Autor Wątek: Zioła/mieszanki - kilka prósb  (Przeczytany 4720 razy)

Offline Spioch

• Nowy
  • *
Zioła/mieszanki - kilka prósb
« dnia: Czerwca 12, 2010, 16:57:18 »
Witam,
Jestem bardzo zielony jeżeli chodzi o zioła i nie idzie mi ułożenie sensownej mieszanki.
Potrzebuje kilku mieszanek

1. Czegoś co bedzie działało regenerująco na układ pokarmowy z naciskiem na prace wątroby i trzustki (porawa trawienia)

2. Czegoś pobudzającego układ nerwowy - na apatie

3. Czegoś na zmęczenie  i poprawe myślenie (oprócz Yerby ;p)

4. Czegos na anemie

Dzięki z góry,
Pozdrawiam ;)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 12, 2010, 17:48:04 wysłana przez Spioch »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Zioła/mieszanki - kilka prósb
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwca 13, 2010, 21:05:33 »
Witam :-)
Czy ta kombinacja jest u jednej osoby, czy u róznych?

Polecam/y kupowanie ziół sypanych (nie torebkowych) lub zbieranie ich samodzielne - obecnie gdzie się nie obejrzeć, to jakieś lekarstwo na coś wystaje i czasu brakuje, aby zebrać na istniejące potrzeby i na wszelki wypadek :-)
Jakie proporcje? Szczerze? Jakiekolwiek - warto pozwolić pracować intuicji, często zmieniać składniki i proporcje...

Czy z tym trawieniem to coś poważnego, czy po prostu jakiaś niestrawność?
Jeżeli chodzi o poprawę pracy wątroby i trzustki, to jest mnóstwo możliwości. Przynajmniej liście rdestu japońskiego, ziele jaskółczego ziela, tymianek, mięta (jakakolwiek), melisa, rumianek, liście brzozy, liście osiki, ziele pokrzywy, skrzyp. Na lato raczej nie warto stosować dziurawca, aby na słońcu się nie przypalić i nie dawać za dużo jaskółczego ziela. Warto rozejrzeć się za ostropestem. Warto sobie mocno przyprawiać jedzenie, ale nie gotowymi mieszankami, tylko sobie samemu preparować (aby nie było wzmacniaczy smaku i zapachu - nam o przyprawy chodzi, a nie o goły smak niewiadomego pochodzenia - i nie używać za dużo soli. Przychodzi mi na myśl lubczyk, hyzop, papryka, pieprz i kminek, kozieradka i co tam innego dusza zapragnie.
Nie za tłuste normalne jedzenie porządnie przyprawione i popite ziołami powinno przejść przez wątrobę bezboleśnie.
No, może tłusty bigos na zimno, to trochę za mocne wrażenia ;-)

Na anemię teraz to chyba najlepsza jest pokrzywa, a jesienią jagody kaliny (przemrozić min. 24 godziny w zamrażarce) i aronii - sok i jagody, do oporu.

Jeżeli chodzi o apatię i poprawę myślenia, to proszę, napisz więcej, co się dzieje?
Czy może jest to powiązane z innymi problemami?

Pozdrowienia :-)

Offline Tadeusz Grąd

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 13, 2010, 21:44:11 »
Mniemam, iż uwagi zawarte pod adresem http://rozanski.li/?p=91 istotne są dla
większości ludzi żyjących na południe od Bałtyku. Polecam także wypracowania nt. roli ma-
gnezu i cynku w życiu ssaków człekokształtnych. To oczywiście tylko na początek  8)...
Pozdrowienia.

Offline Spioch

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 03, 2010, 07:09:25 »
Tak, to wszystko jest dla mnie.
Dzieki za odpowiedź ;]

Offline Spioch

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 31, 2010, 17:29:19 »
Hej, po czasie znowu odswiezam temat ;]

Chciałem od poczatku ułozyć pięć mieszanek ogolnie wzmacniającychc organizm które bede pił co dzień naprzemiennie.

Potrzebuje mieszanki na:
- Układ nerwowy
- Uklad krążenia
- Układ oddechowy
- Układ pokarmowy
- Mieszanki - bomby minerałowe, nawet 2-3

Chce żeby ten plan wygładał tak - rano pije Yerbe na ogólne pobudzenie, pod wieczór przed kolacyjka mieszanke, codziennie inną składająca się z 2-3 łyżek ziół. Każda mieszanka chciałbym zeby zawierała ok. 5 ziół. I najważniejsze - czy to nie będzie za dużo ? Bo z tego co wiem to zioła też mozna przedawkować.

Dorwałem więc książke o ziołach Ojca Klimuszko i coś sam sobie ułozylem, ale nie wiem na ile to będzie skuteczne:

Mieszanka na nerwy:
-Chmiel zwyczajny
-Dziurwaiec zwyczajny
-Lipa drobnoliustna
-Melisa lekarska

Mieszanka na układ oddechowy:
- Znalazłem tylko Fiolek trójbarwny

Mieszanka na układ krążenia:
-Głog pospolity
-Jasnota biała
-Poziomka pospolita

Mieszanka na układ pokarmowy
-Drapacz lekarski
-Glistnik pospolity
-Kocanka piaskowa
-Krwawnik pospolity
-Szałwia lekarska

Podobno lubczyk, len i dziurawiec zwyczajny też sa dobre

Reszta które zawiera sole mineralne i witaminy
-Porzeczka czarna
-Mniszek lekarski
-Drapacz lekarski
-Straki fasoli
-Włosowate znamiona kukurydzy
-Nagietek lekarski
-Pokrzywa zwyczajna
-Dzika róża

Szukam też czegoś przy gotowaniu np. ryżu - jak krzem który potrzebuje dłuższego czasu zeby przeszła krzemionka.
I ziół które poprawiają krązenie, ukrwienie mózgu itp. jak żeń-szeń, czy ginko biloba.

Do tego chce ulozyc jeszcze kilka smakowych mieszanek przypraw, wiec ponawiam pytanie - czy to nie bedzie za dużo ?

Pozdrawiam :]

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 03, 2010, 15:30:29 »

Szukam też czegoś przy gotowaniu np. ryżu - jak krzem który potrzebuje dłuższego czasu zeby przeszła krzemionka.

Skrzyp, przytulia? Skrzyp trzeba długo gotować i nie ma prawie smaku.

> I ziół które poprawiają krązenie, ukrwienie mózgu itp. jak żeń-szeń, czy ginko biloba.
Trzeba pamietać, że żeń-szenia nie miesza się z ziołami "na nerwy".

Z dziurawcem trzeba sobie dać na wstrzymanie latem, aby nie mieć problemów ze słońcem.
Nie darmo Rosjanie nazywają go "zwieroboj", bo jak się bydło naje na pastwisku, to może nawet nie przeżyć upalnego, słonecznego dnia.
Powodzenia :-)