Autor Wątek: systematycznie zwężający się zwieracz  (Przeczytany 7221 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: systematycznie zwężający się zwieracz
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 21, 2017, 10:22:42 »
Wtrące się..tego pizmaczka to gdzie szukać? W lesie? na łące?

Bardzo często rośnie razem ze śledziennicą, ale na odrobinę suchszych miejscach.
Zwykle rośnie w półcieniu. pod olchami, grabami lub sosnami, stanowisko wilgotne, ale nie błoto. Jeśli będziesz mieć szczęście, to znajdziesz płat nawet i 1 m2 bez domieszek.
Roślinka jest maleńka, w pionie do czubka kwiatka może ma 10cm, bez kwiatka to 5cm.

Trzeba przyjrzeć się jak odróżnić listki piżmaczka od kokoryczy, bo czasem rosną obok siebie, a pomyłka może być bardzo niesympatyczna. Kwiaty są absolutnie różne: piżmaczek ma maleńkie, zielonkawe, kokorycz ma foletowo-różowe i znacznie większe, ale listki trzeba sobie porównać, by zauważyć różnicę. Kokorycz ma listki głębiej wcięte.

Były badania per rectum u najlepszych specjalistów w tym ze stopniem profesorskim USG. A z tego co powiedział proktolog wynika raczej, że gdyby była wada kręgosłupa na odcinku lędźwiowo-krzyżowym, to raczej objawy byłyby inne, a więc np. nietrzymanie stolca.

To jest ewidentnie sprawa neurologiczna, skonsultuj też u neurologa. Przy odbycie jest mnóstwo ważnych nerwów.
Podrażnienie tych nerwów powoduje różne efekty z Parkinsonem włącznie.
Mnóstwo starszych ludzi nie łączy drgawek parkinsonowych z paprzącymi się hemoroidami.

Kto zna dobrego specjalistę od akupunktury w Warszawie - ( najlepiej ktoś z Chin ) ?

Klara ma trochę rację - kraj pochodzenia nie jest zbytnio ważny, ważne są kwalifikacje.
Alternatywą może być mezoterapia lub jonofreza z żelem z "końskiej maści" w gabinecie kosmetycznym lub fizykoterapeutycznym.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 21, 2017, 10:39:20 wysłana przez Basia »

Offline aldonka

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 22, 2017, 10:22:58 »
Dziękuję Basiu  za obszerną i wyczerpującą odpowiedź, kolejny już raz zresztą :)Pozdrawiam.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 22, 2017, 15:46:14 »
Podbijam pytanie :) a tym bardziej do Adaśka bo może zna jakieś dobre stanowisko w Wlkp.

Kobieta lat 60 ze znacząco wydłużonym jelitem cienkim, z wieloma przewężeniami. Nie działa ani szakłak, ani senes, ani olej sezamowy, ani ślazy, babki... Do tego pani przyjmuje stale leki na dusznicę, na normalizację skurczy serca. Leki mają adnotację, że powodują zatwardzenia. Leków zmienić nie ma na co. Była z tym u kardiologa.
Piżmaczka nigdzie kupić nie umiem. Jasnota w nalewce odpada  z racji serca. Wiem, można % odparować ale budzi to niepokój u chorej.
Ogólnie nie czuje żadnej potrzeby na załatwianie się. Pasaż jelit jest znikomy.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 22, 2017, 17:14:46 »
Na atonie przewodu pokarmowego można by na początek goryczki dołozyć. Piżmaczka dziś zbierałem, za tydzień też będę zbierał bo i tak za mało mam. Mogę Ci podrzucić trochę na macerat, albo przyjedź do mnie do Pniew na zbieranie ;-).
A jakie dokładnie leki bierze?

Pozdrawiam :-)
A.
:-)

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 22, 2017, 19:02:22 »
Adam aż tak bardzo nie wnikałam w leczenie. Wiem kategorycznie że się ich zmienić nie da.
Jakbyś mógł mi nazbierać piżmaczka to wiesz, z chęcią się odwdzięczę oliwnikiem :) Jako, że to bylina to i sadzonki bym zasadziła.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 22, 2017, 19:21:58 »
W przyszłym tyg, a przy pomyślnym wietrze nawet w poniedziałek rano będę zbierał, mam Cię w pamięci ;-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 22, 2017, 19:22:59 »
Piżmaczek działa chyba na poziomie metafizycznym: jeśli się jego nazbiera w zauważalnej ilości, to jest w tym włożona taka energia, że to pewnie świeci w jakimś zakresie fal ;-)
Jeśli ktoś by go zbierał na sprzedaż, to chyba susz by kosztował 100zł/kg, a może i więcej?
Rozejrzyj się niedaleko śledziennicy.

Jolkaj, tej pani to trzeba dać do wypicia jeszcze parafinę łyżkami co godzinę, aż "przecieknie" od dołu i sól gorzką na noc. Do kompletu kit na jelita i dużo surowizny. Ogółem nadużywanie środków przeczyszczających, to też nic dobrego.
Zacznij może od tego serca: coś na motywach dawnego Cardiosanu do picia. To powinno wyrównać pracę serca i pozwolić zejść z lekami. Można oczywiście skonsultować leki w aptece, może oni coś wymyślą do rozważenia z lekarzem? Może coś inny lekarz wymyśli?

Ja się nie zdziwię, jeśli część problemów z sercem pochodzi od zaparć.

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 22, 2017, 20:43:48 »
Adam :)

Basiu pierwotnie były problemy z jelitem i pani była wielokrotnie diagnozowana. Skończyło się na tym co napisałam i stwierdzeniu że już taka się kobieta urodziła.

