Autor Wątek: Apiterapia- leczenie produktami pszczelimi  (Przeczytany 48278 razy)

Offline Urielka

• Średnio Pisze
Odp: Apiterapia- leczenie produktami pszczelimi
« Odpowiedź #60 dnia: Grudnia 10, 2013, 09:44:37 »
Wczoraj siedząc w czytelni i spokojnie się ucząc  znalazłam krótką książkę o apiterapii, której wcześniej nie widziałam. Znalazłam tam info o uczuleniu na pyłek;
"Badania immunologiczne i immunoserologiczne na zwierzętach wskazują na brak działania alergizującego pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły(...) Tak samo wodne  i olejowe wyciągi nic nie powodują(...) Na 416 osób objawy (wzmożona perystaltyka, wzdęcia, bóle brzucha, biegunka, nudności zgaga) wystąpiły u 44 przypadków (11%). (...) Większość autorów uważa, że pyłku kwiatowego nie należy stosować w chorobie nowotworowej, gruczołu krokowego, ciężkim uszkodzeniu nerek, w pierwszych 3 miesiącach ciąży oraz przy skłonności do zaburzeń żołądkowo- jelitowych(...) Dawki 20-40 g dziennie (4-8 łyżeczek do herbaty)". Nie miałam zbyt wiele czasu, ale ze względu na Mamę wyszukałam info o propolisie- "wśród osób szczególnie wrażliwych na propolis znajdują się zazwyczaj osoby uczulone na użądlenia pszczół, cierpiące na alergię skóry oraz dróg oddechowych" uczulonych jest 1/400 osób. Może jednak nie wystawiaj się na ugryzienie Mamo, a raczej się przetestuj, czy nie masz reakcji na jad pszczeli, chyba, że już to zrobiłaś ;)

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #61 dnia: Grudnia 11, 2013, 18:28:22 »
Nowe info z mojego przedmiotu- pyłek pszczeli wchłania się w ok 40%, pierzga w 100%. Pisze teraz na szybcika, bo później zapomnę :)

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
I am back to save the universe

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #63 dnia: Grudnia 30, 2013, 11:52:27 »
Urielko to bardzo miło, że pomyślałas o mnie.
Kiedyś byłam już użądlona przez pszczółkę i reakcja raczej jak u innych, ale nie wiem, czy wtedy już byłam uczulona na propolis.

Jak kupowałam pyłek to Pan pszczelarz powiedział ze najlepiej rozpuścic w miodzie, połknięte kulki pyłku wychodzą tak jak weszły nie strawione - tak jakos to mówił.

Marzy mi się taki plasterek miodu i ta pierzga właśnie  ::)

A z tymi zanieczyszczeniami to jak z sokiem brzozowym. Piotr Kardasz mówił, że brzoza do soku nie przepuszcza zanieczyszczeń.

Jednak informacje, ze tą czystość miodu pszczoły przypłacają życiem nie są za wesołe :(

Dostałam pod choinkę miód gryczany, mam nadziej, że gryka nie była pryskana randapem :]

Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #64 dnia: Stycznia 02, 2014, 22:05:19 »
Bardzo piękna piosenka :) Nawet towarzyszyła mi idąc przez las w sylwestrową noc- nuciłam sobie, a co.
Pan pszczelarz radzi całkiem dobrze chociaż pewnie bardziej chodziło mu o sam pyłek. "Sperma" kwiatu ma całkiem dobrą ochronę ze związku zwanego sporopoleniną (nie jestem pewna, palinologię miałam dawno). Znajduje się ona w egzynie, zewnętrznej warstwie pyłku. Miód ma odpowiednią ilość wody (20%- do końca życia zapamiętam, bo ta wiedza kosztowała mnie punkt na egzaminie) i pszczelich enzymów aby naruszyć tę ochronę. To moja teoria, ale zdaje się, że całkiem prawdopodobna ;)

Swoją drogą; w Netto, są teraz dostępne miody akacjowe z zatopionym w nich plastrami wosku (bardzo jasne, pewnie świeże- bez propolisu). Jest napisane, że ten miód jest z Węgier- a z tego co pamiętam (mam strasznie dziurawą pamięć jak widać), to właśnie ten naród słynie ze swoich miodów akacjowych. Oni też mieli największy problem z miodem cementowym, ale może wszystko mi się już pomieszało...

