Autor Wątek: Problemy trawienne - zaparcia  (Przeczytany 51749 razy)

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Problemy trawienne - zaparcia
« Odpowiedź #15 dnia: Września 20, 2013, 20:55:51 »
  Witam  
 Biorąc   pod  uwagę "  niedowłady "  tarczycy    nie  zawadzi    sięgnąć  po  miesięcznicę /  była  już   omówiona   na  tym  forum http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=1790.0 / oprócz  ziół ,które   ewidentnie   zwiększają  ilość   jodu  czyli   rdestnice  wymieniane  wyżej  czy  morszczyn.
 Basia  bardzo  dużo  zaproponowała  już  na  same   problemy  związane   z   nie  prawidłową  pracą  jelit.
  Ja  dodam  ,  że    można    ze   spokojem    tez  pomyśleć  o    ziołach   typowo    rozlużniąjących     mięśnie     tak    gładkie     jak  i      szkieletowe,  biorąc  tez  pod  uwagę  działanie  wyciszające  nadmiar  emocji.
  Można   sięgnąć  po  mierznicę,     tojeść , sadziec  ,melisę,/  tutaj    jedynie    świeża  melisa  /   glistnik/  w  zamian   maczek   kaliforniński// , kozłek  ,na  pewno   tatarak,   czy  chmiel.
 Najlepiej     parzyć  zioła  świeże  lub   zastosować   preparaty  zrobione  na    świeżych      surowcach.
 Rosjanie    dużą  uwagę    przypisują   w   takich  przypadkach  wielosiłowi  błękitnemu / / Polemonium   coeruleum/,  który   posiada  wybitnie   działanie  uspokajające. Można   go  połączyć  spokojnie  z  szarotą     błotną. / działanie    regenerujące   i  gojące  przy  nasilonej    kwasowości/ .
 Kiedy  stonowane  emocje  na  pewno    lepiej    będą    akceptowane  przez    organizm  
rady  wymienione     we  wcześniejszych    wpisach.
 arte
« Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2014, 20:09:31 wysłana przez Basia »

Offline Grzegorz43

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 05, 2013, 15:21:52 »
Ja stosuje rewelacyjny środek na wzdęcia i zaparcia błonnik witalny. Po tygodniach widzę niesamowitą różnicę i moje problemy z trawieniem minęły

Offline bapona

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 06, 2013, 08:05:45 »
Po tygodniach widzę niesamowitą różnicę i moje problemy z trawieniem minęły

Też dostaję tę reklamę  8).
Pozdrawiam  :)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 07, 2014, 11:32:38 »

* korzeń lukrecji sproszkowany 1 g 2x dziennie
Allegro

Basiu,czy taka lukrecja nadawałaby się,ona jest deglicyryzowana-nie wiem co to znaczy,ale wiem,ze córci podawanie lukrecji pomagało,wyciszało skórę,tylko boje sie podawac przez dłuzszy czas.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 07, 2014, 13:17:49 »
* korzeń lukrecji sproszkowany 1 g 2x dziennie
Allegro
Basiu,czy taka lukrecja nadawałaby się,ona jest deglicyryzowana-nie wiem co to znaczy,ale wiem,ze córci podawanie lukrecji pomagało,wyciszało skórę,tylko boje sie podawac przez dłuzszy czas.

To oznacza, że ma mniej składników czynnych, chyba ja bym takiej do celów medycznych nie używała. Dzieciom lukrecję dawać można, ale rzeczywiście lepiej robić przerwy, może miesiąc na miesiąc.

Pozdrowienia :-)

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 05, 2014, 19:02:36 »
ze wzgledu,ze w tym wątku jest troche o probiotykach to sie podepnę;chciałam zapytać,czy robił ktos taki probiotyk z kapusty,tz,nie tyle kiszona kapustę,co raczej sok z niej kiszony?
Po 4-7 dni jest ponoc bardzo wartościowy,ale czy mocniejszy od aptecznych probiotyków?

Offline Moc jest w Tobie!

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 05, 2014, 21:24:16 »
Kiedyś podawałem przepis na probiotyk z kapusty, nie wiem natomiast jak z jego wartościowaniem...

