Autor Wątek: Rak prostaty  (Przeczytany 25758 razy)

Offline ewula K

• Dużo Pisze
Rak prostaty
« dnia: Lipca 20, 2010, 10:45:00 »
Bardzo proszę Was o pomoc.
W skrócie historia mojego męża wygląda tak:
W listopadzie 2008 r.po biopsji rozpoznanie: rak rostaty. Ponieważ PSA było niskie (6) wykonano operację. Okazało się, że jest dodatni margines (komórki nowotworowe w linii cięcia chirurgicznego). W dwa miesiące po operacji mąż przeszedł radioterapię loży pooperacyjnej. Acha zapomniałam napisać mąż ma 54 lata.
Aktualnie wynik PSA jest zerowy, czyli OK. Mnie natomias dręczy ta radioterapia i skutki jakie mogą pojawić się po niej w najbliższych latach.
Przeszliśmy na tzw. zdrową dietę - nie jemy mięsa (oprócz niewielkiej ilości indyka), wykluczylismy cukier, biała makę (pieczywo też), gotuje na wodzie źródlanej. Dużo warzyw, owoców. Wykluczyłam z jadłospisu cała chemię: konserwanty, barwniki, polepszacze itp. Nawet sama piekę chleb na zakwasie. Pijemy tylko zieloną herbatę, wodę mineralną i ... zioła.
W związku z tym bardzo serdecznie Was proszę napiszcie mi czy wiecie jakie zioła stosować, by był chociaż cień nadziei na niwelowanie skutków radioterapii, jak wzmacnia ć organizm męża. Jak te zioła pić, parzyć, jakie stosować przerwy. Bedę Wam bardzo, bardzo wdzięczna za rady i wskazówki. Serdecznie Was pozdrawiam. To forum niedawno odkryłam i jestem pod wrażeniem Ewa

Offline Global

• Nowy
  • *
Odp: Rak prostaty
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 20, 2010, 13:28:34 »
Słyszałem, że owoce kolcowoju chińskiego (goji) mogą być pomocne w niwelowaniu skutków radioterapii. W sklepach zielarskich są dostępne, w postaci suszonej lub soku.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 20, 2010, 13:46:25 »
Wychodzi na to, że chodzi teraz o zapobieżenie ewentualnym nawrotom choroby.

Na początek proponuję wejść na http://rozanski.li i w wyszukiwarce wrzucić wyrażenie "prostat", "nowotw", "tumor" - to wyrzuci dużo wyników i materiałów do przemyśleń i eksperymentów. Obecnie zaczyna kwitnać wierzbówka kiprzyca i jest idealny czas do zbiorów.
Na forum jest zeszłoroczna dyskusja na temat raka płuc - też warto ją przeczytać.
Warto najeść się bardzo dobrze czarnych jagód.

Po radioterapii wydaje mi się, że trzeba przede wszystkim dbać o szpik kostny, odtwarzanie krwi i o wątrobę. Poza tym należy dbać o układ moczowy i związane z tym odtruwanie organizmu i tzw. "czyszczenie krwi".

Jeżeli chodzi o zdrowe odżywianie, to nie jestem pewna, na ile indyk z uprzemysłowionej hodowli jest dobry. No, chyba, że kupuje się od ludzi, u których ptaki siedzą sobie na kupie gnoju za chlewem doprowadzając ewentualną inspekcję sanitarną do palpitacji serca :-)

Ogółem problem jakości żywności jest trudny do przeskoczenia, nawet, jeśli kupuje się coś "zdrowego"...

Pewnie inni dopiszą jeszcze dużo więcej.
Pozdrowienia :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 21, 2010, 12:25:10 »
zdrowotnych, sporo stosuję go w swojej kuchni. Ale coś mi mówi, że najlepiej by było zjadać go surowego.Tyle, że mąż pracuje...chodzi o oddech . Czy znacie jakieś skuteczne metody niwelujące zapach czosnku???

