Autor Wątek: Czym zastapić mleko w proszku?  (Przeczytany 810 razy)

Offline razuh13

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 6
Czym zastapić mleko w proszku?
« dnia: Marzec 18, 2019, 20:25:04 »
Czy ktoś ma może pomysł jak zastapić mleko w proszku? Chciałbym zrobić czekolade, ale wszystkie przepisy zawierają mleko w proszku. A może ktoś zna przepis na czekolade bez mleka w proszku?

Offline Przebiśnieg

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 100
Odp: Czym zastapić mleko w proszku?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 19, 2019, 14:18:28 »
Mleko w proszku zastąp zwykłym mlekiem.
- 300 ml mleka,
- 200 g czekolady drobno posiekać,
- migdały do dekoracji.
Migdały podrumienić na suchej patelni, odstawić. Mleko zagotować, odstawić. Do mleka wrzucić czekoladę, rozbełtać trzepaczką do rozpuszczenia czekolady. Wlewać do ciepłych kubków. Kubki przed wlaniem czekolady, opłukać gorącą wodą i wytrzeć do sucha. Ozdobić migdałami i gotowe. Smacznego.

Offline razuh13

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: Czym zastapić mleko w proszku?
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 22, 2019, 01:23:03 »
Mleko w proszku zastąp zwykłym mlekiem.
- 300 ml mleka,
- 200 g czekolady drobno posiekać,
- migdały do dekoracji.
Migdały podrumienić na suchej patelni, odstawić. Mleko zagotować, odstawić. Do mleka wrzucić czekoladę, rozbełtać trzepaczką do rozpuszczenia czekolady. Wlewać do ciepłych kubków. Kubki przed wlaniem czekolady, opłukać gorącą wodą i wytrzeć do sucha. Ozdobić migdałami i gotowe. Smacznego.

Jak to "posiekać czekoladę" ja chcę zrobić czekolade a nie dodać kupionej jako składnik ;) ??

Offline kuneg

  • Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1163
Odp: Czym zastapić mleko w proszku?
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 22, 2019, 06:29:12 »
To zrób sobie gorzką, po co upierasz się przy mlecznej?
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Adamantine

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 2
Odp: Czym zastapić mleko w proszku?
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 10, 2019, 23:48:13 »
Chyba z karobem można zrobić czekoladę bez mleka. Na pewno znajdziesz jakieś przepisy w necie. Ponoć jest słodszy od kakao. Muszę kiedyś sama spróbować, bo kakao mi szkodzi na cerę :(

Taka ciekawostka z galileo, że to właśnie od karobu wzięła się jednostka miary karat, bo owoce karobu (z francuskiego carat, a z włoskiego carato) stosowano jako odważniki dla kamieni szlachetnych.

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 605
Odp: Czym zastapić mleko w proszku?
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 11, 2019, 11:20:54 »
Ale o jaką czekoladę u licha chodzi? Taką do picia, na gorąco? Tyle że pierwsze słyszę, aby się do niej dawało mleko w proszku. Z kolei taka w tabliczce, to jest z ziarna kakaowego i żadnego mleka zawierać nie musi. Aczkolwiek w domowych warunkach to nie wiem czy można ją łatwo zrobić. I po co ktoś miałby robić czekoladę zamiast kupić gotową. A może chodzi o blok czekoladowy? Sprecyzuj pytanie, bo na tą chwilę jest głupie i bez sensu.

 Karob zastępuje kakao, nie mleko. Kupiłam go całkiem niedawno, ale okazał się tak obrzydliwy w smaku (zapach też ma paskudny), że będę musiała wyrzucić, bo nie wiem, co z tym zrobić :( I do tego ma bardzo mączystą konsystencję. Nie rozpuszcza się tylko po dodaniu np. do mleka ma się wrażenie picia mleka z mąką. Kupiłam go, bo podobno miał mieć karmelowy aromat (to chyba jacyś ludzie pozbawieni węchu napisali) i miał też częściowo zastępować cukier, bo jest słodkawy. Chciałam więc dodać sobie do kawy jako alternatywę niezdrowego syropu karmelowego, ale niestety, nie nadawało się to do wypicia
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2019, 11:31:59 wysłana przez qwerta »