Autor Wątek: Zioła dla kobiet w ciąży i noworodków  (Przeczytany 3863 razy)

Offline Aneted

• Nowy
  • *
Zioła dla kobiet w ciąży i noworodków
« dnia: Listopad 18, 2013, 12:44:16 »
Witam serdecznie
Jestem na tym forum dopiero od kilku dni, ale z zaciekawieniem przeglądam wasze wpisy dotyczące ziół i ich zastosowania w różnych przypadkach. Od jakiegoś czasu interesuję się ziołami i próbuję wprowadzać je do życia mojej rodzinki, ale nie ukrywam,że jestem jeszcze ostrożna. Brakuje mi tej pewności zwłaszcza gdy chodzi o małe dzieci. Dlatego mam pytanie. Jakie są zioła, które mogą być stosowane przez kobiety w ciąży,a których powinno się unikać w tym błogosławionym stanie. A drugie moje pytanie dotyczy nowordków i niemowlaków. Jakie zioła są bezpieczne dla tych malutkich istotek,a które mogą pomóc np. przy katarku, kolce, przeziębieniu itp. Będę bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź. Dziękuję.

Offline agnieszka

• Mało Pisze
  • **
Odp: Zioła dla kobiet w ciąży i noworodków
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 19, 2013, 12:38:37 »
Niewiele przychodzi mi do głowy, p. na kolkę u dziecka podaje się koperek. Anyż i Rumianek też są dobre. Poza tym na laktację podaje się matkom kminek i majeranek (do picia).

Offline Aneted

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 19, 2013, 13:58:56 »
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Znalazłam taką stronę : http://www.ciazowy.pl/artykul,zielnik-domowy-kiedy-i-czy-w-ogole-stosowac-ziola,1123,1.html
Wymienione są na niej zioła,które można stosować a które są zakazane w czasie ciąży. Nie daje mi coś spokoju gdyż napisane tam jest że "Napar z liści maliny jest bogaty w witaminy i minerały, szczególnie w naturalne i łatwo przyswajalne chelaty (kompleksowe związki) żelazowe, wzmacnia macicę oraz stymuluje produkcję mleka. Naparu można używać przez cały okres trwania ciąży."
Ja czytałam wcześniej, że napar z liści maliny jest wręcz zakazany podczas ciąży ponieważ powoduje skórcze macicy. Jedynie pod koniec ciąży tuż przed rozwiązaniem można ewentualnie pić ten napar na przyspieszenie porodu. Czy ktoś o tym słyszał. Jak to jest z tymi liśćmi maliny.

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 19, 2013, 14:10:17 »
Z chwastów - żółtlica, na stronie Gospodarza napisane jest, że można pić bez ograniczeń, więc dzieci chyba też mogą? Tylko niemowlęciu żółtlica niepotrzebna, ale mama może pić zamiast herbaty. Jeszcze rośnie, ale czy się nadaje - nie wiem.
I am back to save the universe

Offline agnieszka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 20, 2013, 19:36:08 »
Nasz Gospodarz opisuje też owoce lipy,tu fragment ze wskazaniem na niemowlęta:

http://rozanski.li/?p=3216

"Owoce lipy to kuliste orzeszki. Zebrane przed dojrzeniem, gdy są zielone, po roztarciu z niewielką ilością przegotowanej wody na papkę mogą być stosowane w leczeniu stanów zapalnych gardła, przełyku, żołądka i jelit, ponadto jako środek przeciwkaszlowy i pobudzający regenerację nabłonków przewodu pokarmowego. Roztarte niedojrzałe owoce lipy na mleku lub wodzie to dobry środek odżywczy, usuwający zgagę i łagodzący objawy choroby wrzodowej. W połączeniu z lukrecją przyspiesza gojenie owrzodzeń przewodu pokarmowego. Owoce lipy roztarte z lukrecją (1:1) i spożywane łyżkami leczą uporczywy kaszel, ból gardła i chrypkę. Owoce lipy w połączeniu z babką płesznik, prawoślazem, czarną malwą lub ślazem to bezpieczny środek dla noworodków i niemowląt przeciwko zaparciom, kolkom obstrukcyjnym, przeciwko kaszlowi oraz dla łagodzenia podrażnień skóry i błon śluzowych (nieżyty górnych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego). Mogą być podawane w ilości 10-20-50 ml (napar, owoce i inne surowce zawsze rozdrobnić w moździerzu)...."

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 21, 2013, 08:23:05 »
Laktacyjne rozważania zajęły nam trochę czasu i miejsca o tu :

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1950.msg22875#msg22875
veritas est adaequatio intellectus et rei