Autor Wątek: Zioła w kuchni i na talerzu...  (Przeczytany 2210 razy)

Offline ewula K

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1638
Zioła w kuchni i na talerzu...
« dnia: Kwietnia 05, 2013, 14:16:13 »
Podobno, wbrew temu, co widać za oknem już wiosna.
Jak wiosna to świeże ziółka.
W tym wątku, w miarę wolnego czasu, podam przepisy do wykorzystania w kuchni. mam ich trochę zgromadzonych.

Bulion ziołowy.
-4 łyżki świeżych liści lubczyku (lub 2-3 łyżki suszonych)
-4 łyżki świeżych liści selera (2-3 łyżki suszonych)
-połowa cebuli
1 marchewka
-sól
-szczypta sproszkowanej papryki pepperoni
-ocet balsamiczny
-1 litr wody

Wykonanie:
Zioła i warzywa drobno posiekać lub zmiksować. Doprowadzić do wrzenia w osolonej wodzie z dodatkiem pepperoni i gotować jeszcze ok. 15 minut. Doprawić do smaku octem balsamicznym, ew. odrobiną cukru. Nożna przecedzić.
Bulion ten jest dobrą bazą do tworzenia czystych zup z wkładką (makaronem, kluskami, pierogami).


Wiosenna zupa ziołowa.
-80-100 g posiekanych młodych ziół dziko rosnących:
wiosną: babki lancetowatej, tasznika pospolitego, bluszczyku kurdybanka, szczawiu, selera naciowego, krwawnika
latem:pokrzywy, podagrycznika pospolitego, bluszczyku kurdybanka, szczawiu, selera naciowego, krwawnika
-20 g masła klarowanego lub oleju
-pół posiekanej cebuli
-1 marchewka pokrojona w kostkę
-1 litr bulionu warzywnego lub ziołowego
-1 łyżeczka soku z cytryny
-100 ml śmietany
-1-2 żółtka
-sól, pieprz do smaku
-2 szczypty cukru.

Wykonanie:
Cebulę i marchewkę zeszklić na maśle, dodać zioła, krótko poddusić. Następnie całość zalać bulionem warzywnym lub ziołowym, doprowadzić do wrzenia i gotować 10-15 minut na wolnym ogniu. Zupę zmiksować. dodać sok z cytryny i zdjąć z ognia. Podprawić żółtkami rozmąconymi ze śmietaną, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Natychmiast podawać.
Zamiast soku z cytryny można użyć białego wina


Zupa ziemniaczana z ziołami.
-40 g drobno posiekanej trybuli
-40 g drobno posiekanej natki
-1 litr wywaru warzywnego lub ziołowego
-2 łyżki białego wina
-2 żółtka
-2 łyżki gęstej śmietany
-sól, pieprz biały
-kilka kropli soku z cytryny
-grzanki z chleba

Wykonanie:
Wywar doprowadzić do wrzenia, wlać białe wino i dodać zioła. Zupę zagotować ciągle mieszając. Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 5 minut. Żółtka rozmącić ze śmietaną, a potem połączyć z zupą.  Krótko podgrzać, stale mieszając, doprawić solą i pieprzem.Na koniec potrawę posypać zrumienionymi kostkami chleba i trybulą.


Zupa z kopru włoskiego z porem.
-1 łyżeczka kopru włoskiego
-1 łyżeczka ziaren gorczycy
-1 łyżeczka nasion kozieradki
-1 por (ok. 150 g)
-2 ziemniaki (ok. 200g)
-2 łyżki posiekanej naci kopru włoskiego
- 1 łyżeczka drobno posiekanego lubczyku
-1 łyżeczka drobno posiekanej trybuli
-pół jabłka pokrojonego w kostkę
-1 łyżka oleju roślinnego (olej archaidowy)
-1 litr lekkiego wywaru warzywnego
-sól

Wykonanie:
Nasiona kopru włoskiego, gorczycy i kozieradki krótko poddusić na oleju, dodać por i ziemniaki, ciągle mieszając dalej dusić. Dosypać lubczyk, trybulę i 1 łyżkę naci kopru włoskiego i połowę jabłka. Wszystko zalać wywarem warzywnym i gotować na wolnym ogniu 10-15 minut. Na koniec doprawić solą i pozostałą ilością naci kopru.


Zupa z czosnkiem niedźwiedzim.
-30-40 młodych liści czosnku niedźwiedziego
-2 łyżki masła klarowanego
-1 litr lekkiego wywaru warzywnego
-2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej
-2 łyżki gęstej , tłustej śmietany

Wykonanie:
Liście czosnku niedźwiedziego bez ogonków pokroić w cienkie paseczki. Masło rozgrzać w wąskim garnku, dodać mąkę i lekko ją zrumienić. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia, wsypać połowę liści czosnku i gotować ok. 7 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać pozostałą część liści i krótko gotować. Całość zmiksować blenderem, podprawić śmietaną i zaraz podawać.
Zupa smakuje najlepiej, gdy zostaną do niej użyte świeże liście czosnku. Można ją też przygotować na bazie czosnku suszonego (6-7 łyżek wymieszanych ze zeszkloną cebulką).


Przepisów na ziołowe  zupy mam więcej. Podam przy okazji.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 05, 2013, 14:18:01 wysłana przez ewaryn »