Autor Wątek: Schizofrenia  (Przeczytany 12412 razy)

Offline LukaszekPL

• Mało Pisze
  • **
Odp: Schizofrenia
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 09, 2019, 19:31:54 »
wezcie se wronca

Hupercyna A jest doskonałym antagonistą receptorów NMDA układu glutaminergicznego. Jest ona więc ich inhibitorem, dzięki czemu pomaga walczyć z uzależnieniami od wielu używek. Ponadto hamowanie działania receptorów NMDA skutkuje przywróceniem wrażliwości układu nerwowego na działania stymulatnów.

Huperzia selago co rosinie u nas zawiera hupercyna a, dla chetnych moge nazbierac wronca Huperzia selago bo akurat rosnie blisko mojego miejsca zamieszkania.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 09, 2019, 20:50:18 »
W Polsce wroniec jest chroniony, poza tym, to nie jest warzywo, to jest poważny lek.
Kiedyś w Norwegii zrobiłam eksperyment, by sprawdzić, jak szybko on rośnie. Obcięte gałązki do połowy nie odrastają, a nowe gałązki pojawiają się bardzo powoli. To chyba najwolniej rosnący widłak, rośnie znacznie wolniej, niż goździsty lub jałowcowaty, a nawet i spłaszczony.

Bez podania sposobu podawania i czy nie będzie dawać nieprawidłowych efektów z przyjmowanymi lekami taka rada nie ma za wiele wartości.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 09, 2020, 00:17:10 »
Stosowanie i postaci leku - według Gospodarza: https://rozanski.li/2081/widlak-wroniec-lycopodium-selago-l-w-praktycznej-fitoterapii/

Właśnie odkryłem u siebie na plantacji całą połać, ale dopiero rośnie!

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 09, 2020, 07:26:45 »
Stosowanie i postaci leku - według Gospodarza: https://rozanski.li/2081/widlak-wroniec-lycopodium-selago-l-w-praktycznej-fitoterapii/

Coś dla qwerty - "nasila wydzielanie śluzu, wydzieliny łzowej"

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Luty 09, 2020, 10:05:08 »

To chyba nie jest wroniec. Zrób może zdjecie roślinki z boku.
Albo sprawdź, czy się rozgałęzia. Jesli nie, to nie wroniec.
To mi przypomina mech płonnik

Plantacja wrońca, to brzmi aż nieprawdopodobnie na Pomorzu. Ja na Pomorzu wrońca nigdy nie widziałam.
Plantację widłaka jalowcowatego się spotyka, przynajmniej koło Gdańska

Basia

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 09, 2020, 12:29:48 »
Też zdziwiła mnie lokalizacja i niewielka wysokość, ale potraktowałem jako wczesną fazę rozwoju. Dziś będę na spacerze to zerknę - na 99% masz rację! 

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 09, 2020, 17:50:54 »
Jest kilka gatunków tego widłaka, niektóre są rzeczywiście wielkości płonnika, ale wszystkie się rozgałęziają, lub przynajmniej mają pączki na przyszłe gałązki. Pojedyncze gałązki żyją kilka lat.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 09, 2020, 19:27:19 »
Raczej jednak mech płonnik - zdjęcie poniżej. Mam go już na "radarze", więc będę obserwował - ziemia jest tam piaszczysta, cień od choinek (świerk) - nie widziałem rozwidleń, a o tym, że to widlak podpowiedziała mi apka w smartfonie. Nie często się myli, ale bywa :-)
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2020, 19:39:20 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 09, 2020, 20:12:41 »
Mech, jeśli nie płonnik, to przynajmniej podobny.
Zdecydowanie nie żaden widłak.

Chyba wydzielę tą dyskusje botaniczną do działu "zbieramy zioła".

Ale, tak na marginesie, to ja nigdzie nie widziałam porządnego opisu metodyki leczenia schizofrenii za pomocą ziół.
Przecież samo uspokajanie nie leczy.

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 09, 2020, 21:06:25 »
Sam jestem ciekawy jak to jest z tą schizofrenią, wydaje mi się to groźny i specyficzny przeciwnik:)

Offline Darshan

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 09, 2020, 22:58:50 »
I tak , i nie. Jednym z głównych problemów jest nadmierna produkcja amoniaku, który sam i przez swoje niektóre metabolity zatruwa organizm i mózg, zmieniając okresowo równowagę neuroprzekaźników w niektórych jego obszarach.
Cynamon cejloński ma spore możliwości dezaktywacji i usuwania amoniaku z uwagi na zdolność tworzenia kwasu benzoesowego. Sam kwas benzoesowy poprawia w istotny sposób brak emocji  i motywacji chelatując amoniak z mózgu. Ponieważ cynamon zawiera związki kumarynowe warto przy dłuższym stosowaniu rozważyć suplementację wit K.
Jednak unikanie żywności sprzyjajacej tworzeniu nadmiaru amoniaku  i serotoniny byłoby podstawową strategią żywieniową. Ten temat sam w sobie jest dość trudny do opisania i powinien być tworzony indywidualnie.
 Lit tworzy kompleks z cząsteczką amoniaku, a ponieważ cząsteczka amoniaku naśladuje działanie serotoniny, szczególnie w zmęczeniu, może to być związane z działaniem antyserotoninowym litu.
Lit przywraca też metabolizm energetyczny mitochondriów
Oprócz tego zwiększanie retencji CO2 i zwiększanie energii mitochondriów, ograniczanie tworzenia endotoksyn w jelitach antybiotykiem, terapie snu, tlen hiperbaryczny ale też terapie CO2 bądź acetazolamidem i przede wszystkim niacynamidem -to najbardziej obiecujące elementy terapii schizofrenii jak również niektórych depresji czy niektórych postaci choroby Parkinsona.
Z pewnych względów unikam uszczegółowienia ale bystre umysły mogą sobie to uzupełnić.
Często w tej chorobie istnieją bezpośrednie powiązania z niedoczynnością i zapaleniem tarczycy, w powiązaniu z pewnym zachwianiem metaboliki hormonalnej z reguły już w kilka lat po ustaleniu się tej ostatniej w okresie dojrzewania.
Co do poprawy snu difenhydramina bywa pomocna, podobnie jak cyroheptadyna (antyserotoninowy dawny lek).
Niektórym pomagają plastry nikotynowe w niskiej dawce rzędu 4-6mg w analogii do innej formy nikotyny (nikotynamid).
Unikanie nadmiaru tryptofanu, pilnowanie dostaw cynku w opozycji do czasem nadmiernej kumulacji miedzi w schizofrenii to również dobra strategia podobnie jak określone środki antyhistaminowe (może istnieją tak działające zioła?).

Offline kyciek

• Średnio Pisze
    • Ziołolecznictwo
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 10, 2020, 07:52:47 »
Też myślę, że powinien powstać jakiś osobny watek, na pewno wiele osób zmagających się z tą chorobą by się ucieszyła.