Autor Wątek: Mieszanki ziołowe jako suplementy  (Przeczytany 7736 razy)

Offline Spioch

• Nowy
  • *
Mieszanki ziołowe jako suplementy
« dnia: Czerwca 13, 2010, 16:52:45 »
Cześć,
Które ziołą są najbardziej odżywcze w związki mineralne ?
Chwilowo najbardziej zależy mi na wapniu.

Z góry dzięki ;]

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Mieszanki ziołowe jako suplementy
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 13, 2010, 21:13:58 »
Przychodzi mi na myśl skrzyp i przytulia. To znaczy, one dostarczają krzemionki, na której osadza się wapń z pożywienia.
Jedno i drugie można zbierać obecnie w dużej ilości i stosować na świeżo.
Poza tym produkty mleczne (krowy - Żywicielki mnie i większość Polaków wykarmiły), dużo pełnego ziarna w pożywieniu, kasze gryczana i jęczmienna, ryby (tylko nie norweski łosoś z hodowli, bo to czysty antybiotyk).

Jeżeli nie dzieje się nic poważnego, to powinno wystarczyć.

Pewnie inni zaraz coś dopiszą więcej.
Pozdrowienia :-)

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 13, 2010, 21:53:19 »
Kłaniają się pięknie produkty pszczele: pyłek kwiatowy z kitem pszczelim (w preparatach Pro-
pollen lub Propolis Plus) oraz mleczko pszczele, że coś dopiszę...  :D .
Pozdrowienia.

Offline krynia

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 14, 2010, 10:02:28 »
Do popijania na przemian z mieszankami ziołowymi: jogurt, kefir, maślanka (oczywiście naturalne, żadne tam "sklepowo-owocowe), a ponieważ oprócz picia ważne jest również jedzenie ;D, to z już dostępnych, albo wnet: kapusta, fasolka szparagowa, brokuły. Wchłanianie wapnia reguluje wit.D, kwas cytrynowy, kwas mlekowy. Należy również zadbać o dostateczne wydzielanie żółci, bo kwasy żółciowe mają chyba zasadniczy wpływ na prawidłową przyswajalność Ca.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 14, 2010, 10:09:58 »
Jako źródło wapnia polecałabym pigwę.
A do tego rokitnik, jako źródło obfitości.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 14, 2010, 15:49:25 »
 Z ziół:aloes,koniczyna
Najbogatsze w wapń wśród produktów mlecznych są żółte dojrzewające sery zawierają one kilka razy więcej wapnia niż sery białe (wynika to z innosci procesu technologicznego - w czasie produkcji serów żółtych wapń wiąże się z kazeiną i pozostaje w skrzepie). Mleko kozie i produkty z niego wytworzone (sery i mleczne napoje fermentowane). Zawiera ono zresztą więcej wapnia ( około 130 mg/100 g) niż mleko krowie dlatego serdecznie polecam. Pamiętaj że niektóre warzywka (np. szpinak, szczaw, rabarbar, buraki i rzodkiewka) i owoce oraz takie używki jak herbata, kawa czy kwaśne wino są bogate w szczawiany , które obnizaja wchłanianie wapnia.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Czerwca 14, 2010, 15:51:22 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Spioch

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 03, 2010, 08:43:31 »
Dzięki za wszystkie rady ;]
Jestem weganinem więc produkty mleczne odpadają ;p
Kaszami, ryżem i strączkami zajadami się po brzegi, jednak mimo to w diecie wegańskiej sa minerały takie jak cynk, których może brakować. Niby jest go sporo w orzechach i pestkach, ale te nie zawsze są dobrze trawione. Pozatym im wiecej dobrych minerałów i składników które poteguja ich dzialanie tym lepiej, a z ziół w postaci płynnej sa zapewne bardzo dobrze przyswajane. Uwielbiam popijać Yerbe, ale to tylko jedno zioło. Dlatego zależy mi na skomponowaniu jednej lub kilku mieszanek - bomb witaminowo-mineralnych.
Pewien leśnik z Roztocza powiedział mi, że np. taka mieszanka z Krwawnika, Pokrzywy i Mniszka Lekarskiego jest dobra.

Mógłbyś Tadeuszu powiedzieć coś więcej o tych produktach pszczelich, nie tylko propolisie ?