Chciałam Wam napisać przez Święta coś o propolisie. Nie wzięłam jednak z Krakowa stosownej literatury, a chciałam Wam podać porządnie parametry propolisu. Tak jak wspominał Kaminskainen, najlepszy propolis to propolis wiosenny, pozyskiwany z topoli i brzóz.  Czystym propolisem zasklepiają pszczółki dziurki o szerokości 3mm, na szersze dodają wosku. W ciekawy sposób pszczoły pozyskują żywicę. Itd. ale wolę Wam napisać następną część porządnie, z całymi parametrami, (chociaż norm do propolisu nie ma), związkami, szczegółowym działaniem. Musicie mi wybaczyć, znowu mam bardzo zły, zdołowany okres.

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #65 dnia: Stycznia 03, 2014, 00:18:27 »
Jak zobaczyłam teledysk od razu pomyślałam o tobie.
Masz doła? To ja mam doła! Córka złamała mi wczoraj nos, mam stawić się rano na repozycję. Mam tylko nadzieję, że wyczerpałam roczny limit pecha już pierwszego stycznia.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #66 dnia: Stycznia 03, 2014, 18:40:56 »
To ja mam doła! Córka złamała mi wczoraj nos, mam stawić się rano na repozycję. Mam tylko nadzieję, że wyczerpałam roczny limit pecha już pierwszego stycznia.

Ojej! Jak Wy to zrobiłyście?

Pozdrowienia :-)

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #67 dnia: Stycznia 03, 2014, 19:56:01 »
Wyskoczyła z wody gdy myłam jej głowę i mnie znokautowała. Myślałam, że uduszę, ale siadłam na tyłek i liczyłam gwiazdki a Zośka się darła jakby ją ktoś ze skóry obdzierał. Był trzask, wiec było złamanie, ale nie miałam obrzęku i ani kropla krwi nie spadła. Na szczęście, bo tego dziewczyny mogłyby nie wytrzymać psychicznie, gdybym się krwią zalała :) Na pogotowiu patrzyli podejrzliwie, ale jak zrobili zdjęcie to już było jasne, że to nie konfabulacja. Dziś złożyli mi nos w znieczuleniu ogólnym. Po 10 był zabieg, o 14 mogłam iść do domu. Chyba wszystko jest dobrze, ale wciąż mam wrażenie, że to tylko sen.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #68 dnia: Stycznia 04, 2014, 10:38:58 »
Ale przygoda :-)
Dobrze, że służba zdrowia nie stwierdziła, że miejsce w kolejce będzie za pół roku.

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #69 dnia: Lutego 07, 2014, 14:37:23 »
Propolis- Przedmurze miasta, bo to znaczy po grecku ta nazwa, wykorzystywany jest przez pszczoły do zasklepiania dziur w gnieździe oraz dezynfekcji. Bywa, że pszczelarze wiosną wyjmują  z uli zmumifikowane  w tym produkcie martwe myszy, które próbowały przezimować w ciepłym ulu. Trupek myszy nie stanowi wtedy zagrożenia dla rodziny pszczelej.
Kit pszczeli nie jest produktem jednolitym, ponieważ jego skład zależy od tego, co akurat pszczoły mają „pod ręką” w danym  okresie roku. Ten wiosenny jest aktywniejszy biologicznie, pochodzi zwykle z pączków topoli i brzozy.

Jak pozyskują go pszczoły?
„Pszczoły odrywają małe kawałeczki żywicznych substancji z pąków liściowych lub kwiatowych (w naszym klimacie głównie z topoli lub brzozy) za pomocą żuwaczek zwilżając je uprzednio własną wydzielina. Następnie formują żuwaczkami grudkę i wkładają do koszyka (na goleni tylnej nogi), podobnie jak przy zbieraniu pyłku. Zbieraczki (…) przynoszą obnóża do tej części gniazda, w której trwają „prace remontowe”. Inne pszczoły pomagają przenieść porcjami propolis z koszyczków, wykorzystując go natychmiast do zaklejania nieszczelności gniazda. Trwa to dość długo od jednej do kilku godzin, czasem nawet do dwóch dni”.

