Autor Wątek: domowe soki  (Przeczytany 13979 razy)

Offline tusia221

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 672
domowe soki
« dnia: Kwiecień 09, 2013, 19:00:56 »
Chciałam zapytac,czy jest mozliwe zrobienie soku w domu,np z czarnego bzu ale bez dodatku jakiegokolwiek cukru,czy taki sok bedzie trwały?

Offline tusia221

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 672
Odp: domowe soki
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 12, 2013, 19:35:49 »
Jak robicie sok z owoców czarnego bzu,dzis uzbierałam i chciałabym go zrobic tak,zeby był dobry,a jesli bedzie z waszego przep[isu to napewno bedzie dobry ;)

Offline tusia221

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 672
Odp: domowe soki
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 12, 2013, 20:22:01 »
znalazłam taki przepis,tylko czy owoce bzu mozna tak przyrządzic?
http://opolelubelskie.naszemiasto.pl/artykul/161241,sok-z-owocow-czarnego-bzu-przepis,id,t.html

czy taki sok nie sfermentuje,czytałam gdzies,ze nie dobrze aby owoce bzu poddane byly fermentacji,z drugiej strony tak soczek robiony na zimno prawie zachowa duzo wlasciwosci.

Offline kasia

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 476
Odp: domowe soki
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 12, 2013, 22:39:38 »
Ja robię następująco:z zebranych gron usuwam niedojrzale owoce . Dojrzałe "obrywam" widelcem. gotuję z niewielka ilością wody.Przecieram przez sito.Jeszcze raz podgrzewam i gorący sok przelewam do gorących,wyprażonych w piekarniku słoików.Można przechowywac i pić bez cukru .

Offline tusia221

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 672
Odp: domowe soki
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 13, 2013, 08:07:59 »
Kasiu,i nigdy Ci sie nie popsuł pomimo,ze nie ma cukru?
A co sadzisz o tym przepisie wyzej,"na zimno"?

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 10513
Odp: domowe soki
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 13, 2013, 09:08:47 »
Sok z czarnego bzu lepiej przegotować, by się rewolucja w brzuszkach nie zrobiła.

Pozdrowienia :-)

Offline kasia

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 476
Odp: domowe soki
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 13, 2013, 09:22:46 »
Sok nigdy mi sie nie zepsuł,byl przechowywany w chłodzie,ale tez nie stał nigdy dłużej niż pół roku  :) Tak jak Basia napisała-sok musi sie przegotować,na zimno może poważnie zaszkodzić, sprawdziłam to na sobie w czasach mojej calkowitej indolencji,conajmniej wymioty gwarantowane(wypilam wtedy chyba szklanke prosto z sokowirowki).
Wg obecnego sposobu wpijam znaczne ilości i jest to smaczne i bezpieczne.

Offline betika11

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 117
Odp: domowe soki
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 13, 2013, 12:22:36 »
Sok z czarnego bzu (podobnie z aronii, czeremchy) robię tak.
Przepłukane gałazki z owocami obieram do emaliowanego garnka, zalewam do przykrycia wodą, dodaję część cukru i kwasu l-askorbinowego (ok 1% przewidywanej objętości gotowego soku)i to wszystko zagotowuję. Przykrywam i zostawiam na kilka godzin - np. na "krótką noc".Po tym czasie (staram się trochę je pognieść) odlewam sok  do drugiego emaliowanego gara. Pozostałe owoce przecieram przez sito  do gara z sokiem, dodaję resztę cukru (na smak bo kwas askorb.niestety wymusza większą jego ilość).Wszystko razem zagotowuję i wrzące przelewam do butelek po wódce (nie trzeba ich czyścić ale trzeba mieć pewnego dostawcę ;D).Butelki odwracam na kilkanaście minut do góry dnem. Gotowe Na 8 litrów zużywam ok.1 kg cukru.
Pozdrawiam
Beata

Offline betika11

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 117
Odp: domowe soki
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 13, 2013, 13:14:31 »
Sory, ale na 8 butelek czyli 4 litry soku idzie ok. 1 kg cukru.
Beata

Offline Dondarrion

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 444
Odp: domowe soki
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 21, 2013, 14:52:30 »
Nie wiem czy możesz ten sok mieszać z innymi, do czego jest ci potrzebny. Jeśli możesz mieszać i nie chcesz cukru, do lepszego utrwalenia nadaje się aronia.
I am back to save the universe

Offline Komiksiar

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: domowe soki
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 18, 2013, 11:52:29 »
Ja sok z czarnego bru robię w sokowniku. Obrane owoce wkładam do koszyczka i zasypuję cukrem i czeka aż pod wpływem temperatury puści sok.

Offline anka999

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 14
Odp: domowe soki
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 19, 2013, 03:48:40 »
Nigdy nie piłam soku z bzu, on ma jakieś właściwości zdrowotne?

Offline Katarzyna

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 864
Odp: domowe soki
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 19, 2013, 10:31:25 »
Sok z czarnego bzu lepiej przegotować, by się rewolucja w brzuszkach nie zrobiła.

Pozdrowienia :-)
Basiu, dlaczego się przegotowuje? czy chodzi o to, że coś się wytrąca (lub nie)? Ja zostałam sokiem obdarowana - smakowity -, ale nie wiem jak został przygotowany.

Namora

  • Gość
Odp: domowe soki
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 19, 2013, 16:58:37 »
Nigdy nie piłam soku z bzu, on ma jakieś właściwości zdrowotne?

Ma jest bogaty w witaminę c jest świetny na przeziębienia.

Offline Harsonn

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: domowe soki
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 21, 2013, 08:16:38 »
Muszę się więc zaopatrzyć w takowy. Moja babcia w tym roku zrobiła niezły zapas.