Autor Wątek: skrzyp i krzem  (Przeczytany 4491 razy)

Offline pumeczka

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 165
skrzyp i krzem
« dnia: Sierpień 25, 2013, 10:45:28 »
Kupiłam mieszankę krzemową: skrzyp (30%), ziele poziewnika, miodunki, pokrzywy, owsa, kłącze perzu. Niby wystarczy zaparzyć ale u R. czytałam, że trzeba gotować min.15 minut, żeby uwolnić krzem ze skrzypu. Czy te mieszankę gotować czy tylko zaparzyć zgodnie z przepisem?

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2624
Odp: skrzyp i krzem
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 25, 2013, 17:25:34 »
Jeśli zależy Ci na krzemie, to trzeba pogotować...
Różnice, głupcze!

Offline Alchemik

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 839
Odp: skrzyp i krzem
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 25, 2013, 20:05:30 »
Gotować nawet dłużej niż 30 minut. Krzemionka ze skrzypy nie wylezie do naparu.
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline Jaśmina1988

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 129
Odp: skrzyp i krzem
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 03, 2015, 11:22:18 »
Słuchajcie mam problem...mojej cioci wyszedł w badaniach niedobór krzemu, który zdaniem lekarza powoduje to, że z kolei ma niedobór wapnia. Jaki jest najlepszy sposób dostarczenia sobie do organizmu krzemu? Ciotka gdzieś tam wyczytała o białej glince - koalinie, ale przecież takiej glinki się chyba nie je? :/ Pomóżcie, zanim moja ciotka zrobi coś głupiego :D

Offline Renia

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 1583
Odp: skrzyp i krzem
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 03, 2015, 14:15:02 »
,,Nie ten przyjaciel, kto współczuje, a ten kto pomaga." Thomas Fuller

Offline striker

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 135
Odp: skrzyp i krzem
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 19, 2018, 21:56:44 »
Za Ożarowskim: Po długim stosowaniu skrzypu występuje
niedobór witaminy B1 (tiaminy) z charakterystycznymi objawami.

Offline Pragmatyk

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 305
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: skrzyp i krzem
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 09, 2021, 22:26:54 »
Czy dzisiejszy stan wiedzy o skrzypie potwierdza, że zawiera on enzym tiaminazę, rozkładający w organizmie człowieka witaminę B1, oraz czy uznaje się za potwierdzone, że tenże enzym rozkładany jest w procesie suszenia oraz gotowania?

Jeśli tak, to by znaczyło, że działają negatywnie na witaminę B1 wyłącznie napary przygotowane ze świeżego ziela...

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10433
Odp: skrzyp i krzem
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 10, 2021, 10:11:59 »
Wiadomo od dawna, że przy piciu ziół typu skrzyp, przytulia, marzanka trzeba suplementować witaminę B1.
Nie ma to nic wspólnego z gotowaniem czy suszeniem surowca. Często wystarczy jeść chleb razowy zamiast białego by uzupełnic braki. Poza tym w mieszankach wiele ziół dostarcza witaminę B1, dlatego efekt wypłukiwania nie jest bardzo istotny. Warto mieszać zioła,

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 305
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: skrzyp i krzem
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 10, 2021, 20:45:11 »
Tak na szybko: https://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&u=https://poisonousplants.ansci.cornell.edu/toxicagents/thiaminase.html&prev=search&pto=aue

Wynika z tego, że gotowanie unieczynnia tiaminazę, suszenie nie!
Czyli stosując wywary nie musimy się martwić niedoborem witaminy B1
a na wszelki wypadek unikamy długotrwałych monokuracji.

Jeśli ktoś ma inne informacje chętnie je poznam.
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2021, 20:47:04 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Pragmatyk

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 305
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: skrzyp i krzem
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 11, 2021, 16:27:06 »
[...] wystarczy jeść chleb razowy zamiast białego by uzupełnic braki. [...]

Hmm - problem jest z tym chlebem razowym! Z tego co zauważyłem "razowym" nazywa się dziś chleb barwiony karmelem - jest brązowy? Ano jest, tyle, że z razowym niewiele ma wspólnego poza kolorem.

Zajadam się dziś pączkami z mąki kukurydzianej - też inny kolor, ale za to konfiturka z dyni, a raczej cynamon w niej zawarty, załatwia kwestię smaku definitywnie - delicje które mogę spokojnie polecić, delektując się nimi w pełnym słońcu lutowym!

Miłego tłustego czwartku :-)

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10433
Odp: skrzyp i krzem
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 11, 2021, 19:37:15 »
Ja pisałam o chlebie razowym, a nie karmelowym ;-)
Na przykład, jeśli jest miękki i puchaty, to jest barwiony lub dodatek mąki razowej jest bardzo śladowy.

Pozdrowienia :-)

Offline Wesoły Sen

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 349
  • будь спокоен и избегай расстройства микробиома
Odp: skrzyp i krzem
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 12, 2021, 07:25:36 »
W handlu są ekstrakty krzemu z bambusa, tanie a bardzo dobrze się przyswajają. Ja używałem Lindens krzem z biotyną i selenem i efekt był rewelacyjny.
E.Coli Nissle bakteria która naprawia jelita