 razy)

Offline Aga5

• Nowy
  • *
A ja mam pytanie.USILNIE poszukuję ziół rozluźniających miesnie poprecznie prążkowane…uszkodziłam się psychotropami, mam kolosalne napięcie i sztywność i potowrny ból mięsni, a poza tym prawdop. (ale to wie) problemy z wydzielaniem dopaminy…mam zaburzenia pozapiramidowe, nieodczuwanie uczuc i pieklo na ziemi.BOL z napięcia miesni kolosalny. Probowalan lekow, nie pomogly albo powodowaly splątanie i omdlenia, probowalam kudzu i szafrau to pobudza ze człowiek wariuje…nieco pomagaj ogromne dawki wit b6, ale ich długo brac nie można…nieco pomaga mianseryna, baclofen, katadolon…ale to nei jest rozwiązanie…wegetuję…dlatego szukam ziół…jest mnóstwo działających na meisnie gładkie…tez przydatne bo mam akatyzję tez narz. wewn…ale czy są jakies zioła na miesnie poprzecznie prążkowane? nie wierzę , że NIC nie ma…

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
Odp: Potworne napięcie mięśniowe, obj.pozapiramidowe po psychotropach
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 04, 2014, 20:22:53 »
Wiem, że cierpisz i poszukujesz zioła na tak zwane "już", ale sugeruję akupunkturę + medytację. Zioła pomogą, ale tylko doraźnie i problem będzie nawracać, bo to napięcie psychiczne.

Jakkolwiek:

Doskonałe efekty uspokajające można uzyskać łącząc chmiel (szyszki) z kozłkiem lekarskim (walerianą, kłącze), melisą (liść), tatarakiem (kłącze) i glistnikiem jaskółczym zielem (ziele lub korzeń). W taki sposób można zmieszać nalewki z wymienionych ziół w równych częściach i zażywać 1-3 razy dziennie po 10 ml. Nalewkę sporządza się zalewając 1 część surowca (np. ziela) 5 częściami alkoholu 40-50%. Zalany surowiec trzeba pozostawić w ciemnym miejscu na 1-2 tygodnie, po czym otrzymany lek przefiltrować.

http://rozanski.li/?p=65

Uspokojenie powinno czasowo rozluźnić mięśnie. Zastanowiłbym się jedynie, czy alkohol nie zaszkodzi...

Na pewno są zioła działające bezpośrednio na mięśnie, jednak muszą się wypowiedzieć spece.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 05, 2014, 00:02:02 »
Dobre i to Moc, dzięki, bo akurat szukam coś w temacie..
Z farmaceutyków na napięcie mięśniowe to kiedyś ktoś mi chwalił Myolastan, ale jeśli chodzi o zioła to się niestety słabo orientuję.

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 05, 2014, 16:34:02 »
Moim zdaniem należy odstawić wszelką chemię i zrobić (przetrwać) detoks...

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 06, 2014, 15:21:01 »
 Można  próbować  różnych  ziół,   dopasować  do  siebie    najskuteczniejsze. 
 Przy  nerwicach  wewetatywnych  można    próbować;

NALEWKA Z   berberysu  lub  mahonii, glistnika  ,  sadzca,  mierznicy   ,  tataraku  wszystkie   preparaty   na  świeżych  surowcach.

Na   pewno    do    najlepszych  miorelaksantów  będa  należały;

1/ łuskiewnik  różowy-  doustnie  i   do  nacierań  lub  pod    maszynkę  do  jonoforezy/ przygotować   w  postaci  żelu  wyciąg/
 można  łączyć  łuskiewnik  z   ukwapem  jeżeli  chodzi    o   tonus  mięśni
   2/ kokorycz   doustnie  -  przestrzegać  dawek
   3/ gauteria   -  wchłonie  sie  do  środka   da  efekt  p/bólowy- salicylan   metylu/
4/ pieprz  metystynowy
5 jasnota  purpurowa  własnie  kwitnie     po  nią   sięgać  mozna  z  powodzeniem  natychmiast  poza  tym   z  jasnoty  też  uzyskamy  dobre   efekty  w  zakresie  chorób  watroby,  trzustki-  nie  docenianie   ziele.  Stosowac   świeże   skoro  jest  go  pod   dostatkiem.
6 /piżmaczek-  zaraz  sie  pojawi
7 ukwap dwupienny
8/ buzdyganek
9/ łoczyga
10/ łoczyga
  Wiekszość  roslin  ze   zbiorów  własnych.  Łuskiewnik  akurat  zakwitł  czas  do  zbioru  ok  2  tygodni - to  jedyny  okres  ,   kiedy  łuskiewnik  jest  widoczny; potem  kiedy  kwiaty  opadną  nie  znajdziemy  juz   jego  stanowiska.