Mam wrażenie, a lubię czosnek jeść "na żywca", że zjadanie czosnku popijając kwaśnym mlekiem czy kefirem lub twarogiem łagodzi zapach a napewno przynajmniej ogień w zębach i ciężar na żołądku.
Powodzenia :-)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 21, 2010, 16:07:21 »
Podpisuję  się  też  pod  tym  co  napisała  Basia.
Od  siebie  dodam,  że  warto  zaufać   ziołom  nawet  kiedy  sytuacja  jest  trudna. Tak , te  strony  Luskiewnika  jeżeli  cierpliwie  Pani  poczyta  na  pewno   podsuną  Pani dobre  wskazówki. Warto  zajrzeć  na  stronę ;  " Preparaty roślinne ,  grzybowe i  zwierzęce  o  działaniu przeciwnowotworowym" -  jest  tam  sporo  cennych  receptur ,  które  można  wykorzystywać  w  chorobach  nowotworowych.  Poza  tym  niedawny  wpis  pod  hasłem  " niecierpek" też  podsunie  Pani  pomysł  na  zestaw ziół  w  tym  przypadku. Folium Bucco  u  Luskiewnika  też cenne  rady.   Warto  na  bieżąco  zaopatrywać  organizm  w  spore  dawki  naparów  i  maceratów ziołowych. Miałyby  one  za  zadanie  ochraniać  niejako białka  i  alkaloidy  powiązane  z  białkami  i  glikoproteinami  o  działaniu  onkostatycznym i  cytotoksycznym. Ziół  nie  należy  się  bać  a  z  nadzieją i  ufnością  je  stosować. Może  zaczniecie  Państwo  sami  zbierać   zioła  dla  swoich  potrzeb.  Jest    ich  o  tej  porze  jeszcze  na  łąkach  sporo.  Najlepiej  też  działają  świeże  zioła.  Bezpośredni  kontakt  z przyrodą  budzi  w  chorym  człowieku sporo  radości  i  stanowi  swoistą  terapię. W  tym  czasie  zbierać  możecie  Państwo  wierzbownicę  /  jak  nadmieniała  Basia/ , może  drobnokwiatową-  znależć  ją  bez  trudu  można  na  łąkach , a  na  pewno  będzie  w  sąsiedztwie  malin,  jarzyn,  porzeczek.W  lesie  sporo  niecierpka  leśnego.  Życzę  powodzenia.
 Nadmienię  jeszcze  tylko  , że  trafiła  Pani  na  zielarskie  strony  najwybitniejszego  zielarza  internauty   obecnych  czasów. Warto  zaufać  wiedzy  fachowca  , no  i  pokochać  zioła,  wprowadzając   do  leczenia.
 Arte

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 29, 2010, 14:54:11 »
Przeczytaj też o kudzu w art. Pana Doktora pt. Fitoterapia chorób autoimmunologicznych
pod adresem http://www.luskiewnik.pl/autoimmunologia/index.htm. Pozdrawiam  :).

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 03, 2010, 10:35:59 »
Po ostatnim wpisie Gospodarza w blogu coś mnie oświeciło: zioła estrogenne chronią prostatę.
Może iść tym tropem?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 03, 2010, 15:23:02 »
To chyba byłaby sprawa do przedyskutowania z edndokrynologiem - onkologiem, bez dyskutowania o samych metodach.
Czy takie zjawisko specjalisty skłonnego do rozmowy istnieje? Czy tylko 5 minut, recepta i "następny proszę"?

Offline kertz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 07, 2010, 22:44:13 »
W MD Anderson - proponowali cykle 8 tygodniowe po 8 g kurkumy. Pozdrawiam. Życzę zdrowia

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 21, 2011, 21:09:34 »
W Wikipedii znalazłam coś takiego:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Indolo-3-karbinol

Wynika z tego, że warto jeść kapustę.
Smacznego :-)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 23, 2011, 08:44:54 »
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2011, 08:53:04 wysłana przez Magdaliena »

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 24, 2011, 13:10:47 »
nigdy nie wiadomo co może się przydać i jeszcze coś :
http://www.domzdrowia.pl/czytelnia/page/526,jak-radzic-sobie-z-problemem-przerostu-prostaty-
zwłaszcza, że nikt nie wspomniał o pokrzywie , chyba że coś przegapiłam.  Cytuję:

"...Jakie surowce roślinne będą pomocne w łagodnym przeroście prostaty?

A. Zioła bogate w sterole roślinne.
Do najważniejszych substancji pochodzenia roślinnego, stosowanych w łagodnym przeroście prostaty należą fitosterole, zwane hormonami roślinnymi, oraz β-sitosterol.

Fitosterole powodują zmniejszenie syntezy dihydrotestosteronu, prowadząc do zahamowania rozrostu prostaty i poprawy przepływu moczu. Działają też immunostymulująco i przeciwzapalnie.
β-sitosterol wykazuje aktywność przeciwobrzękową i przeciwzapalną, zwiększając elastyczność ścian gruczołu krokowego.

Przykłady surowców roślinnych, zawierających sterole:

* wyciąg z owoców palmy karłowatej (sabalowej) / boczni piłkowanej (Serenoa repens / Sabal serrulata). Optymalny skład, stanowiący połączenie fitosteroli i β-sitosterolu sprawia, że wyciągi te są najczęściej rekomendowane w leczeniu BPH. Cechują się wysoką skutecznością i dobrą tolerancją u pacjentów. Obecne w preparatach: Bioprost, Fitoprost, Maxiprost, Prostaplant, Sterko, Prostamol Uno, Permixon;
    * wyciąg z kory śliwy afrykańskiej (Pygeum africanum) z β-sitosterolem obecny w preparatach Neopoldanen, Poldanen, Tadenan.

olej z pestek dyni (Cucurbita pepo), zawierający β-sitosterol, obecny w preparatach Peposterol, Prostogal, Prostamer, Doppelherz Aktiv na Prostatę;

* olej z zarodków kukurydzy (Zea mays) zawierający β-sitosterol, obecny w preparatach Neopoldanen, Prosterol, Gal-Vit.
    * olej z kiełków pszenicy, będący źródłem fitosteroli, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E. Obecny w preparacie Olej z kiełków pszenicy GAL.