Leki, które bierze mają zabezpieczyć serce przed zawałem. O dziwo moje że mówiąc o zawale odniosłam wrażenie, iż jest on bardzo częsty i taki codzienny w życiu kobiety. Ogólnie jak mówi to oddychanie sprawia jej duży dyskomfort. Oddech jest bardzo płytki, rwany. Nerwica jest jak nic.
Problem z zatokami udało nam się załatać.
Do tego dodać trzeba zimne ale to lodowate dłonie. Nerwobóle w lędźwiowym co może być następstwem zaparć..a może i nacisk na nerwy przyczynia się do tego kłopotu.

Parafinę stosowała moja sąsiadka i ogólnie przy ponad tygodniowym nie chodzeniu do wc efekt parafiny był taki, że i owszem załatwiła się, ale dodatkowo miała spore boleści a lekarz miał podejrzenia perforacji jelit.
Postaram się wyciągnąć info o lekach, potem się pomyli.

Ha cardiosan ma ekstrakt z czerwonego ryżu. Wszędzie go ostatnio widzę :)

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 22, 2017, 22:15:04 »
Ha cardiosan ma ekstrakt z czerwonego ryżu. Wszędzie go ostatnio widzę :)

To sa popłuczyny po cardiosanie, w sumie nawet nie bo nie ma ani jednego składnika identycznego ze starym dobrym skaldem. Popatrz w wątku o mieszankach herbapolu co miała prawdziwa wersja.

Piżmaczek działa chyba na poziomie metafizycznym: jeśli się jego nazbiera w zauważalnej ilości, to jest w tym włożona taka energia, że to pewnie świeci w jakimś zakresie fal ;-)

Jak jest czyste stanowisko (w sensie bez domieszek np. kokoryczy) to rwany garściami z pojedynczymi trawkami nawet jakoś przybywa w worku w miarę zbierania ;-) ale fakt hurtowni to z tego by się nie zrobiło.

Pozdrawiam :-)
A.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 23, 2017, 00:16:35 »
Leki, które bierze mają zabezpieczyć serce przed zawałem. O dziwo moje że mówiąc o zawale odniosłam wrażenie, iż jest on bardzo częsty i taki codzienny w życiu kobiety. Ogólnie jak mówi to oddychanie sprawia jej duży dyskomfort. Oddech jest bardzo płytki, rwany. Nerwica jest jak nic.
Problem z zatokami udało nam się załatać.
Do tego dodać trzeba zimne ale to lodowate dłonie. Nerwobóle w lędźwiowym co może być następstwem zaparć..a może i nacisk na nerwy przyczynia się do tego kłopotu.

Cardiosan coraz bardziej mi tu pasuje, ale któryś z tych, klasycznych wariantów z czasów komuny:
http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=360.msg2548#msg2548

Parafinę stosowała moja sąsiadka i ogólnie przy ponad tygodniowym nie chodzeniu do wc efekt parafiny był taki, że i owszem załatwiła się, ale dodatkowo miała spore boleści a lekarz miał podejrzenia perforacji jelit.

Parafina nie rozluźnia mas kałowych, ona je tylko odkleja od jelit i daje poślizg. Dlatego do kompletu powinna być sól gorzka i to bardzo solidnie popita.

Offline kukułka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 23, 2017, 08:22:37 »
Dziękuję wszystkim za szczere rady. Czy można łączyć rumianek i nagietek z miętą i zielem jemioły - do nasiadówek ?
Czy do prądów TENS w moim przypadku wystarczy kupić i zastosować Elektrostymulator stymulator mięśni nerwów masażer masaż EMS TENS ( cena ok 50 zł ) ?
Czy ktoś zna w Warszawie dobrego akupunkturzystę ?

Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam wszystkich :)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 23, 2017, 08:41:00 wysłana przez kukułka »

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 23, 2017, 10:31:25 »
Ok, poleci mieszanka jak stary cardiosan zaleca.
Parafinę z epsonem zaproponuję. Mówimy o łyżeczce soli na pół szklanki?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 23, 2017, 10:37:51 »
Parafinę z epsonem zaproponuję. Mówimy o łyżeczce soli na pół szklanki?

Niech to będzie szklanka płynu. Może rzeczywiście lepiej zacząć delikatnie od łyżeczki i zwiększyć do łyżki (dawka ze poradnika dla lekarzy) Może najpierw rozpuscić w mniejszej ilości wody i to wypić, a potem dopić resztą wody.
Jeśli kupa nie dostanie wody, to się nie rozluźni, bo nie ma skąd

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 23, 2017, 10:46:43 »
Dziękuję wszystkim za szczere rady. Czy można łączyć rumianek i nagietek z miętą i zielem jemioły - do nasiadówek ?

Moim zdaniem możesz

Czy do prądów TENS w moim przypadku wystarczy kupić i zastosować Elektrostymulator stymulator mięśni nerwów masażer masaż EMS TENS ( cena ok 50 zł ) ?

Nie wiem... najwyżej spróbuj.
To, co było w przychodni u mnie na blokowisku, to było po pierwsze na mokro - dawali jakieś rozgrzane żele na pieluchach i na to przez specjalną folię kładli elektrody.
Po powrocie do domu musi być odespanie przez godzinę, bo zwala z nóg.
Ale człowiek po 2 tygodniach zapomniał o nerwobólach i skurczach jelit (sama historia jest dłuższa, ale koniec pozytywny)