Autor Wątek: zioła do produkcji kortykosteroidów  (Przeczytany 3715 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
zioła do produkcji kortykosteroidów
« dnia: Maja 22, 2010, 07:53:40 »
Czy ktoś moze podać przykłady takich ziół?
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Elured

• Nowy
  • *
Odp: zioła do produkcji kortykosteroidów
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 23, 2010, 11:43:39 »
Nie wiem czy istnieją zioła przeznaczone tylko do tego, jednak nie radzę stosowania takich terapii na własną rękę, mogą one prowadzić do bardzo poważnych chorób, na przykład hiperkortyzolemii.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 24, 2010, 17:39:09 »
Lekarz amerykański pisze, że zioła nie produkują nic co nawet w przybliżeniu jest podobne do kortykosteroidów.
No ale na przykład astma typowo leczona sterydami, przez medycynę chińską jest ona leczona przede wszystkim adaptogonami: np. Sophora Flavescens, Lukrecja i grzyb Reishi.
W Polsce podstawowym adaptogenem jest traganek.
A Rosjanie astmę leczą między innymi kaliną.

Jesli chodzi o sterydy, to ponoć na rynku wystepują specyfiki, maści, którym przypisuje się skład ziołowy a sa wzbogacane nieprawnie sterydami.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 26, 2010, 18:29:47 »
Halinka

Dokładnie tak jest , kiedys gdybym nie doczytał ulotki wkopałbym sie na własne życzenie , aptekraka zapewniała na 1000% ze to naturalna maść (awanturę jej zrobiłemże hej  :D ) , zawartość sterydu była znikoma ale liczy sie fakt... Ułożę moje pytanie inaczej: czy istnieją zioła lub rosliiny które działaja podobnie do sterydów lub kortykosteroidów?
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 01, 2010, 14:38:40 »
Kozieradka.
Poczytaj co pisze nasz gospodarz.