Autor Wątek: Badanie z żywej kropli krwi jako metoda diagnostyczna--co sądzicie?  (Przeczytany 5793 razy)

Offline Andrzej Wu

• Nowy
  • *
Mam pytanie co sądzicie o tej metodzie diagnostycznej.
Czy mieliście własne doświadczenia z tym badaniem j co sądzicie o jego trafności?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Badanie z żywej kropli krwi jako metoda diagnostyczna--co sądzicie?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 26, 2014, 22:49:53 »
Sam pomysł może nie jest zły, problemem jest często interpretacja tego, co widać na ekranie.
Z tego, co miałam kontakt z wynikach badań u ludzi, to na zdrowy rozum nie powinni żyć, alebo powinni być w stanie agonalnym. Najlepszy numer, jaki widziałam, to kuleczki tłuszczu interpretowane jako drożdże.

Ogółem, moją radą jest, aby wyniki takich badań przekonsultować metodami tradycyjniejszymi.

Pozdrowienia :-)

Offline Andrzej Wu

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 27, 2014, 08:45:00 »
Też sądzę że skuteczność badania może by.ć mocno skorelowana z doświadczeniem osoby przeprowadzającej to badanie,bo przecież to co opisze zależy od tego co zbaczy i jak to co zobaczy zinterpretuje.
Ale wydaje mi się że to co "pływa " w krwi to jakby fizjologicznie większość tego co znajduje się w Naszym organiżmie,tak że samo założenie dobre.

piszcie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 27, 2014, 10:15:01 »
Ale wydaje mi się że to co "pływa " w krwi to jakby fizjologicznie większość tego co znajduje się w Naszym organiżmie,tak że samo założenie dobre.

Ale na przykład stanu flory bakteryjnej w jelitach już nie pokaże, bakterii wewnątrzkomórkowych pewnie też nie, chyba, że się trafi akurat na moment przechodzenia między komórkami.

Być może , jak każde inne narzędzie ma ta zastosowanie, ale nie ma narzędzia uniwersalnego, ja przynajmniej w coś takiego nie wierzę. Przecież młotkiem się nie przyszyje guzika, a igłą nie uruchomi się samochodu, kiedy straci kontakt ;-)

Pozdrowienia :-)

Offline pumeczka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 02, 2014, 20:28:21 »
Byłam na takim badaniu, mi akurat ono nic nie wniosło. Pasożyty wewnątrzkomórkowe jedni "badacze" widzą, inna pani (lekarz zresztą, która robi takie badania) twierdzi z kolei, ze nie jest to możliwe. Ponoć widać także ewentualne zakwaszenie, grzyby, pasożyty, metale ciężkie a nawet przeciekające jelita.

Offline voyager

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 05, 2015, 11:16:13 »
Żywą krew można badać na kilka sposobów:
1.w jasnym polu
2 w ciemnym polu
3. Kontrast fazowy

W ciemnym polu podobno więcej widać niż w jasnym. Jest książka na ten temat JEDYNA w Polsce, dokładnie atlas krwi http://ensopublishing.com/pl/99-badanie-zywej-kropli-krwi-w-ciemnym-polu-widzenia-wg-enderleina
No i widać sporo. 

Offline jaro0106

• Średnio Pisze
    • Fitoterapia w weterynarii
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 05, 2015, 13:40:02 »
Wszytsko kwestia co szukamy i co chcemy zobaczyć, ogólnie za dużo się z takiego badanie nie dowiemy w zakresie badań to badanie parazytologiczne i histopatologiczne. O samych metodach obserwacji pod mikroskopem to juz inny temat dużo też zależy czego szukamy i od samego przyzwyczajenia.

Offline Lukas

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 05, 2015, 20:10:02 »
Sam pomysł obserwacji krwi pod mikroskopem był jeszcze metodą diagnostyczną w badaniach Royal Rifea jest o tym artykuł: http://www.igya.pl/polecana-literatura/troche-historii/276-raymond-rife-genialny-naukowiec
Chciałbym posiadać taki "mikroskop uniwersalny" :)

Offline nadia148

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Września 14, 2016, 11:50:40 »
Mnie ostatnio lekarz zlecił zrobienie sobie badania, jakim jest badanie na pasożyty z krwi. Wczoraj poszłam zrobić i czekam na wyniki. Mam nadzieję, że mi nie wyjdzie, iż mam jakieś pasożyty.
« Ostatnia zmiana: Listopada 22, 2016, 14:00:40 wysłana przez Basia »

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #9 dnia: Września 14, 2016, 18:24:19 »
Też miałam takich klientów z wynikami z badania żywej kropli krwi, że chyba na sekcji zwłok jest lepiej, a wyglądali zdrowo i rumiano :)

Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/