Autor Wątek: Problemy trawienne - zaparcia  (Przeczytany 51940 razy)

Offline luna19

• Nowy
  • *
Odp: Problemy trawienne - zaparcia
« Odpowiedź #75 dnia: Sierpnia 30, 2016, 18:29:03 »
od kilku miesięcy biorę błonnik organiczny .. i to był strzał w dziesiątke , wreszcie skonczyły sie problemy z zapparciami i nie muszę pić herbatek przeczyszczających .

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #76 dnia: Sierpnia 30, 2016, 18:52:04 »
A widziałaś kiedyś jakiś błonnik by był nieorganiczny?

Pozdrowienia :-)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #77 dnia: Sierpnia 31, 2016, 09:09:59 »
Wracając do mojej sędziwej sąsiadki i jej kłopotów z wypróżnianiem. Kupuje babina babkę płesznik. Nie chciałabym umniejszać działania owej rośliny bo się nie znam ale czym się ona różni od nasion naszej babki, choćby plantago major. Teraz kłosy są w sam raz do zbioru. Wysuszone aż same pozbywają się nasion wraz z łupinami. Nazbieram i wypróbujemy. Zawsze to za free a nie za całkiem grubą kasę jak płesznik.

Tyle, że jak to zmiażdżyć tak domowymi sposobami. Pewnie niewielki moździerz będzie wystarczający.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline luna19

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: Sierpnia 31, 2016, 13:13:21 »
nie jest taka droga , ja kupuję na allegro duze paczki kilogram za 25 zl z przesyłką ..
 babka płesznik i babka jajowata

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #79 dnia: Sierpnia 31, 2016, 21:05:18 »
(...)

Tyle, że jak to zmiażdżyć tak domowymi sposobami. Pewnie niewielki moździerz będzie wystarczający.
Młynkiem do kawy, blenderem lub młynkiem żarnowym.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #80 dnia: Sierpnia 31, 2016, 22:05:56 »
Luna dla jednych 25zł  to mało a dla innych sporo. Sąsiadkami jesteśmy od nastu lat. Mogę nazbierać za free.

Małgosiu o młynku do kawy nie pomyślałam a pewnie sąsiadka ma ten stary typ co to go nawet ostropest nie psuł. Ha dobra myśl :)

Teraz wspominała, że najlepiej pomaga jej olej sezamowy.

Znalazłam łany wiesiołka, może młynek też by sobie z takim ziarnem poradził  ;)
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #81 dnia: Kwietnia 09, 2017, 21:54:21 »
Odkopuję. Temat zaparć dotyka sporą cześć ludzi po 50-tce.
Często słyszę: szakłak jest za słaby..bez senesu i tydzień nie wypróżniam się...było w miarę dopóki nie dostałam leków na arytmię po których non stop siusiam a kupa jak u sarny...mam przewężenie jelit w wielu miejscach i kompletny brak potrzeby załatwiania się przez kilka dni, potem czuję się jakby struta...

Ogólnie można mnożyć opowieści. Tak sobie myślę, że w pokarmach mamy zbyt mało ciał balastowych. Posiłki są w dużej mierze zbudowane na oczyszczonych mąkach, obranych owocach i warzywach. Nie pijemy bo trzeba chodzić do wc. Ogólnie nie jest zdrowo.

Z poradnictwa pomaga:
ciepły płyn na czczo. O niebo lepiej jak tym płynem będzie coś z pektynami, z miodem,  kompot czy sok
w diecie powinna znaleźć się dobrana indywidualnie ilość błonników
probiotyki często u takich osób powodują biegunki co można interpretować jako stan patologiczny flory jelitowej
ruch, skrętoskłony. Ogólnie wszystko co powoduje "masaż" jelit i przesuwanie się treści jelitowej.
stołek pod stopy podczas załatwiania się

Ogólnie nie jest dobrze bo zatwardzenia idą w parze z hemoroidami, stanami zapalnymi, unikaniem jedzenia a co za tym idzie osłabieniem, niedożywieniem. Można sobie mnożyć kłopoty.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #82 dnia: Kwietnia 10, 2017, 16:43:54 »
Jolu, co racja, to racja.

Za mało surowych warzyw i owoców, za mało ruchu, za dużo przetworzonego i wysokokalorycznego pożywienia. Sama czasem widzę to po sobie, szczególnie w zimie. Praca siedząca, nie wychodzę do ogródka, bo szybko noc zapada i jem mniej świeżych warzyw i owoców, a jak jeszcze chleba swojego (z dużą ilością otrąb) nie upieczemy, to mam problem. Czasem aż "flaki" bolą z przeciążenia, a wydusić się nic nie chce. Z utęsknieniem czekam zawsze wiosny, bo zielsko się zaczyna: mniszki, podagryczniki, pokrzywa i inne takie cuda natury. Wiosną, latem i jesienią nigdy nie mam zaparć :).
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #83 dnia: Kwietnia 10, 2017, 18:19:54 »
Dodałbym jeszcze do listy nagminne stosowanie silnych środków przeczyszczających. Czasy śliwek i oleju praktycznie odeszły w niepamięć - teraz od razu wiele osób sięga po senes i kruszynę.
Opisów na opakowaniach o doraźnym stosowaniu nikt nie czyta a nawet jak czyta to się tym opisem nie przejmuje.

Offline m.a.l.a_sarenka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: Kwietnia 10, 2017, 18:56:36 »
O babkach jajowatej i płesznik widzę, że było, ale nikt nie napisał, że przetwory z czarnego bzu też przyspieszają sprawę i dodatkowo wzmacniają sterany organizm  :)