Autor Wątek: Mleko-tak czy nie?  (Przeczytany 17728 razy)

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
Odp: Mleko-tak czy nie?
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 04, 2013, 17:29:46 »
To, że setki czy tysiące lat coś się spożywa, nie znaczy wcale, że jest zdrowe. Można popełniać błędy żywieniowe na długich dystansach czasowych, z konsekwencjami zdrowotnymi objawiającymi się po wielu latach lub takimi, których nie wiąże się z popełnionym błędem.

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 04, 2013, 21:43:52 »
To, że setki czy tysiące lat coś się spożywa, nie znaczy wcale, że jest zdrowe. Można popełniać błędy żywieniowe na długich dystansach czasowych, z konsekwencjami zdrowotnymi objawiającymi się po wielu latach lub takimi, których nie wiąże się z popełnionym błędem.
To,że niektórym szkodzi nie oznacza też,że jest bezwzględnie niezdrowe. Zdrowemu nie zaszkodzi, ewentualnie przeczyści, choremu  dieta bezmleczna może pomóc. Zwłaszcza przy alergiach i chorobach autoimunologicznych.
Dlaczego jeszcze np 30 lat temu,jak byłam małym dzieckiem,to włsnie mleko było głownym moim posiłkiem,grysik na mleku-to było mi serwowane 3-4 razy dziennie,niemowlakom podawano,jesli matka nie mogła z jakichs przyczyn karmić-niebieskie mleko w proszku i nie słyszało sie o astmach alergicznych,niezytach nosa,wysypkach skórnych jak do tej pory-czy napewno to mleko jest az takim "zagrozeniem"?
Ja zdecydowanie w dzieciństwie miałam tzw. skazę białkową, nikt się tym nie przejmował a czerwone wykwity na twarzy łączono bardziej z rzekomą chorobą ukł. krążenia.
Nie pytaj się Tusiu czy mleko jest zagrożeniem, bo nie ma jednej odpowiedzi. Skoro masz chore dziecko, to sprawdź to, nie dawaj nic z mleka przez miesiąc, jeśli nic się nie poprawi, dawaj coś z mleka od czasu do czasu. I szukaj łatwiej strawnych mlek - od mniejszych zwierząt.
I am back to save the universe

Offline Kudel

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 10, 2013, 14:56:20 »
Myślę, że wszystko jest dla ludzi. Byle z umiarem.

Offline Juka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 20, 2013, 10:50:28 »
Piłem, piję i będę pił :)...

Klara

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 20, 2013, 12:54:35 »
Mlekoholizm? ;D

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 20, 2013, 13:45:04 »
Mlekoholizm? ;D

Nie, reklamiarz czteropostowy ;-)

Pozdrowienia

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 20, 2013, 15:09:06 »

To niewątpliwie prawda!
I ten właśnie przypływ ostrożnego krytycyzmu wobec rzeczy, które praktykowano od tysięcy lat jest jednak budujący. Zaiste, słusznie prawisz ;)
Natomiast ja czuję potrzebę i chętkę na dawanie odporu całkiem bez wątpienia absurdalnej "nagonce na mleko" ostatnich lat.
Z takimi zastrzeżeniami, jakie tutaj robimy: że UHT to faktycznie syf, że wielu ludziom może jednak szkodzić (nabiał w nadmiarze - na pewno), że laktoza itd.
A sama nagonka może być sponsorowana np. przez producentów margaryn - to podejrzenie, ktoś powie że "teoria spiskowa" - ale są firmy specjalizujące się w organizowaniu takich szeroko zorkiestrowanych kampanii, kończących się wręcz zmianami w prawie. Np. Strategic Solutions - o ile istnieje do dziś pod tą nazwą...
Nieraz trudno rozróżnić, co jest propagandą a co głosem rozsądku.
Tak czy inaczej przekazy nacechowane wścieklicą i obelgami są raczej podejrzane - spośród tych "spiskowych" czy "wolnościowych" to one są w pierwszym rzędzie podejrzane o propagandowy charakter. Oprócz potęgi koncernów istnieją inne, skromniejsze grupy interesów - np. "lobby detoksykacyjne" i altmedowe, działające pewnie raczej na YT niż w telewizji (choć i tam dotrą ich wyznawcy).
Po prostu ostrożnie z tymi nagonkami i propagandą.
(Przepraszam, jeśli komuś zatkałem usta - np. łokciem, i oczywiście niewygodnej prawdzie ;)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 20, 2013, 15:28:05 wysłana przez kaminskainen »
Różnice, głupcze!

