Autor Wątek: Co szkodzi w mleku  (Przeczytany 43780 razy)

Offline clara

• Średnio Pisze
Odp: Co szkodzi w mleku
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 03, 2015, 16:40:47 »
Próbowałam jogurt bezlaktozowy Bakomy i nie jest zły w smaku, tylko mało słodki. Jednak dosłodzony miodem był już OK.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 03, 2015, 22:29:19 »
Jogurt z natury swej jest w sumie kwaśnym mlekiem kwaszonym w szczególnych warunkach i jeśli jest słodki, to znaczy, że cukier dodano.

Pozdrowienia :-)

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 08, 2015, 09:29:27 »
a szczególne warunki to temperatura i inne bakterie fermentujące, a fermentacji ulega laktoza, zatem jogurt nie może być słodki chyba, że
(...) cukier dodano.
czyli po naszemu syrop glukozowo-fruktozowy  ;D
smacznego

Offline clara

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 08, 2015, 14:04:29 »
Tylko, że podobny jogurt, ale nie pozbawiony laktozy ma łagodniejszy/słodszy smak. Różnica mniej więcej taka jak przy zwykłym jogurcie a odtłuszczonym, te tłustsze są słodsze, oczywiście nie z powodu cukru.

Offline Dorunia

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 08, 2015, 14:20:00 »
Jeżeli problemem w mleku jest laktoza, której niektóre organizmy nie trawią, czy po zakupieniu mleka bez laktozy można go pić w dużej ilości, i nie będzie to miało negatywnego wpływu na nasz organizm?
Mleko bez laktozy, sery bez tłuszczu i producenci takich wynalazków z rozumkiem małego misia. Przepraszam ale tak mi się skojarzyło.
Może rozsądniej znaleźć sobie w tej sytuacji inne źródło białka. Zresztą gdzieś było pisane na forum, że przy dobrej florze bakteryjnej w jelitach nie ma nietolerancji laktozy. Więc dbajmy najpierw o nasze jelita to nie będziemy potrzebowali przemysłu pseudomleczarskiego.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 08, 2015, 23:38:36 »
Zresztą gdzieś było pisane na forum, że przy dobrej florze bakteryjnej w jelitach nie ma nietolerancji laktozy.

Może uznajmy, że to będzie nieliczny margines, zbliżony do nietolerancji poziomek.
Teraz mam wrażenie, że połowa ludności się boi, że klej do tapet wyklei im jelita ;-)

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 17, 2015, 14:00:19 »
Dzisiaj wziąłem się za artykuł, z uwzględnieniem głównie metaanaliz, o wpływie mleka na zdrowie. Ciekawe, ciekawe :-). Podeślę jak opublikuję.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 17, 2015, 15:16:47 »
Dziś kupiłam na rynku litr koziego i półtora litra krowiego bez pośrednictwa mleczarni.
Zobaczymy, co mi zaszkodzi ;-)

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 19, 2015, 22:54:28 »
Chyba pomyliłem wątki, bo miałem wrzucić tu, a wrzuciłem gdzie indziej mleko :D.

Jak w smaku różni się kozie od krowiego, Basia?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 19, 2015, 23:47:18 »
Jak w smaku różni się kozie od krowiego, Basia?

Wypiłam litr zsiadłego. Jak dla mnie to smak taki sam, jak krowiego, może bardziej delikatne w smaku, ale to może ma związek z długością czasu potrzebnego do wypicia - to było butelka litrowa, mleko było zsiadłe już następnego dnia. Obiektywnie miało mniej śmietany, niż krowie.
Skutków ubocznych nie zauważyłam.
Moja mama opowiadała, że były kozy, od których piła świeże mleko bez problemów, były kozy, od których mleka nie mogła przełknąć. Mówiła, że od każdej kozy mleko gotowane było dobre, a koziego zsiadłego nie lubiła.

Ja ciepłe mleko krowie piłam zawsze bez problemów, ciepłego koziego mleka nigdy nie miałam.

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Lipiec 27, 2015, 13:50:39 »
a czy mleko takie od krowy (nie sklepowe) gotujecie przed spożyciem? bo słyszałam że trzeba przegotować bo tak można się jakimiś chorobami od krowy zarazić i w sumie nie wiem czy to wymysł czy tak trzeba

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #41 dnia: Lipiec 27, 2015, 15:42:59 »
a czy mleko takie od krowy (nie sklepowe) gotujecie przed spożyciem? bo słyszałam że trzeba przegotować bo tak można się jakimiś chorobami od krowy zarazić i w sumie nie wiem czy to wymysł czy tak trzeba

Mleka od zdrowej krowy gotować nie trzeba. Jesli masz wątpliwości, to zostaw na zsiadłe, jeśli będzie smaczne, to wypij, jeśli będzie podejrzane, to wylej pod krzaczek.
Z mlekiem od chorej krowy zwykle łatwiej dostać dawkę lekarstw niż bakterii.
Tak na zdrowy rozum: jak chora musiałaby być matka, żeby bakterie przeszły do mleka?
No, chyba, że ma zakażenie piersi. To samo z krową.

Problemem z mlekiem ze sklepu jest to, że jest tak wydezynfekowane, że już nic żywego w nim nie zostaje i dlatego traci mnóstwo własności, które powinno mieć mleko, w tym zawartość zdrowych bakterii.

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Lipiec 28, 2015, 08:32:01 »
hmm mam mleko ale od krowy co jej na oczy nie widziałam (może od kilku krów - nawet nie wiem), tyle że to nie jest sklepowe :). mleko podaje dziecku stąd moje wątpliwości. a jak przegotuję to dużo właściwości traci? pamiętam że mama mi zawsze gotowała mleko

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Lipiec 28, 2015, 10:37:28 »
Teraz, kiedy jest ciepło to rzeczywiście albo szybko mleko zagotuj, albo zostaw na zsiadłe. Takie podkiszone lekko mleko jest średnio smaczne. Szkoda się katować.

Offline chlorofilka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #44 dnia: Lipiec 29, 2015, 08:41:11 »
dzięki Basiu :) zagotowałam, nawet porcję zamroziłam :) mały zsiadłe też lubi ale jednak nie ma to jak ciepłe mleko w butli - od razu się wygodnie usadawia do picia :)