Autor Wątek: Cukrzyca insulinozależna u kota.. (nefropatia)  (Przeczytany 2609 razy)

Offline Alinge

• Więcej Pisze
Cukrzyca insulinozależna u kota.. (nefropatia)
« dnia: Marca 19, 2014, 13:49:49 »
Jak powyżej, koleżanka rozpacza nad swoją 20 letnią Kocią pannicą wieku podeszłego. Właścicielka powoli dojrzewa do etapu uspania kotki,  z uwagi na pogarszający się  już stan zdrowia -  głownie nie pracują nerki ( inne wyniki np. wątroba nie są wcale złe)  ( kota ma problemy z chodzeniem, z wyruszeniem do miski po jedzenie, picie, załatwia potrzeby fizj.pod siebie ). W dniu kiedy miała przybyć  do domu pani weterynarz  w celu ulżenia doli kotce, ta o dziwo,  po trwającym tygodniu dużym  pogorszeniu, nabrała sporo sił, i dziś jest drugi dzień gdzie kotka w miarę się rozruszała, widać ewidentne polepszenie funkcji życiowych, no i teraz pytanie do was... czy macie pomysł,  co by można było kotce podać,  by wspomóc pracę nerek ? Przez czas pogorszenia był problem z  obniżeniem cukru,  stąd również mam pytanie czy podpowiedz Adriana Budka  z wątku: http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1189.0 mogłaby mieć zastosowanie ?

W imieniu "Mieci" będę wdzięczna za podpowiedz...

Offline joanna213

• Nowy
  • *
Odp: Cukrzyca insulinozależna u kota.. (nefropatia)
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 08, 2014, 15:29:18 »
Witam. Na temat moich zmagań z chorobami nerek u kotów pisałam w tym wątku:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1381.0

Potwierdzam to co pisał Adrian na temat ostropestu. Stosuję u kotów z dobrymi rezultatami. Najważniejsza jest brzoza, ale trudno podać ją kotu. Jedyna możliwośc to kapsułkować albo sproszkowane listki dodać do jakiegoś przysmaku.

Offline Alinge

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 08, 2014, 17:13:54 »
Dziękuję Joasiu za podpowiedź.
Już przekazałam koleżance te informacje.

Pozdrawiam
A.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 08, 2014, 20:31:54 »
Kiedyś kotom bez przemocy podawałam lekarstwa w postaci błotka przyklejanego na przednią łapkę. Kot, jako zwierzę czyściutkie, w odróżnieniu od psa, taką ubłoconą łapkę wylizywał natychmiast i bez rękoczynów.

Jeżeli jednak chodzi o to nietrzymanie moczu, to całkiem spokojnie może być to, co kiedyś weterynarka stwierdziła przy mojej poprzedniej psicy "starsza pani moczu nie trzyma" i dała testowy zastrzyk z estrogenem. Ponieważ pomogło natychmiast, ale tylko na kilka dni, to skończyło się tak, że psica na ćwiartce pigułki ludzkiego estradiolu co drugi dzień nieźle funkcjonowała, przynajmniej z moczem problemów nie było. Psina ważyła 12 kg, wiec w sumie tyle, co duży kot.

Pozdrowienia :-)

Offline joanna213

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 15, 2014, 15:42:54 »
Basiu. Na problemy z hormonami zwłaszcza kobiecymi zawsze polecam "pieprz mnisi", czyli niepokalanek. Jest na prawdę rewelacyjny.

Pierwszy raz przeczytałam że nietrzymanie moczu może mieć coś wspólnego z poziomem hormonów. Zapamiętam tą cenną uwagę.
Pozdrawiam Joanna