B. Zioła urologiczne
W łagodnym przeroście prostaty stosuje się także zioła, wykazujące korzystne działanie na drogi moczowe, które łagodzić będą objawy towarzyszące rozrostowi stercza. Preparaty te wykazują aktywność przeciwzapalną, moczopędną, bakteriobójczą, rozkurczową i regenerującą nabłonek. Ich stosowanie będzie wskazane w przypadku powikłań, związanych ze zmniejszeniem objętości moczu, zakażeniami wtórnymi, zapaleniem pęcherza, wzrostem szkodliwych metabolitów we krwi.

Do najczęściej stosowanych należą:

* korzeń pokrzywy (preparaty Urtix, Prostaherb N, Prostalizyna, Prostabon) o działaniu moczopędnym oraz zwiększającym eliminację mocznika i szkodliwych produktów przemiany materii.

* liść brzozy (preparaty Uromix, Betasol) stosowanym ze względu na aktywność moczopędną (wydalanie jonów sodowych oraz chlorkowych).

Ciekawym preparatem jest sok brzozowy, zbierany z pni brzozy na wiosnę, wykazujący działanie wzmacniające, regulujące przemianę materii i zapobiegające tworzeniu się kamieni moczowych.

* ziele skrzypu (preparaty Betasol, Nefrobonisol) działa moczopędnie, rozkurczowo na drogi moczowe oraz słabo ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Zawarta w skrzypie krzemionka przechodzi do moczu, gdzie pełni funkcję jednego z koloidów ochronnych, przeciwdziałających wytrącaniu się niektórych składników mineralnych w drogach moczowych. Długotrwałe stosowanie może jednak wywołać niedobór witaminy B1.

* korzeń wilżyny (preparat Betasol, Diuronis) o działaniu moczopędnym i ułatwiającym wydalanie z organizmu mocznika

* kwiat wiązówki działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo oraz słabo moczopędnie (preparat Reumosan)

* ziele tasznika (preparat Prostapol) o nieznacznym działaniu moczopędnym.

* korzeń pietruszki (preparaty Nefrol, Urosept) wykazuje aktywność moczopędną, antybakteryjną i rozkurczową na drogi moczowe. Owoce stosowane są zaburzeniach trawiennych, braku łaknienia, wzdęciach i niestrawności. Długotrwałe stosowanie może także prowadzić do niedoborów witaminy B1.

* liść mącznicy oraz borówki brusznicy (preparat Prostenal, Urofort) bogatymi w substancje bakteriobójcze w obrębie dróg moczowych. Ich aktywność zależy od pH moczu i jest najwyższa w środowisku zasadowym,

* olejek pichtowy o właściwościach bakteriobójczych i regenerujących pomaga oczyszczać organizm z toksyn.."
« Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2011, 13:21:48 wysłana przez Magdaliena »

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 16, 2011, 16:53:35 »
 A czy nie chciałabys spróbowac aminokwasów sojowych? Pomimo że nie sa tak idealne jak te z jaj czy serwatki to sa struktura najbardziej zblizone do ideału. Stosuje je od czasu do czasu i przyznam ze niewiele ustepują , ale ty szukasz ideału a ideał to serwatka i jaja. Moze spróbuj suplementów: BCAA , EAA , wątrobowych ?
Tu adres i troche do poczytania: http://hitcenowy.pl/NATURELL_Sojaprotein_90_850_tab400mg-254149.html

Pozdrawiam - Fresh
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2011, 18:54:38 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline utygan

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 16, 2011, 19:01:13 »
Pyłek pszczeli zawiera komplet. Dawkowanie na stronach dr.Różańskiego

Offline vitara

• Więcej Pisze
  • nr gg 14 987 97
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 17, 2011, 09:32:21 »
http://www.dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=13247&highlight=tran  o tranie
kupować tylko dobry

2. Kurkumy hindusi nie jedzą mało - 1 łyżeczka do potrawy a nie szczypta !
3. W jajkach ekologicznych nie ma aż tak wiele hormonów jak się boisz z hodowli to znajdź na wsi tak ich nikt nie daje
4. Jajek bym nie eliminował - znanalizujcie skład jajek - zwłaszcza surowych.