Autor Wątek: Co szkodzi w mleku  (Przeczytany 43583 razy)

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
Odp: Co szkodzi w mleku
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 31, 2014, 22:54:38 »
Lekarka u której byłam, powiedziała, że zmiany na skórze są od roztoczy, bo dzieciom jedzenie już tak nie szkodzi. Ja się z tym nie zgadzam, ale na czymś (statystyce?) musiała się opierać.
I am back to save the universe

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 31, 2014, 23:40:22 »
Możliwe że rzeczywiście tak statystycznie zmiany skórne są u dorosłych powodowane częściej przez roztocza ale mojej rodziny to nie dotyczy. Wszyscy w moim domu mają uczulenie na kurz i roztocza, ale moja mama ma skórę idealną i stanowczo za ładna jak na osobę w jej wieku, mój brat pozbył się trądziku (nie był bardzo silny) kiedy ograniczył cukier i zaczął regularnie pić bratek, ja też nie zauważyłam u siebie jakiejś zależności skóry od tego alergenu.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 05, 2014, 10:53:47 »
MsSznur: jeśli od kiedy pamiętasz nie lubiłaś mleka i po jego odstawieniu widzisz jakąś poprawę swojego zdrowia, to nie widzę sensu kombinować jak to strawić.. może to specyfika twojego organizmu, bez mleka spokojnie można żyć a jak jest potrzebny płyn w tym stylu to zawsze można użyć roślinnego, co by potwierdziły rzesze wegetarian i wegan;) Z produktów mlecznych ewentualnie można spróbować z masłem ghee ale nie wiem czy jest sens. W maśle tych białek mlecznych to akurat najmniej.. Ser serowi nierówny, a żółte które są powszechnie w sklepach to w większości -jak dla mnie- atrapy. Podobnie jak spora część wędlin;) Do białych też bym miała parę zastrzeżeń, pomijając już wszystkie produkty "mleczne" w których jednym z głównych składników są różnego rodzaju mączki roślinne i inne takie zapychacze. Pomyślałabym natomiast o odrobaczaniu, bo obstawiam że nikt tego nie zasugerował, a zawsze warto odciążyć organizm.

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 05, 2014, 12:50:30 »
No to co szkodzi w mleku? :) Pytam o krowę domową, dobrze karmioną. Zróbmy restart.
I am back to save the universe

Offline ETien82

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 15, 2014, 10:40:33 »
MsSznur jesteś pewna że to wina nabiału? Mam podobny problem i czytałam że krostki na linii żuchwy są spowodowane zmianami hormonalnymi, w co jestem w stanie uwierzyć bo wcześniej miałam też krostki na czole ale po zmianie diety zostały tylko te na linii żuchwy

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2014, 14:52:54 wysłana przez ETien82 »

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 15, 2014, 14:07:23 »
Jestem pewna. Mi po zmianie diety znikły wszystkie duże wykwity. Gule i ropne. Zdarza się parę z okazji okresu ale między okresami nie - tylko klasyczny lekki trądzik.
"Just because I did something yesterday is not a good enough reason to do it today."

„Definicją szaleństwa jest robienie cały czas tego samego i oczekiwanie za każdym razem innych rezultatów”.

Offline Jerome1693

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 03, 2014, 14:34:03 »
Mleko ma to do siebie, że nie każdy może je spożywać nieprzetworzone, bo uczula. Najlepiej skontaktować się z dermatologiem. Ja mimo że mam problemy ze skórą, z mleka nie potrafię zrezygnować, piję je codziennie. Nie wiem z czego to wynika, ale widzę, że zatyka mi pory.

« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2014, 14:10:59 wysłana przez Jerome1693 »

Offline MsSznur

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 03, 2014, 15:33:21 »
Mleko nie zatyka porów. Używane zewnętrznie nawet potrafi je odetkać :D Powoduje za to wzmożone przetłuszczanie a to zatkanie porów. Nie wiem tylko po co odpisuje opłaconemu użytkownikowi.

Offline Drgerry1288

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 06, 2014, 12:08:12 »
Mam pozapychane pory skóry od kiedy piję codziennie mleko (szklanka na dzień). Nie potrafię zrezygnować jednak z niego, np. przy piciu zbożowej kawy, która jest już moim porannym nawykiem. Myślicie, że gdybym przerzuciła się na mleko sojowe, problem zostałby rozwiązany?

« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2014, 14:08:21 wysłana przez Drgerry1288 »

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 11, 2015, 09:40:37 »
Lekarka u której byłam, powiedziała, że zmiany na skórze są od roztoczy, bo dzieciom jedzenie już tak nie szkodzi. Ja się z tym nie zgadzam, ale na czymś (statystyce?) musiała się opierać.

Donndarion,tez tak myslałam,że roztocza tylko działają wewnetrznie,ale od grudnia juz tak nie myslę,bo jak tylko zaczął się sezon grzewczy skóra małej od razu cała w  wysypce,próbowałam tłustych masci od dermatologa,bo ona uważa,że to własnie kontakt skóry z roztoczami tak działa i tez myslałam,że bredzi,ale jednak chyba cos w tym jest,bo odkąd zmieniłam te jej mazidła(które wogóle nie działały)na zwykły dexeryl i smaruje 2 razy dziennie zostaja tylko odrobinku wysypki albo wogóle,więc to chyba prawda,że roztocza na skóre tak działają.

Offline książkowy

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 20, 2015, 11:52:52 »
Dobrej jakości mleko to naturalne źródło kwasu liponowego.

Offline janel81

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 15, 2015, 11:29:10 »
Jeżeli problemem w mleku jest laktoza, której niektóre organizmy nie trawią, czy po zakupieniu mleka bez laktozy można go pić w dużej ilości, i nie będzie to miało negatywnego wpływu na nasz organizm?

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 02, 2015, 15:45:45 »
Znowu o mleku (ekologicznym i nie) - trzecia cz. wykładu dietetyczki, mieszkającej w Kanadzie pani Przyjemskiej:
https://www.youtube.com/watch?v=xvfFNy30gls

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 03, 2015, 10:14:46 »
Jeżeli problemem w mleku jest laktoza, której niektóre organizmy nie trawią (...)
ogólnie tak tylko że mleko tzw, bezlaktozowe i tak ma te laktozę tylko w małej ilości, tak jak piwo bezalkoholowe, wywalisz ze 20 szt i masz w organizmie tyle alkoholu jakbyś wypił 2 piwa :-) Ewentualnie jest również możliwość, że taki mleko jest produkowane na drodze mieszania i uwadniania odpowiedniej ilości komponentów, czyli biorę kilo masła 20 kilo białka w proszku dolewam wody rozpuszczam i homogenizuję i mam mleko w proszku ale nie wiem czy ktoś tak robi bo chyba smak będzie ble :-\

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 03, 2015, 14:17:44 »
Bo mleko bezlakozowe rzeczywiście smakuje jak podbarwiona woda.

Pozdrowienia :-)