....na temat mleka, z których wynika iż
naturalne izomery nienasyconych kwasów tłuszczowych występujące w produktach zwierzęcych, klasyfikowane do grupy trans, _________występują w znikomych rzędu procenta ilościach_____
i ____mają inne biologicznie działanie niż tłuszcze trans produkowane na skale przemysłową._____
Wydaje mi się, że któreś z nas nie rozumie tego tekstu.
Podane tam wartości :30% dostarczonych naszemu żołądkowi tłuszczy trans pochodzi z mleka,
a 10% z mięsa wydają się dość duże.
Producent margaryny może też napisać , że margaryna ma mało tłuszczy trans, bo zdaje się według prawa do 5%, a chyba nie o to ci chodziło. Czytając zaś mój cytat z tej pracy . doczytamy się, że w tłuszczu wołowym tłuszczy trans jest 1-8%, czyli więcej niż w margarynie.
Dodatkowo w zacytowanym przeze mnie fragmencie nic nie pisze, że działanie tłuszczy trans pochodzenia naturalnego jest inne niż działanie tłuszczy trans powstałych przemysłowo.
Wydaje się, że działanie tych tłuszczy jest identyczne , bez względu na pochodzenie (choć nie przeczytałam jeszcze całego materiału źródłowego).
Rozumiem twoje zaniepokojenie, że mleko może być szkodliwe w sensie rodzaju tłuszczu, ale po dociekliwym przeczytaniu zacytowanego fragmentu pacy doczytasz się przyczyny- skąd te tłuszcze biorą się w mięsie i mleku przeżuwaczy:
gdy przeżuwacz przeżuwa , przeżuwana trawa w pewnym sensie psuje się w jego żołądku,
bo lęgną się tam bakterie produkujące tłuszcze trans.
Z punktu widzenia gospodyni domowej to zjawisko mało różni się od jełczenia masła.
Podsumowując wysuwam teorię, że : zawartość tłuszcze trans w mięsie i mleku bydła
może być zaraźliwa.

Jakie źródło Stokrotkazwyczajna poda przy tej białaczce z mleka?
Nie podam, byłam wtedy dzieckiem było to dawno, było to zbyt dawno,
byłam świadkiem rozmów dorosłych, ale jest dla mnie oczywistym obecnie, że to prawda, dodatkowo, podobnie jak wyżej, mechanizm zarażania nie musi być bardzo prosty.
Takie teorie wydające się prawdopodobne, że nie jest to zaraźliwe "wprost", że muszą być dodatkowe czynniki sprzyjające też słyszałam, ale mniej dawno .