Tak z innej beczki radziłbym odstawić produkty mleczne i produkty glutenowe tj. jak jęczmień, ale to juz inny temat.
« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2010, 08:46:14 wysłana przez Spioch »

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 05, 2010, 18:49:04 »
Śniło mi się Śpiochu, że przeczytałeś w Postępach Fitoterapii nr 4/2006 artykuł pt.: Produkty
pszczele w żywieniu i suplementacji diety. Autor: Bogdan Kędzia i Elżbieta Hołderna-Kędzia.
Problematykę z tym związaną poruszał nieco na forum Spokojne Serce wysyłając
odpowiedzi w dn. 16 grudnia 2009 r. w temacie założonym przez Bemka. Następnego
dnia tj. 17 grudnia dołączył ze swymi cennymi i trafnymi spostrzeżeniami Gumppek
(pochodzenie produktów i energia, która może rozerwać na strzępy). Arte słusz-
nie 18 grudnia 2009 r. zaznacza, by wybierać samemu...  ;).
Nasz Gospodarz wypowiadał się na w/wym. temat pod adresami:
http://rozanski.li/?p=464
http://rozanski.li/?p=16
http://rozanski.li/?p=1541
Pozdrowienia  ;).
« Ostatnia zmiana: Lipca 05, 2010, 19:07:36 wysłana przez Tadeusz Grąd »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 08, 2010, 11:44:53 »
Tak z innej beczki radziłbym odstawić produkty mleczne i produkty glutenowe tj. jak jęczmień, ale to juz inny temat.

Tu już wchodzimy w zakres ideologii, którą możnaby czasem czymś wytłumaczyć.
Oczywiście, są osoby uczulone i to zostaje poza dyskusją.

Są duże grupy ludności, które tradycyjnie nigdy nie miały zbyt wielkiego kontaktu z białkiem mleka krowiego. Tu myślę na przykład o Chińczykach. Inne grupy wolą krowę naszprycować hormonami i zjeść, zanim będzie dawać mleko i dlatego dokładają do tego ideologię strachu przed mlekiem. Tu myślę na przykład o Amerykanach.

Jeszcze inna sprawa, to, na ile biały płyn sprzedawany w sklepach pod nazwą "mleko" jest jeszcze mlekiem z pianką, śmierdzącym krową, rozwarstwiającym się na śmietanę i mleko i zsiadającym się na pachnące mleko zsiadłe a nie rozbełtany, śmierdzący twaróg? Osobiście mi wisi, że jest to zgodne z jakimiś wydumanymi normami i certyfikatami.

Naprawdę jest mi smutno, co zrobiono z Krowami-Żywicielkami w Polsce... One nas wszystkich, lub przynajmniej wszystkich naszych przodków kiedyś wykarmiły...

Z innej beczki: na przykład wiemy, że istnieją osoby bardzo poważnie uczulone na truskawki i orzechy. Czy to oznacza, że ogółem ogłosimy, że "radzimy odstawić truskawki i orzechy"?

Pozdrowienia :-)

Offline mięta

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 08, 2010, 19:59:59 »
Czytałam że syrop klonowy zawiera sporo wapnia, a w dodatku jest afrodyzjakiem .Z naszych krajowych  roślin najwięcej wapnia jest w arcydzięglu i lubczyku.Bardzo odżywcze są selery i pory.
Żródło :"Wiadomości zielarskie" 1992,nr 8

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 12, 2010, 18:14:27 »
 Dodam  do  wypowiedzi  swoich  koleżanek  tylko  , że  teraz  właśnie  w  ogrodach  sporo  ziół  takich  jak   bazylia,  estragon, tymianek, majeranek, cząber ,  warto   nie  stronić  od  nich bo  zawierają   w   swoim  składzie    też  i  wapń. Na  pokrzepienie  trochę  herbatki  z  nagietka. 
arte

Offline Spioch

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Października 22, 2010, 19:06:21 »
Odswiezam stary temat. Znalazlem ciekawa strone z wieloma mieszankami, m.in

http://zielarniasopocka.pl/product_info.php?cPath=107_116&products_id=1246
http://zielarniasopocka.pl/product_info.php?cPath=107_116&products_id=1243
http://zielarniasopocka.pl/product_info.php?cPath=107_116&products_id=1243
http://zielarniasopocka.pl/product_info.php?cPath=107_116&products_id=1246
http://zielarniasopocka.pl/product_info.php?cPath=107_116&products_id=1248

Zastanawiam sie jak moglyby dzialac poszczegolne mieszanki i w co sa szczegolnie bogate. Nie znam sie na ziolach zbytnio dlatego prosilbym was o taka krotka anlize ;p
Mam ciagle uczucie braku energii, znuzenia jakby i chcialbym cos z tym zrobic bo jest to strasznie meczace :p

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Października 22, 2010, 21:38:13 »
Zainteresuj się jodem.
Co z Twoją tarczycą?

Offline Spioch

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Października 23, 2010, 07:34:18 »
Pilem kilka razy jodyne zeby jod uzupelnic, moze byla minimalna roznica ale niwystarczajaca. Do tarczycy przyczepilem sie rok temu, przeciwciala mialem ok, hormony na poziomie ft4 ~42 % ft3 ~12 %, samo TSH nisko (ponizej 3) jesli wam to cos mowi, w kazdym razie JAK dla mnie ft3 mialem stosunkowo male. Chociaz nei wiem jak teraz to wyglada.