Autor Wątek: Papaja  (Przeczytany 8969 razy)

Offline tomczan

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 453
Papaja
« dnia: Listopad 20, 2013, 20:13:39 »
Chcąc spróbować jak smakuje papaja zakupiłem jedna w markecie. całkiem mi nie podchodzi jakaś taka gorzkawa, niefajna.

Szukając informacji o tym owocu zauważyłem, ze nasz gospodarz pisał: Papaina trawi białka pokarmowe oraz białka pasożytów przewodu pokarmowego, np. glisty (Ascaris lumbricoides). Jak wiadomo tkanki ochronne pasożytów są odporne na działanie naszych enzymów proteolitycznych, jednakże ulegają rozpadowi pod wpływem papainy, co zostało wykorzystane w lecznictwie.Preparaty papainowe oraz sok mleczny melonowca  (zagęszczony, wysuszony) podaje się doustnie przy chorobach pasożytniczych przewodu pokarmowego (glisty, włosogłówka, owsiki), dyspepsji (niestrawności), niedoczynności żołądka, osłabieniu, chorobach skórnych. Zewnętrznie w leczeniu łuszczycy, owrzodzeń, keloidów, odleżyn, gnijących ran; ponadto do usuwania zrogowaciałego naskórka, do peelingu enzymatycznego, usuwania zaskórników, leczenia trądzików, cellulitis, wygładzania zmarszczek.

http://rozanski.li/?p=1126


na innej stronie znalazłem też taka informację:
aktywność papainy wzrasta w obecności związków cyjanogennych zawartych w siemieniu lnianym


http://www.primanatura.pl/dieta-dr-budwig-o-fermentgold/


wymyśliłem, że skoro owoc mi nie smakuje zrobię sok:

Najlepiej będzie robic sok z całego dojrzałego owocu papai (ze skórka i pestkami). Taki sok można wycisnąć w wyciskarkach typu slimak lub prasa. Do soku, zgodnie z zaleceniami dr Budwig, powinno być dodawane zmielone na świeżo siemię lniane.

Jak ktoś ma jakieś pomysły co dobrego można zrobić z tego owocu to proszę o rady, jutro muszę to przetworzyć :)
 
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)

Offline Amara_Fati

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 34
Odp: Papaja
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 21, 2013, 14:32:28 »
Jeśli Twoja papaja jest gorzka, to pewnie słabo dojrzała. Te, które mozna dostać w naszych sklepach, zwykle właśnie takie są. W Indiach jadałam mięciutkie i słodziutkie papaje, ale zerwane prosto z drzewa. Takie nie nadawałyby sie do transportu, dlatego eksportują te słabo dojrzałe, które pewnie już tak dobrze nie dojrzeją - na tyle, by w pełni rozwinać swoje walory smakowe.

Sok to na pewno dobry pomysł, niemniej jednak ze skórką to ja bym nie ryzykowała, chyba że masz owoc ze sklepu ekologicznego.

Bardzo wartościowym produktem są pestki papai, także nie wyrzucaj ich przypadkiem. Ponoć własnie w pestkach jest najwięcej papainy, i innych substncji leczniczych. Ja pestki blendowałam w koktajlu. smak jest jeszcze gorszy niż niedojrzałej papai, no ale nie dla smaku je jadłam  ;).

Offline Chabrowa

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 9
Odp: Papaja
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 27, 2013, 11:02:17 »
Hej, jestem nowa na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość ;) Co do papai, to niestety również mi nie smakuje. Blenduję sobie z bananem i jest od razu lepsze :)

Offline tomczan

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 453
Odp: Papaja
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 27, 2013, 18:56:36 »
Widocznie te papaje nie dojrzewają zbytnio w supermarkecie ;) Ze swojej wycisnąłem sok połączyłem z sokiem jabłkowym w proporcji 1:1, dodałem te całe nasionka które mi zostały, zrobił się z tego mus, całkiem dobry w smaku :)
Polecam:http://www.biostrefa.pl/ żywność, zioła, kosmetyki :)