Jak pozyskuje go pszczelarz?
Pszczelarz wkłada do specjalnie przygotowanych już w ulu otworów poławiacze propolisu np. takie https://pszczelnictwo.com.pl/krata_do_polawiania_propolisu_wielkopolska_gruba_plastikowa_id_1469.html Oczka poławiacza mają maksymalnie 3mm- wtedy pszczelarz ma pewność, że propolis jest czysty. Gdyby oczka były większe, pszczoły dodawałyby do propolisu wosku. Gdy już pszczoły się napracują, zaszpachlują dziury, pszczelarz wyjmuje poławiacz i wsadza do zamrażalki. Niska temperatura powoduje, że propolis jest kruchy, można więc go wyłamać, zeskrobać czy wybić z ramki. Dzięki temu zabiegowi pozyskujemy najczystszy produkt. Kiedyś propolis pozyskiwano bezpośrednio z ula- można było w nim znaleźć wosk, kawałki drewna, z którego zbudowany jest ul, czy resztki pszczół (nóżki, czułki, skrzydełka). Często to właśnie resztki owadów powodują uczulenie, a nie sam produkt.

Właściwości fizyczne
Rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych- dlatego możemy delektować się propolisówką, czyli nalewką na bazie propolisu. Da się go jednak rozpuścić też w ciepłej wodzie- przynajmniej częściowo. Ciężar właściwy propolisu wynosi około 1,27g/cm3. Temperatura topnienia wynosi 68-110C. Poniżej 20C jest twardy i łamliwy, powyżej staje się plastyczny. Płynny staje się przy 70/80 stopniach.

Skład
Żywice, olejki eteryczne, woski, garbniki, pyłki kwiatowe, związki fenolowe, flawonoidy i flawony (antyoksydanty), hydroksykwasy, terpeny.  Nie podaję dokładnych stężeń tych związków, ponieważ propolis jest produktem bardzo zmiennym. Wyróżniono dwie klasy propolisu. Pierwsza to taka, w której zawartość zanieczyszczeń mechanicznych nie przekracza 30%, drugą stanowi surowiec bardziej zanieczyszczony, do 50%.
Przechowywanie
Powinno przechowywać się propolis w zacienionych miejscach, w temperaturze 18C, maksymalnie przez dwa lata.

Aktywność biologiczna
Ludzie sięgają po propolis częściej niż po miód. „Ustalono szerokie spektrum działania bakteriostatycznego i bakteriobójczego ekstraktu alkoholowego, wyciągu wodnego i innych preparatów. Okazało się, że bakterie wykazują bardzo różną wrażliwość na propolis. (…) Bardziej wrażliwe są bakterie Gram-dodatnie. W 1964r. odkryto, że na propolis wrażliwe są wirusy grypy, a kilka lat później stwierdzono także wrażliwość wirusa żółtaczki na ten produkt. Dzięki badaniom mikrobiologicznym wykryto także oddziaływanie tego produktu na niektóre grzyby i pierwotniaki. (…) Stwierdzono, że regeneruje on miedzy innymi tkankę kostną, chrząstkę i nabłonki. Badania na kulturach komórkowych In vitro wykazały działanie przyspieszające metabolizm komórkowy. Potwierdzono też silne przeciwbólowe właściwości preparatów propolisowych. Rezultaty tych doświadczeń są obiecujące zwłaszcza w leczeniach schorzeń skóry, i różnego typu stanów zapalnych, np. ropnego zapalenia ucha środkowego, zapalenia miazgi zębowej i odleżyn.” W moich notatkach mam też informacje o stosowaniu propolisu na oparzenia i na bliznowe gojenie się ran. Sama używam propolisu w przypadku „zimy”- jest niezawodny. Świetnie działa też na jęczmień.
„Obecnie wiemy już prawie wszystko o składzie i właściwościach propolisu, ale sytuacja dotycząca jego zastosowania ledwie drgnęła. Od tamtej pory niewiele się zmieniło.” :(

Zagrożenia
Pszczoły czasami mylą związki balsamiczne z lepikiem lub smołą i przynoszą je do ula. Jest to oczywiście niebezpieczne zarówno dla pszczół jak i dla człowieka.
Jak widać obroniłam inżyniera. Znalazłam w czytelni książeczkę o apiterapii, czy mogę legalnie ją tutaj wrzucić? Zeskanować i jakoś zapakować? Czy złamię ustawę o prawach autorskich?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #70 dnia: Lutego 07, 2014, 15:35:48 »
Jak widać obroniłam inżyniera.