Ja  bym  na  stałe  tez  wprowadziła   kozierdakę .
 Czyli  jest    dużo   ziół  do  przetestowania .
 Oczywiście  zastanowić  się  nad  zastąpieniem   sterydów  syntetycznych   naturalnymi   tj  roślinnymi    one  nie  wniosą  szkód   do  organizmu  chorego.  Sterydy   roslinne  były  omawiane   na  stronach  tego   forum.

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 06, 2014, 15:31:46 »
  Alkohol    nie   zaszkodzi  on jest  tylko  nosnikiem  - doskonałym  nieraz  ekstrachentem  dla  danej  subs,  czynnej.   Jest  też    dobrym  stabilizatorem  kiedy  chodzi  o  interakta  czyli  wyciągi  ze  świeżych  ziół. Przy  problemach   związanych  z   niedomogami    w  obrebie  ukł,  nerwowego   samego  mózgu  tez  doskonale  sprawują  się  zioła.
 Stokrotka  wypowiadała  sie  jak   próbuje   radzić  z  dobrym  efektem     w  przypadku  guzów   w  mózgu  / jej  dziecko/  wykorzystując   preparaty  roślinne  / przygotowane  na   alkoholu /. Preparaty  ziołowe    mogą co  najmniej  stanowić   istotne  uzupełnienie  leczenia  podstawowego.  Należy  przestrzegać  dawek.

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 07, 2014, 11:52:02 »
Aga5 myślę, ze na tym etapie (o ile nie ma przeciwskazan np. ortopedycznych, dermatologicznych) na dobre wyjdzie Ci masaż tajski lub jeden z kilku odmian masażu ajurvedyjskiego na bazie oleju.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 07, 2014, 14:05:07 »
Na rozluźnienie mięśni doskonale działa kora kaliny. Teraz można nazbierać.
Polecam.

Offline Aga5

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 08, 2014, 20:39:42 »
Dzieki Wam za odpowiedzi...dodam, że mi chodzi gł. o miesnie poprz. prążk, szkieletowe...Bo ziół na miesnie gładkie jest MASA.
Myslałam, ze kora kaliny to na miesnie gładkie tylko? A czy to nie zniszczy drzewa-nie umrze ono jak obedre mu kore?

A co byście polecili na zanik uczuć po tychże psychotropach (prawdop.)nie interesują mnie psychoterapie, jogi itd. tylko i wył. zioła i preparaty...raczej chodzi o dopaminę - tzn jej  jakiś niedobór, tak samo jak i w tych w/w zaburzeniach....totalna anhedonia.Pieklo na ziemi Lekarka mi zapisała cymbalte, zresztą już wszystko brałam, ale to anhedonii nie znosi...

Offline Aga5

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 08, 2014, 20:43:53 »
To nie  jest taki bół jak przy skreceniu nogi. Ból z pozapiramidowego napięcia miesni to koszmar...to jest gl. kwestai dopaminy, pomaga np. wit. b6 w dawkach  po kilkaset mg, ale za mało pomaga. Poza tym inne rzeczy nie działające na dopaminę a rozluzniajace miesnie tez działają.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 08, 2014, 21:01:11 »
Nie tylko
To po angielsku.
Zalecają zbiór kory jesienią, ale ja zbierałam na wiosnę też jest ok. Ścina się cienkie gałązki. Kalina sobie potem poradzi.
Poszukaj o kalinie u naszego gospodarza.

