Autor Wątek: dieta jarska pomaga w alergiach...??  (Przeczytany 4800 razy)

Offline Drynio

• Nowy
  • *
dieta jarska pomaga w alergiach...??
« dnia: Września 16, 2013, 09:36:17 »
Czy macie jakieś doświadczenia które potwierdzałyby, ze stosowanie diety jarskiej pomaga przy alergiach. Interesuje mnie, czy pomogła wam eliminacja z diety któregokolwiek pożywienia pochodzenia mięsnego (np. wieprzowiny). Pozdrawiam

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
Odp: dieta jarska pomaga w alergiach...??
« Odpowiedź #1 dnia: Września 16, 2013, 10:16:55 »
Tak, pomogła, ale musi być konsekwencja.

Offline Drynio

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Września 16, 2013, 23:06:33 »
możesz powiedzieć coś więcej. Zrezygnowałaś z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego absolutnie?? W jakiego rodzaju alergii to pomogło??

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Września 17, 2013, 07:26:15 »
Poczytaj sobie książki traktujące o medycynie św. Hildegardy. O skórze i jej alergicznych problemach sporo tam jest opisane.
Polecam taką np.:

http://www.esprit.com.pl/144/Wiedza-lecznicza-sw-Hildegardy-z-Bingen-od-A-do-Z.html

Z tego co wiem to sporo gryzoni przechowuje ją w swych norkach ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 17, 2013, 10:07:13 »
Zulu dzięki za linka ;)
Drynio, pytałeś przede wszystkim o wieprzowine i rzeczywiscie z tego zrezygnowałam i zrezygnowała moja rodzina.
Jest kilka rzeczy (u mnie określone, u kogoś innego może być zupełnie coś innego), które w jakis sposób powodowały dyskomfort, mozna to nazwać alergią pokarmową - choć to pewnie duży skrót myślowy. Wymaga to obserwacji własnego organizmu.

Offline Dondarrion

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 19, 2013, 15:58:47 »
Nie jemy mięsa i mamy alergie. Nie wiem jak  to by wyglądało gdybyśmy jadły. Miałam jako nastolatka epizod wegański i od tego czasu zeszła mi wieczna czerwień z gęby, pojawia się lekka po czerwonym winie (histamina). Niedawno lekarz dermatolożka tłumaczyła mi działanie diety wegetariańskiej przy chorobach z autoagresji. Powiedziała, że białka zwierząt są podobne do naszych i skoro czyjś organizm atakuje jego własne białka to innych zwierząt też może.
I am back to save the universe

Offline Sarenka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 18, 2013, 17:22:01 »
Mój partner miał alergie i astmę. po tym jak "typową" dietę zmienił na prawie wegetariańską (tzn bardzo rzadko zdarza mu sie zjesc mięso, z produktów odzwierzęcych je tylko jajka i kefiry) alergie i astma minęły, przestał brać leki :) nawet dla mnie było to zaskoczeniem. pewnie nie każdy organizm zareaguje w ten sposób, ale myślę, że warto to na sobie sprawdzić.

Offline Urielka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 18, 2013, 21:58:47 »
Mnie pomogła na AZS ;) Serio.

Offline agnieszka

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 21, 2013, 22:43:26 »
Kiedyś mi koleżanka sprzedała teorię, że część ludzi pochodzi od pasterzy, a część od wojowników/myśliwych. Ci niejedzący/nielubiący mięsą to pasterze, wojownicy I myśliwi nie najadają się bez mięsa, ciężko im porzucić mięso.
Jak to jest, że niektórym przychodzi wegetarianizm bardzo łatwo innym ciężko, nie wiem?

Faktem jest zmiana nawyków żywieniowych nie przychodzi łatwo. Gdzieś czytałam, że wymaga to 2 lat.

Odkąd rzuciłam mięso nie mam problemu ze słodyczami. Nie mam nagłej chęci zjedzenia czegoś słodkiego, ale co dzień musi być jabłko lub dwa. Na pewno stan skóry sie poprawił.
Jeśli chodzi o mleko piję takie o obniżonej zawartości laktozy (kiedyś nazywało się Mackowy teraz produkuje je Warmia) na pół z ryżowym.