Gratulacje :-)

Znalazłam w czytelni książeczkę o apiterapii, czy mogę legalnie ją tutaj wrzucić? Zeskanować i jakoś zapakować? Czy złamię ustawę o prawach autorskich?

Jeśli nie masz kontaktu z autorem, to teoretycznie nie wolno tego upowszechniać. Samodzielne piracenie na własny użytek ciągle w Polsce nie jest karane, ale udostępnianie innym do piracenia, to już kryminał.
Ale możesz spokojnie napisać tytuł i autora książki, możesz nawet zeskanować okładkę i tu wrzucić. Zainteresowani pewno znajdą, chociazby na Allegro.

Offline agnieszka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: Lutego 07, 2014, 21:32:30 »
Bardzo fajny ten tekst o  propolisie , dzięki.

Tak jak Basia napisała - niestety, nie można umieszczać skanów utworów w sieci. Coś takiego byłoby już rozpowszechnianiem utworu bez zgody autora I podlega m.in.  przepisom z ustawy o prawie autorskim I pp.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #72 dnia: Lutego 10, 2014, 08:15:09 »
Gratulacje Urielko. Zwieńczenie kilku lat ciężkiej pracy cieszy. Życzę jednocześnie dalszych sukcesów naukowych i aby przełożyły się one na wymierne korzyści :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #73 dnia: Lutego 10, 2014, 12:00:42 »
Wczoraj siedząc w czytelni i spokojnie się ucząc  znalazłam krótką książkę o apiterapii, której wcześniej nie widziałam. Znalazłam tam info o uczuleniu na pyłek;
"Badania immunologiczne i immunoserologiczne na zwierzętach wskazują na brak działania alergizującego pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły(...) Tak samo wodne  i olejowe wyciągi nic nie powodują(...) Na 416 osób objawy (wzmożona perystaltyka, wzdęcia, bóle brzucha, biegunka, nudności zgaga) wystąpiły u 44 przypadków (11%). (...) Większość autorów uważa, że pyłku kwiatowego nie należy stosować w chorobie nowotworowej, gruczołu krokowego, ciężkim uszkodzeniu nerek, w pierwszych 3 miesiącach ciąży oraz przy skłonności do zaburzeń żołądkowo- jelitowych(...) Dawki 20-40 g dziennie (4-8 łyżeczek do herbaty)". Nie miałam zbyt wiele czasu, ale ze względu na Mamę wyszukałam info o propolisie- "wśród osób szczególnie wrażliwych na propolis znajdują się zazwyczaj osoby uczulone na użądlenia pszczół, cierpiące na alergię skóry oraz dróg oddechowych" uczulonych jest 1/400 osób. Może jednak nie wystawiaj się na ugryzienie Mamo, a raczej się przetestuj, czy nie masz reakcji na jad pszczeli, chyba, że już to zrobiłaś ;)

Przeczytałam i....zaskoczenie...
jak myślicie, dlaczego większość autorów uważa, że pyłku nie powinno się stosować przy nowotworach prostaty? Dla mnie to istotne, bo mąż bardzo pyłek lubi. Przychodzi Wam jakaś sugestia do głowy?
Pozdrawiam
Ewa

Offline sylwia.borysiak

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: Lutego 13, 2014, 11:06:59 »
Leczenie produktami pszczelimi jak najbardziej! Lecz trzeba wiedzieć jak stosować, jakie miody mamy dobrać do Naszego schorzenia.
Od listopada 2013 roku otworzyłam internetowy sklep zielarski naturapomaga.pl, otworzyła, go ze względu na to, iż lubię żyć naturalnie.

Zachęcam serdecznie do obejrzenia miodków gryczanych, lipowych, nektarowo-spadziowy, mniszkowo-malinowy.

Pozdrawiam,
Sylwia