Autor Wątek: Bób  (Przeczytany 8726 razy)

Offline yar

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 397
  • doświadczam SIEBIE...
Bób
« dnia: Lipiec 12, 2013, 20:14:19 »
Moja żonuś zakupiła spory woreczek bobu ..hmm, nie bardzo wiedziałem co z tym zrobić.  Na surowo smakuje mi to bardzo podobnie do avokado i tak jak avokado nie da się tego dużo zjeść. Myślę że oziębia organizm, nawet z racji tego mamy go w środku lata. Może Ktoś zna jakieś fajne przepisiki ?
Ja i Ty to Jedno

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10479
Odp: Bób
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 12, 2013, 22:24:35 »
Ugotować jak ziemniaki, dosolić na końcu, chwilkę pogotować i można ostudzić. Pogryzać to można w charakterze gotowanego bobu przez najbliższe godziny na ciepło i na zimno. Na ciepło można jeść jak każde inne ziemniaki - ze śmietaną też.

Smacznego :-)

Offline kasia

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 476
Odp: Bób
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 12, 2013, 22:32:28 »
ugotować z koperkiem i zjeśc z masełkiem   :P

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2624
Odp: Bób
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 13, 2013, 21:44:36 »
No - ogólnie gotowane ;)
Nigdy nie szukałem przepisów, bo sam bób gotowany traktuję jak przysmak.
Bardzo pożywne. Nazwa botaniczna: wyka bób :)
Różnice, głupcze!

Offline zulu

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2337
Odp: Bób
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 15, 2013, 07:43:09 »
Nikt jednak Yarowi nie powiedział, że skórki najlepiej ścisnąć palcyma ;) żeby jąderko do buzi samo wskoczyło i tam raczyło podniebienie.
Osobiście sporo go zjadam razem ze skórkami.
Sam bób jak pozostałe warzywa strąkowe ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Zamiast tradycyjnego gotowania można go potraktować parowarem.
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2624
Odp: Bób
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 15, 2013, 07:59:49 »
A bo ja sam zjadam ze skórkami. Teraz są miękkie - jak później kupię czasem z twardszymi, to raczej "wyciskam".
Różnice, głupcze!

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10479
Odp: Bób
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 15, 2013, 10:59:13 »
Dlatego pisałam, aby solić pod koniec gotowania, aby skórka była miękka.

Pozdrowienia :-)

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2624
Odp: Bób
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 15, 2013, 11:10:45 »
Tak, albo wręcz posypać ugotowany, po odlaniu wody. Ja wczoraj polałem sosem sojowym i było świetne z dodatkiem masła.
Podobnie od soli twardnieje wątróbka drobiowa - najlepiej osolić na talerzu.
Różnice, głupcze!

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 921
Odp: Bób
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 15, 2013, 13:33:51 »

Uwielbiam bob juz  "od dziecka"  :D
Swiar "nasion-grochow" - to moj raj  ;D
Z bobem probowalam dosc duzo - bardzo mi smakuje
z podsmazonym boczkiem wedzonym,
i swietnie smakuje opruszony galka muskatalowa.
Polecam sprobowac.  ;)

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2624
Odp: Bób
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 15, 2013, 14:55:23 »
Gałkę wypróbuję, bo szukam takich "lubiących się" smaków. Gałka dobra do ziemniaków, więc i na bób się nada.
Masło też zawsze dobre - tylko ten cholesterol... ::)
(Oczywiście to ŻART ;)
Różnice, głupcze!

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 921
Odp: Bób
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 17, 2013, 16:28:37 »

 :D
Jesli "przeraza Cie cholesterol z maselka, czemu nie stosujesz
ghee masla - klarowanego ?
Uzywam takie maslo juz od kilku lat, wyniki cholesterolu i triglicerydow sa w normie.
Ghee zdaje egzamin calkowicie, w gotowaniu, smazeniu, smarowaniu,
maslach ziolowych i - smarowidlach leczniczych.
Mysle, ze nie potraktujecie tej wstawki jako off ...  :D
Oczywiscie troche kerrygold zawsze mam w lodowce  ;)

Offline zulu

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2337
Odp: Bób
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 18, 2013, 07:29:29 »
A może nie katować się tylko w rolę strażnika cholesterolu zaprząc... jabłka.
W "Poradach na zdrowie" piszą, że 4 jabłka dziennie ( po 2 rano i wieczorem) potrafią go upilnować :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline kaminskainen

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2624
Odp: Bób
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 18, 2013, 08:13:38 »
Z pewnością podobnie do jabłek działa czosnek, mówią to nawet lekarze a to zawsze jest jakaś weryfikacja - jak nawet lekarze w coś "wierzą" to coś jest na rzeczy ;)
Różnice, głupcze!

Offline zulu

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2337
Odp: Bób
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 18, 2013, 08:22:57 »
Przewija się u anglojęzykowców takie sparafrazowane powiedzonko:
 - one apple a day keeps a doctor away
 - one garlic a day keeps everybody away :)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Melbe

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 2
    • Uczelnie Kraków
Odp: Bób
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 22, 2013, 21:43:10 »
Bób jest pyszny, dobrze wpływa na organizm, ma w sobie mnóstwo witamin :)
Iiiii jest bardzo smaczny :)
'Nawet najdłuższa noc nie trwa wiecznie, przyszłość jaśnieje blaskiem świtu'