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 05, 2014, 22:48:01 »
Pani moderator ile jeszcze będzie trwało to pozycjonowanie swojej strony? Przecież to widać na odległość.
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 05, 2014, 22:56:16 »
Moc,właśnie dziś trafiłam na youtubie na filmik dr.Zielonki gdzie własnie pokazywał jak zrobić ten probiotyk i on powiedział,że w takim gotowym probityku,tz suplemencie jest od 8-12 różnych szczepów bakterii,a w takim kapuscianym nawet ok 100,czy to mozliwe?

Offline gumppek

• Kłam­stwo nie sta­je się prawdą tyl­ko dla­tego, że wie­rzy w nie więcej osób.
  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 06, 2014, 01:05:35 »
Moc,właśnie dziś trafiłam na youtubie na filmik dr.Zielonki gdzie własnie pokazywał jak zrobić ten probiotyk i on powiedział,że w takim gotowym probityku,tz suplemencie jest od 8-12 różnych szczepów bakterii,a w takim kapuscianym nawet ok 100,czy to mozliwe?
przecież tego gościa to nie da się słuchać. No i złota myśl z jego strony
Wszystkie podobne choroby zabijają chorego za pomocą wolnych rodników a te są niszczone za pomocą witaminy C. No i jaka prosta recepta :)
Góral­ska teoria poz­na­nia mówi, że są trzy praw­dy: Świen­ta prow­da, Tyż prow­da i Gówno prowda.
Józef Stanisław Tischner

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 06, 2014, 10:29:15 »
Gumppek,co ty polecasz jako probiotyk,coś aptecznego,czy kiszonki,czy moze lepiej połączyć oba?

Offline gumppek

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 06, 2014, 10:55:10 »
Skład naszej flory jest bardzo skomplikowany i w ostatnim czasie bardzo się zmienił /porównywano naszą obecną florę z tą jaką znaleziono u "zamarzniętych ludzi" i wyniki były szokujące bo jest ona zupełnie inna.
Co do probiotyków to swego czasu używałem prawie wszystkich "aptecznych" nie zauważyłem by była jakaś poprawa. Teraz jem kapustę kwaszoną /ale taką na prawdę kwaszoną/ a nie otrzymaną przez dolanie octu dobre opinie mają probiotyki dla zwierząt. One są robione tak samo jak te ludzkie tyle że zwierzęce muszą działać bo hodowca te które nie działają kupi tylko raz. Zresztą Jaro coś na ten temat może powiedzieć. Wśród probiotyków dla zwierząt topowym jest Biogen szczególnie N. Ważne jest spożywanie regularne kwasów jabłkowego, furmarowego, burszytnowego, cytrynowego i askorbionowego które są silnymi prebiotykami. Ja robię sobie /i chyba nie tylko wyciągi z owoców róży, berberysu, bzu, kaliny na tych kwasach i dodaję do każdej herbaty po 3-5 ml.
Józef Stanisław Tischner

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 06, 2014, 12:34:45 »
Zaparcia to problem złej diety i braku ruchu. W przypadku zaparć zaleca się przyjmowanie błonnika przynajmniej 25g pochodzącego z owoców, warzyw, pieczywa pełnoziarnistego, roślin strączkowych. Na śniadanie obowiązkowo płatki owsiane na chudym mleku z dodatkowymi ulubionymi owocami do smaku. Należy zadbać również o prawidłowe nawodnienie i spożywać przynajmniej 35ml/kg wody dziennie.

Z ziół można zastosować napar z liścia maliny, kopru włoskiego a także zielonej kawy.

Z suplementów błonnik (z dawką jak na opakowaniu) gdy ktoś ma problemy z utrzymaniem prawidłowej diety.

Offline tusia221

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 06, 2014, 13:21:33 »
Wesoły,ja chciałam zasięgnąc info nt probiotyków,nie ze względu zaparć ale alergii u dziecka.
Gumppek,gdzie kupujesz te kwasy-sam je produkujesz?
W jaki sposób robisz te wyciągi owocowe?

Wesoły Sen

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 06, 2014, 18:06:45 »
Ja piszę o zaparciach ogólnie.

Każdy kto nie widuje toalety raz dziennie albo ewentualnie raz na dwa dni cierpi na zaparcia. W ciele zaczynają kumulować się toksyny, odpady, toksyny powstałe z tych odpadów, substancje kancerogenne ciało zaczyna zmieniać się w gnijącą konserwę w konsekwencji zaczynają się mutacje komórek, dysfunkcje narządowe pojawiają się nowotwory. Choroba - plaga naszych czasów.