Autor Wątek: Kudzu  (Przeczytany 13430 razy)

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
Kudzu
« dnia: Lipiec 28, 2010, 19:25:38 »
Wątki w tym dziale można by spokojnie produkować zimą, jednakże w sytuacji, gdy wszyscy
siedzą w krzakach - ktoś musi czuwać  8), by nie powstał tu "sen nocy letniej" a wątek jubile-
uszowy, dwusetny (jak widzę w statystyce forum). O kudzu pisał nasz Pan Doktor (nie mogę
podać adresu ze względu na chwilowy - mam nadzieję - brak dostępu do bloga) oraz Pan Pro-
fesor Niedworok pod adresem http://www.kudzu.pl/materialy/profniedworok.html.
Mnie kudzu zainteresowało ze względu na oddziaływanie w układzie krążenia. Stosuję na co-
dzień tabletki kudzu polskiego producenta (seria Zioła w tabletkach), 3x1 tabl. dziennie, co
przynosi 1200 mg wyciągu z korzenia kudzu. Powiem tak: o ile trudno bez specjalistycznej
aparatury stwierdzić wpływ hipotensyjny, o tyle łatwo stwierdzić pozytywny wpływ na nastrój
i spadek skłonności do alkoholu oraz tzw. imprezowania. Dodam, że staram się przyjmować
kudzu systematycznie od ponad roku. Pozdrawiam.

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
Odp: Kudzu
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 28, 2010, 19:54:46 »
Szybko, zanim mnie ktokolwiek "objedzie" donoszę, iż podany przeze mnie adres chyba nie
działa. Działa za to wstukanie w google "Kudzu Root - materiały naukowe". Sorry, bracia i
siostry w zielarstwie...  :-[.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2010, 19:57:14 wysłana przez Tadeusz Grąd »

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 29, 2010, 15:05:18 »
Jako że mam już dostęp do bloga Luskiewnika zapodaję, iż artykuł o kudzu pt. Fitoterapia
chorób autoimmunologicznych mieści się pod adresem
 http://www.luskiewnik.pl/autoimmunologia/index.htm. Pozdrawiam.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 28, 2010, 13:18:58 »
Tadeuszu , co miałeś na myśli pisząc, że działa na układ krążenia? Mam odwieczny problem z zimnymi stopami. Ręce zimne mi tak nie przeszkadzają, ale stopy powodują bóle podbrzusza i ogólne rozbicie. Od lat stosuję czarny bez, ale szukam też czegoś innego.
Chociaż nie wiem czy zgodziłabym się na branie tabletek, przy jednej nerce to nie jest dobry pomysł.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 28, 2010, 19:26:53 »
Na krązenie: z zimnego człowieka robisz się gorącym...
Zrobiłam własny preparat na wzór kropli Toda (Czarna jagoda, czosnek, głóg, rokitnik i pieprz cayenne) według mnie na krążenie działa rewelacyjnie.

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 02, 2010, 21:31:29 »
Otóż poeta miał na myśli Magdalieno przede wszystkim działanie hipotensyjne kudzu. Przekop
się przez materiały,które są m.in. pod wskazanymi wyżej adresami. Jest nawet forum nt. kudzu. Pozdrawiam serdecznie  :).

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 04, 2010, 12:48:19 »
Zrobiłam własny preparat na wzór kropli Toda (Czarna jagoda, czosnek, głóg, rokitnik i pieprz cayenne) według mnie na krążenie działa rewelacyjnie.

a teraz tylko poczytać jak to działa na nerki, czy nie ma skutków ubocznych i dzięki za przepis, bo zimne dni nadchodzą i aż się boję o siebie.
Chociaż napar z glistnika też w jakiś sposób rozgrzewa, do tego maść z kwiatów czarnego bzu oraz bańki chińskie.

Offline magiczny_ogrod

• Nowy
  • *
    • Magiczny Ogród
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 11, 2010, 23:01:51 »
wyśmienita na zimne koniczyny jest gotu-kola (Hydrocotyle asiatica vel. Centella asiatica).

A my swoją droga od dłuższego czasu szukamy dobrego jakościowo ekstraktu kudzu, bo sam korzeń jest zbyt słaby, a ta roślina byłaby bezcenna w naszym dopalaczo - alkoholowym kraju...

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 12, 2010, 20:59:32 »
Chciałoby się rzec, Magiczny - przenajświętsze słowa. A jaki to byłby interes w szeroko pojętej
Słowiańszczyźnie ? Aż przestrach  ??? pomyśleć. Bywaj  ;). Jak już znajdziesz ten dobry jakoś-
ciowo ekstrakt to daj znak. Dzisiaj, widząc zdołowaną minę Szefa, zasugerowałem przyjęcie ku-
dzu. A doła złapał, bo musiał odstawić to co w naszym kraju  ::) ...

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 30, 2019, 06:32:23 »

Jak można wykonać ten preparat, jak go stosować?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 30, 2019, 09:15:36 »
Jeśli na wzór kropli Toda, to znaczy, że surowce sie miesza w miare po równo, mieli, zalewa wódką tak, by warstwa wódki nad fusami była 2 x tak wysoka, jak warstwa fusów, ewentualnie dokład się kolejne surowce sezonowe, odpowiednio dolewa wódki i tak się moczy, aż przyjdzie czas na dżemik Toda.
Wywalenie fusów byłoby marnotrawstwem - to w końcu jest czysta witamina

Pozdrowienia :-)