Bark from branches.
USES
In North America a native tribe called the Meskwaki ingested preparations from crampbark to ease pains and cramps all over the body. On the other hand, the Penobscot, another indigenous tribe of North America, employed crampbark to cure distended glands as well as mumps.
Crampbark has a number of therapeutic uses, for instance, it is very useful in alleviating any type of excessive muscle stress, including the smooth intestinal muscles, the muscles of the uterus and airways as well as the striated muscle in the back or the limbs - the striated muscles are those that bind the muscles to the skeleton. In order to ease stressed muscles, you may use crampbark both internally and also apply it topically on the affected areas. In addition, crampbark is also useful in treating symptoms related to extreme muscle tension, painful menstruation owing to too much tightening of the uterus as well as to ease breathing problems in the case of asthma. To treat conditions, such as back pain and night cramps, generally crampbark is blended with lobelia. This herb also provides relief from other conditions, including irritable bowel syndrome (IBS), constipation and colic.
Using crampbark in a number of instances of arthritis wherein the joint debility as well as pain have resulted in the contraction of the muscles till they nearly become firm may also significantly relieve the condition. When the muscles begin to unwind, there is an improvement in the blood circulation to the affected area, while waste products created by the different bodily processes, for instance, lactic acid, are eliminated from the body. As a result of this, the normal functioning of the body resumes.
As mentioned earlier, crampbark is also employed in the form of a tranquilizer for treating conditions related to the nervous system. Chemical analysis of crampbark has revealed that this herb possesses astringent, antispasmodic as well as sedative properties. In addition, this herb also encloses a coumarin called ‘scopoletin’, which produces a sedative influence on the uterus. A tea prepared with crampbark is taken internally to ease every type of seizures, counting spasms following childbirth and susceptible miscarriage as well as menstrual cramps. In addition, this herb is also used in the treatment of weakness and nervous problems.
The bark of this shrub is generally collected during autumn prior to the color of the plant’s leaves changing. Alternately, the bark is also harvested during the spring prior to the opening of the leaf buds and dehydrated for use when necessary later. The leaves as well as the fruits of crampbark possess emetic, purgative and anti-scorbutic attributes. The freshly harvested bark of crampbark is also used to prepare a homeopathic remedy, which is employed to treat menstrual pain as well as spasms following childbirth.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 08, 2014, 22:41:45 »
Mięśnie szkieletowe rozluźnia też nalewka ze żmijowca i nalewka z jaskółczego ziela. Chyba to drugie, oprócz wspomnianej kory jest do zbioru natychmiast. Na żmijowiec trzeba zaczekać do lata.

Pozdrowienia :-)

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 09, 2014, 07:59:47 »
Kwas pangamowy czyli witamina B 15 100 ale lepiej 200 mg dziennie. Niestety tępota jaka rządzi tym krajemu spowodowała, iż preparatu tego nie ma obecnie na rynku a był kiedyś pod nazwą Calgam. Zresztą zlikwidowano większość skutecznych środków.

http://www.rozanski.ch/pangamic.htm

nad innymi receptami zastanowię się jak będę miał chwilę czasu, co szybko raczej nie nastąpi.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline Aga5

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 09, 2014, 10:08:21 »
Ja wiem. Ja widziałam w swoim otoczeniu osobę już umierającą z uzależ.Juz  prakt. nie było ratunku i ona i kilka osób odmawiało Nowennę Pomp. i zdarzył się cud.To potwirdzam.
Ale co byście polecili na zanik uczuć?
A może nowy watek założę.
A można po zebraniu co zrobić z tą koroą kaliny? parzyć?
czy naleweke się robi? Ja nie mogę alkoholu przez w/w psychotropy..

Offline Aga5

• Nowy
  • *
Zanik odczuwania uczuć i anhedonia-prawdop. po lekach
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 09, 2014, 10:11:12 »
jak w tytule. pieklo na ziemi. Nie czuje nawet siebie...Jedno wielkie cierpienie ta anhedonia. Choćby mi ktoś darował wille z basenem  - nie ucieszy mnie to...prawdop. bak dopaminy...POMOCY!
Próbowałam szafranu i kudzu, ale za bardzo podkręcają, a ja mam i tak ciągłe napięcie, roznosi mnie w środku, choć napędu nie mam i mam jeszcze zaburz. pozapiramidowe o czym w innym wątku