Offline felix znaczy szczęśliwy

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 21, 2013, 18:52:07 »
Mleko- tak czy nie, ja bym zamienił na mleko- tylko ile?  :) Jestem za mlekiem, to świetny środek odżywczy i wzmacniający, ale powinni go ograniczyć ludzie ze skłonnością do wilgoci. Prawdziwe, wiejskie mleko jest nie do porównania ze ściekami ze sklepu. Akurat mam tą możliwość picia prawdziwego mleka, a kiedy niestety mam przerwę w dostawach to nie kupuję ze sklepu tylko czekam na wznowienie dostaw.
Kiedyś jakiś profesor się wypowiadał, że rzeczywiście mleko dla dorosłej osoby jest niezdrowe. Jak to mówił "Mleko jest dla cieląt, nie ludzi".
Człowiek wiele rzeczy robi właściwych tylko dla swojego gatunku i świetnie funkcjonuje. Ciekawi mnie pojęcie niezdrowe, czym się objawia..

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 23, 2013, 01:19:24 »
Wspominałem już na forum o koszernej obsesji rozdizału mlecznych od mięsnych. Współczesna wiedza medyczna potwierdza te stare mądrości przestrzegając przed przeciążaniem szlaków metabolicznych ;)
Różnice, głupcze!

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 23, 2013, 19:04:14 »
Sprawdzałem - strategic soliszyns działa pod dawną nazwą i ma się dobrze. Oficjalnie to jest doradztwo... ;)
Różnice, głupcze!

Offline docent

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • jesteśmy tu oboje, ja śpię a Ty się śnisz
« Odpowiedź #25 dnia: Lipca 19, 2015, 21:31:45 »
ciekawy artykuł a i chwali się mocno podparcie literaturą :), tylko co z mlekiem z kartonu......

Offline werbena

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 28, 2017, 16:33:06 »
"Jak jeden z najbogatszych Polaków został sądeckim rolnikiem, bacą, wytwórcą serów?
Po zakończeniu pracy w Optimusie i okresie gnębienia przez władzę byłem niemal załamany. Ważyłem 100 kilogramów i miałem fatalne wyniki badań: ogromny cholesterol, trójglicerydy tragiczne, dobrego nic, złego mnóstwo. Zabrali mnie na klinikę w Krakowie.
 Lekarze powiedzieli: „Musi pan brać leki do końca życia. Jak pan przestanie - czeka pana śmierć”. Wykupiłem recepty, całą reklamówkę lekarstw.
 I wtedy przyjechała do mnie prof. Bożena Patkowska-Sokoła z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu ...............(...).
To wystarczyło profesor Patkowskiej-Sokole, by przyjechać z propozycją biznesową: „My będziemy służyć panu pomocą i wynikami badań, a pan nam będzie dostarczał mleko owcze, na którym będziemy pracować. Bo z tym mamy największy problem. Kupujemy mleko owcze, a dostajemy krowie lub mieszane. Musimy mieć pewne źródło, bo wyniki badań nad właściwościami mleka owczego są bardzo obiecujące”.

Czyli?

W Grecji przeprowadzono badania statystyczne. W tym kraju, jak wszędzie na świecie, ludzie chorują na raka. Jest jednak wyjątek: rodziny owczarskie. U tych, którzy zajadają się produktami z owczego mleka od rana do wieczora, nie występuje choroba nowotworowa. Możemy więc przypuszczać, że mleko owcze ma właściwości przeciwnowotworowe. Jaki składnik za to odpowiada - tego nie wiemy, bo już byśmy ten lek na raka opracowali. W USA chorych na raka zaczęto jednak leczyć ekstraktami z mleka owczego - zanotowano albo zahamowanie choroby, albo wyleczenie. Oprócz tego mleko owcze, dzięki wysokiej zawartości substancji CLA, ma właściwości odchudzające - sam schudłem 20 kilogramów, i to nie rezygnując ze słodkości. Profesor Patkowska-Sokoła obiecała jeszcze jedną rzecz: „Jak będzie pan jadł owcze mleko i sery, będzie pan miał idealny lipidogram”...............(...).

To dlaczego nie karmi Pan owiec soją?
Bo ona jest modyfikowana genetycznie. Mimo że ma certyfikat „wolne od GMO”. Ale sęk w tym, że Unia Europejska zezwala, żeby żywność „wolna od GMO” zawierała do jednego procenta GMO. A to może być bomba. Genetyka jest taką nauką, w której skutki możemy ocenić dopiero w kolejnych pokoleniach. ................."

c.d.:

https://plus.polskatimes.pl/magazyn/biznes/a/roman-kluska-mam-spokoj-wewnetrzny,11632588

https://plus.gazetakrakowska.pl/region/a/roman-kluska-mam-spokoj-wewnetrzny,11632588